Ekskluziva Washington Posta: “Ovo je Trumpov tajni plan za kraj rata u Ukrajini!”

Prošlog mjeseca, nakon sastanka s bivšim američkim predsjednikom, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će Trump zatvoriti finansijsku slavinu koja je Ukrajini omogućile da se odupre Rusiji. “On neće dati ni centa za ukrajinsko-ruski rat. Zato će rat završiti”, rekao je Orban. Dodao je da je Trump imao “prilično detaljne planove” o tome kako okončati borbe

Bivši američki predsjednik Donald Trump, ali i kandidat Republikanske stranke za predsjedničke izbore krajem godine, spreman je izvršiti pritisak na Ukrajinu da se odrekne poluostrva Krim i pogranične regije Donbas u korist Rusije u zamjenu za mir, navode američki mediji.

Pozivajući se na izvore upoznate s planom, Washington Post izvještava da je riječ o nacrtu Trumpova obećanja da će pregovarati o sporazumu između Kijeva i Moskve u roku od 24 sata nakon što bude izabran za predsjednika.

Takva politika predstavljala bi totalni zaokret u odnosu na podršku koju je Ukrajini pružila administracija Joea Bidena.

Uprkos ponovljenim izjavama da bi mogao brzo okončati ratni sukob u kojem je poginulo tna hiljade vojnika i civila, Trump se još nije u javnosti izjasnio kako bi se to moglo postići.

Njegov tim za izbornu kampanju odbacio je najnovije izvještaje koji, kako su naveli, dolaze iz “neimenovanih i neinformisanih izvora koji nemaju pojma šta se događa ili šta će se dogoditi”.

Prošlog mjeseca, nakon sastanka s bivšim američkim predsjednikom, mađarski premijer Viktor Orban rekao je da će Trump zatvoriti finansijsku slavinu koja je Ukrajini omogućile da se odupre Rusiji.

“On neće dati ni centa za ukrajinsko-ruski rat. Zato će rat završiti”, rekao je Orban. Dodao je da je Trump imao “prilično detaljne planove” o tome kako okončati borbe.

Prema navodima Washington Posta, Trump vjeruje da i Rusija i Ukrajina žele kraj rata.

U isto vrijeme, među mnogim republikancima postoji sve veće protivljenje kontinuiranoj finansijskoj pomoći Ukrajini, pri čemu Kongres odbija usvojiti sveobuhvatni paket finansijske pomoći.

Prošlog mjeseca Biden je uspio zaobići prepreku Kongresa pronašavši 300 miliona dolara uštede u postojećem proračunu Pentagona za pružanje kratkoročne pomoći Kijevu.

“Ova municija će neko vrijeme biti od pomoći Ukrajini, ali samo kratko”, rekao je Jake Sullivan, savjetnik za nacionalnu bezbjednost Bijele kuće.

Međutim, administracija je priznala da je paket nedovoljan za održavanje ukrajinskog otpora na duže razdoblje.

Foto: Printscreen

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!