Dritan Abazović za Vijesti: Padne li budžet, pala je i vlast

On je kazao i da ostaje pri ranije izrečenom stavu – da očekuje iznenađenja iz Vašingtona koja će uticati na rasplet političke krize u Crnoj Gori. “Vijesti” su ranije objavile da bi se nekoliko funkcionera sadašnje i bivše vlasti moglo naći na crnoj listi Stejt dipartmenta zbog ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu i povezanosti sa korupcijom.

Budžet je veliki test za parlamentarnu većinu, i ako ne bude izglasan onda treba pogledati istini u oči i reći da ova parlamentarna većina ne postoji, rekao je potpredsjednik Vlade i lider Građanskog pokreta (GP) URA Dritan Abazović.

On je u intervjuu “Vijestima” kazao da bi svi voljeli da prosječna zarada u Crnoj Gori bude hiljadu eura, a minimalna 800, ali da to u ovom trenutku nije realno i da vidi pokušaje da se budžet “izmasakrira”, a onda da se stave okovi Vladi da ne može da ispuni ono što bi bilo eventualno prihvaćeno.

Tvrdi da URA neće podržati inicijativu DPS-a za izglasavanje nepovjerenja Vladi, koja je najavljena za 3. januar. U najavljenoj inicijativi Demokratskog fronta (DF) ne vidi ništa nelegitimno, ali smatra da bi se novim izborni procesom samo izgubilo još sedam, osam mjeseci, možda i godinu.

”Nisam siguran da je to baš odgovoran odnos prema građanima, ali kažem i ostajem pri stavu da ako nema drugog rješenja – izbori su čisto rješenje, mi moramo mandat vratiti građanima. Na kraju, šta će nam mandati ako ne možemo da sprovodimo promjene”, rekao je Abazović.

On je kazao i da ostaje pri ranije izrečenom stavu – da očekuje iznenađenja iz Vašingtona koja će uticati na rasplet političke krize u Crnoj Gori. “Vijesti” su ranije objavile da bi se nekoliko funkcionera sadašnje i bivše vlasti moglo naći na crnoj listi Stejt dipartmenta zbog ugrožavanja mira i stabilnosti u regionu i povezanosti sa korupcijom.

Da li je Memorandum kojeg su potpisali Građanski pokret URA, Socijalistička narodna partija, CIVIS, Bošnjačka stranka, Albanska alternativa, Forca i Demokratska partija, uvod u manjinsku vladu?

Što se tiče Memoranduma ja zaista ponavljam da je to veliki iskorak građanske Crne Gore, da je ideja depolarizacije društva kroz ovaj Memorandum nekako iskazana. Nije toliko bitan sadržaj Memoranduma koliko da su se za istim stolom našle partije koje čine aktuelnu vlast i opoziciju, odnosno manjinske partije koje su do sada svi pozivali da budu dio parlamentarne većine. Zaista mislim da je ovo veliki korak, da je to desetkovanje na neki način i Demokratske partije socijalista (DPS) koja se uvijek pozivala na to da su te partije bezrezervno uz njih i da to nas jednostavno odvlači od referendumske politike podjele na dva bloka i uspostavlja konačno neku liniju koja bi trebalo da bude predmet okupljanja evropske Crne Gore u budućnosti. Tako da sam s tim izuzeno zadovoljan i ponosan i zahvalan svima koji su potpisali memorandum.

