Trumpovi komentari pogoršali situaciju sa Sjevernom Korejom

Da su Trumpovi komentari pogoršali stvari smatra 89 odsto demokrata, 59 odsto nezavisnih i 38 odsto republikanaca

Foto: YouTube/Printscreen

Većinu Amerikanaca plaši nuklearni razvoj Sjeverne Koreje, dvije trećine građana SAD-a smatra da “rat riječima” predsjednika te države Donalda Trumpa o lideru Sjeverne Koreje pogoršava situaciju, dok manje od deset odsto ispitanika smatra da poboljšava situaciju.

Anketu je sproveo AP-NORC Centar za istraživanja javnih poslova, a urađena je sedam dana nakon što je Trump lidera Sjeverne Koreje Kim Jong-una nazvao “raketašem”, zaprijetivši potom 19. septembra da će mu “totalno uništiti” državu ako SAD budu morale da se brane.

Jedna od ispitanica iz Los Angelesa, koja sebe opisuje kao umjerenu republikanku, rekla je da je sve to čini “veoma nervoznom”.

“Ne znate gde je njima crta i kada će reći ‘pritisnuću dugme'”, kazala je ona.

Anketa ukazuje na to da oko 65 odsto Amerikanaca smatra da su Trumpovi komentari pogoršali situaciju između SAD-a i Sjeverne Korejem piše Al Jazeera.

Samo osam odsto ispitanika smatra da on situaciju čini boljom.

Da su Trumpovi komentari pogoršali stvari smatra 89 odsto demokrata, 59 odsto nezavisnih i 38 odsto republikanaca.

Uprkos tome što mogućnost Sjeverne Koreje da pogodi metu u SAD-u nuklearnim oružjem ostaje diskutabilna, mnogi od ispitanika su zabrinuti u vezi sa napadom na teritoriji Amerike.

Oko 67 odsto Amerikanaca su veoma ili ekstremno zabrinuti zbog prijetnje koju nuklearni program Sjeverne Koreje predstavlja po Ameriku.

Četiri od deset ispitanika su zabrinuti konkretno za prijetnju na mjestu gdje žive, a više takvih ima u urbanim dijelovima.

“On (Tramp) će biti negdje na sigurnom mjestu. Mi nemamo gdje. Strašno je”, rekao je Anthony Leroy Wotters (61), koji živi u Sjevernoj Karolini, 50-ak kilometara od nuklearne elektrane.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!