Isto tako upućujem otvoreni poziv Demokratskom frontu, DPS-u, Demokratama i svim ostalima da, ako već formalno ne potpišu, nekako podrže načela i vrijednosti iskazana u Memorandumu. Kad je riječ o optužbama da je to uvod u neku manjinsku vladu, reći ću da i sada aktuelna Vlada funkcioniše kao manjinska, koju ne podržava nekoliko političkih subjekata koji čine većinu. Javno su iskazani ti stavovi, da li su oni opravdani ili ne – to je pitanje za subjekte koji to iskazuju, ali mi u ovom trenutku imamo funkcionalnost koja se tiče neke manjinske vlade. Meni je žao, pokušavam na sve načine da afirmišem ideje većeg političkog konsezusa u Crnoj Gori. Građani moraju da razumiju sljedeće: da bi naš fokus bio na ekonomiji, moramo da imamo društvo koje emituje stabilnost. Ta ekonomija onda treba da se odrazi na životni standard. Ne možemo da ne generišemo nikakvu pravdu ni progres, ako stalno svi budu imali osjećaj opšte nestabilnosti i da se u Crnoj Gori dešava nešto vanredno. Ono što može da vodi ka progresu jeste osjećaj političke stabilnosti i GP URA ostaje posvećen pronalaženju svih mogućih modaliteta da se takva politička stabilnost uspostavi.

Dakle, moguća je i manjinska Vlada?

URA podržava aktuelnu Vladu. Vrlo iskreno je podržavala od početka. Na kraju mi smo i ponudili model ekspertske vlade i mi ostajemo posvećeni tome. Ali, mi ne možemo da zatvaramo oči ako ova Vlada ima problem sa parlamentarnom većinom. Ako, na primjer, dođemo u situaciju da neko neće da nam izglasa budžet, da nam opet uvede mjeru privremenog finansiranja, mi ne možemo da zatvaramo oči pred tim. Ako neko ne želi da glasa za Zakon o porijeklu imovine, za Tužilački savjet, ako neko želi da drži u škafu 60-70 akata, mi pred tim ne možemo da zatvaramo oči. Smatram vrlo neodgovornom takvu politiku, jer će se onda sve svaliti upravo na nas koji podržavamo Vladu i želimo da ostvarimo neki progres, ali ga ne možemo ostvariti ako imamo nefunkcionalni parlament. Čuli ste i međunarodne zvaničnike koji govore o nefunkcionalnom parlamentu. Moramo da znamo da bez funkcinalnog parlamenta i funkcionalne većine – nama su ruke vezane.

Mi moramo da donosimo odluke brzo i u korist građana. I moramo naći rješenja, tako da nijedan modalitet ne treba unaprijed ni isključiti ni uključiti. I prije je bilo priče – te manjinska vlada, te tehnička vlada, te priprema za izbore, kao čisto rješenje… Vjerujte, ne zavisi sve od nas. Ono što mi pokušavamo da generišemo jeste da okupljamo, ne da dijelimo, trudim se da imam komunikaciju sa svim partijama i sa onima sa kojima smo ideološki najdalji, to ću pokušavati da radim i u narednom periodu i dok god budem aktivan u političkom životu. Ali, jednostavno nekada ako ne može nešto da funkcioniše, ako ne može nešto da se pomiri, onda treba tražiti novu soluciju.

Šta će biti ako budžet ne prođe, već je dostavljen veliki broj amandmana?

Ako ne prođe budžet, onda ove parlamentarne većine više zvanično nema. Nema tu neke filozofije. Hoće li to da nas povede u izbore, u nešto drugo, ne znam, ali budžet je veliki test. Vlada je napravila, prema mom skromnom sudu, dobar budžet i URA će podržati budžet kojeg predlaže. Ne umanjujem značaj bilo kojeg amandmana, nijesam ih naravno sve ni vidio. Ali, vidio sam ovaj pokušaj da se budžet nekako izmasakrira, a onda da se stave neki okovi ili Ministarstvu finansija ili Vladi da ona ne može da ono što bi bilo eventualno prihvaćeno – isporuči. Svi bismo voljeli da prosječna zarada u Crnoj Gori bude hiljadu eura, a minimalna 800, ali to u ovom trenutku nije realno. Mislim da se odgovorna politika vodi na način što ćemo mi pokušavati da nađemo realna rješenja, primjenjiva u praksi. Vjerujem da će se većina poslanika u parlamentu voditi tom logikom. Ako neko ipak bude imao neka druga rješenja, na Ministarstvu finansija je da procijeni da li je to održivo ili ne. Naravno, ima puno amandmana, ali ako ne usvojimo budžet onda ćemo samo da dodatno produbimo političku krizu.

Da li će URA podržati inicijativu za izglasavanje nepovjerenja Vladi koju je najavio DPS za 3. januar?

URA neće podržati inicijativu DPS-a zato što je URA još ranije rekla da neće podržati i da se ništa vanredno nije desilo da bi to promijenilo odnos prema Vladi. URA ima odnos prema Vladi koji je korektan, vidjeli ste koliko sad sa ovog aspekta bez veze izgledaju navodi da će neki poslanik GP URA ili neki drugi glasati, da je DPS obezbijedio 41 glas, itd. Gdje je taj 41? Je li došao taj ponedjeljak koji se toliko očekivao? Je li šef kluba “Crno na bijelo” Miloš Konatar rekao da jedva čeka ponedjeljak? Je li ovo istina? Ne bih volio da se time licitira, ali ako mi ne možemo da izglasamo budžet ili neke elementarne stvari, onda treba pogledati istini u oči koliko god da je ona bolna i reći: ova parlamentarna većina ne postoji. Razumijem sve i solidaran sam, ali to je to. Što se GP URA tiče, mi smo spremni da odemo u opoziciju.

Ali, nismo spremni da skrštenih ruku gledamo kako su institucije sistema i dalje zarobljene, kako parlamentarna većina ne funkcioniše, ni zakoni koji su bili presudni, kao što je Zakon o državnom tužilaštvu oko kojeg smo se toliko namučili. I neko da priča da je za borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, a da nam stavi okove na najprimitivniji način tako što neće da izabere nove članove Tužilačkog savjeta i da dođemo u situaciju da i tužioci koji treba da se rasporede ne mogu da se rasporede, govorimo o tehničkim stvarima. Ovo je stvarno ludilo, ovo nije bilo ni kad je DPS bio na vlasti. Nijesam spreman da pred tim problemima zatvaram oči, nego vodim veliku i diplomatsku ofanzivu i ofanzivu saradnje i razgovora sa političkim subjektima unutar zemlje, da nešto iz toga proizađe i nekako odblokiramo procese.

Postojećim članovima Tužilačkog savjeta ubrzo ističe mandat. Znači li to da je bio “uzaludan trud” kada su izmjene Zakona o državnom tužilaštvu u pitanju?

Potpuno. Hvala Demokratama. Mislim da je Milivoje Katnić objasnio čitavu situaciju i nekako na sebi svojstven i slikovit način obesmislio sav trud koji smo uložili da do tih promjena u Tužilaštvu dođe. Nemam šta drugo da kažem, osim hvala Demokratama.

Čuo sam u četvrtak veče od gospodina (Dragana) Krapovića da on ipak očekuje da se do kraja godine ipak nešto desi, ja za to navijam. Ako je to tako, pozdravljam. Prvi ću čestitati ako se nešto može desiti do 1. januara, ali kako sad stvari stoje to je zaista jedna tužna priča i ponavljam, možda neko misli da je politički nekorektno, ja mislim da je politički korektno – bilo ko ko sprečava izbor Tužilačkog savjeta direktno afirmiše organizovani kriminal, visoku korupciju, štiti ljude koji treba da odgovaraju pred zakonom, štiti tužioce koji ne žele da rade svoj posao i obezvređuje i zaustavlja najvažniji segment napretka Crne Gore u evropskim integracijama, a to je ostvarivanje vidljivih rezultata u poglavljima 23 i 24.

Da li je realno da vidljivi rezultati u poglavljima 23 i 24 budu ostvareni do naredne Međuvladine konferencije između Crne Gore i EU, odnosno za šest mjeseci, kako Vlada očekuje?

Sa funkcionalnim parlamentom – sve je moguće. Bez funkcionalnog parlamenta – mislim da ćemo samo da gubimo vrijeme i pokazujemo jedno lice neozbiljnosti. Sa funkcionalnim parlamentom, ako se sjećate 17. marta 2021. godine sam bio u evropskom parlamentu i rekao sam da će za godinu neko doći, nije važno ko, ja ili neko drugi, i predstaviti konkretne, vidljive rezultate. Ja i dalje to vjerujem, i sa ovakvim Tužilaštvom i ovakvom situacijom, mi smo neke rezultate ostvarili. Zamislite šta bismo sve ostvarili da smo mogli da spovedemo neke odluke koje su proizašle iz zakone koje smo sami donijeli. Tako da i dalje ostajem optimista i želim da vjerujem da ćemo svi zajedno smoći snage da izađemo iz ove blokade.

Kako komentarišete inicijativu DF-a o skraćenju mandata Skupštini? Da li je ona već upućena poslaničkim klubovima na potpisivanje?

Nemam informaciju da su tražili potpise. Ta inicijativa što se nas tiče nije nelegitmna, imaju pravo to da rade, samo trenutno stvari izgledaju tako da bismo novim izborni procesom samo izgubili još sedam, osam mjeseci, možda i godinu, što u izbornim kampanjama, što u postizbornim dogovorima pregovorima oko neke nove vlade… Nisam siguran da je to baš odgovoran odnos prema građanima, ali kažem i ostajem pri stavu da ako nema drugog rješenja – izbori su čisto rješenje, mi moramo mandat vratiti građanima.

Na kraju, šta će nam mandati ako ne možemo da sprovodimo promjene? To možda znači nekome ko želi da uzme platu ili da se pravi važan. Meni ništa ne znači. Šta će nam mandati, ako oni ne mogu da se upotrijebe za nešto dobro?

Ostajete li pri stavu da se u narednom periodu iz Vašingtona očekuju iznenađenja koja će uticati na razrješenje političke krize u Crnoj Gori?

U Vašingtonu smo odradili veliki posao za Crnu Goru. Ostajem pri tome da će ono o čemu smo razgovarali sa našim partnerima biti i realizovano. Radi se o borbi protiv visoke korupcije. Očekujem dobre vijesti i prijatna iznenađenja.

Kosmička pravda bila bi da država nešto prihoduje od cigareta

Vlada je usvojila novu odluku u vezi sa cigaretama koje se trenutno nalaze u skladištima Luke Bar. Šta ona tačno podrazumijeva?

Jeste, nastavljamo da rješavamo problem šverca cigareta, a ovo se konkretno odnosi na onu robu koja je trenutno zarobljena u skladištima. Predviđamo mogućnost da riješimo problem sa cigaretama koje su već tamo sada zarobljene, a njihova vrijednost je prilično velika. Ova odluka je samo dopuna one prethodne iz jula, kada smo zadali glavni udarac švercu cigareta preko Luke Bar. Mi ćemo sada omogućiti i nadležnim carinskim organima da kontaktiraju sve vlasnike cigareta u Luci Bar, da naprave popis, utvrde porijeklo i u zakonskom roku od 40 dana da se odrede da li žele za to da plate naknadu, ili eventualno, ako se niko ne bude prijavio, ta roba će biti zaplijenjena i postaće vlasništvo Crne Gore. Nemam ništa protiv da, ako se radi o robi koja nije kriminalnog porijekla, a moramo i to utvrditi, da se ona proda na međunarodnom tržištu. To bi bila kosmička pravda da država Crna Gora konačno nešto prihoduje od zapljene cigarete koje su do sada završavale na crnom tržištu i u džepovima tajkuna. I zato sam vrlo zadovoljan. To je plod sastanka kojeg smo ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić, direktorica Uprave prihoda i carina Milena Petričević i ja, imali sa partnerima iz Velike Britanije. Svima njima sam jako zahvalan na vrlo odgovornom i profesionalnom odnosu kada je riječ o suzbijanju najvećeg šverca koji se dešava preko teritorije Crne Gore u protekle dvije decenije.

Biljana Matijašević (Vijesti)

Idi na VRH

error: Content is protected !!