Lekić o dočeku Krivokapića u Beogradu: Revanš na izjavu da je Vučić akter malverzacija sa Đukanovićem

“Pošto u diplomatiji ništa nije slučajno, mogli bi pretpostaviti da je ovaj upadljivo degadirajući tretman Krivokapića bio neki oblik revanša na njegovu optužujuću izjavu s početka mandata da je predsjednik Srbije akter finansijskih malverzacija oko projekata ‘Beograd na vodi’ i to zajedno sa Milom Đukanovićem. Tada se, na zahtjev predsjednika (Aleksanadar) Vučića da crnogorski premijer pruži dokaze za dosta tešku javnu optužbu, Krivokapić nije više oglašavao”, kaže Lekić

Predsjednik skupštinskog Odbora za međunarodne odnose i bivši diplomata Miodrag Lekić rekao je da bi se način, na koji je dočekan premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić u Beogradu, teško mogao smatrati primjerom dobrih diplomatskih manira.

I bivši ambasador i diplomata Srećko Đukić rekao je juče, kako je prenijela agencija Beta, da je nepojmljivo u svjetskoj diplomatiji da ministar poljoprivrede dočekuje premijera jedne suverene zemlje u izlizanim farmerkama i bez kravate.

Pošto u diplomatiji ništa nije slučajno, mogli bi pretpostaviti da je ovaj upadljivo degadirajući tretman Krivokapića bio neki oblik revanša na njegovu optužujuću izjavu s početka mandata da je predsjednik Srbije akter finansijskih malverzacija oko projekata ‘Beograd na vodi’ i to zajedno sa Milom Đukanovićem. Tada se, na zahtjev predsjednika (Aleksanadar) Vučića da crnogorski premijer pruži dokaze za dosta tešku javnu optužbu, Krivokapić nije više oglašavao”, kaže Lekić

Foto: Skupština Crne Gore

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović juče je dočekao premijera Crne Gore na aerodromu.

Krivokapić je u prvoj zvaničnoj posjeti Srbiji nakon narušenih diplomatskih odnosa, jer nijedna zemlja nema svog ambasadora u drugoj državi.

Miodrag Lekić (Demos) je kazao da je bilo očekivano da, prema diplomatskim običajima, premijera Crne Gore sačeka u Beogradu predsjednica Vlade Srbije.

”Iako su se klasična diplomatska pravila vremenom relativizovala sama slika dočeka crnogorskog premijera u Beogradu od strane ministra poljoprivrede, ujedno potpredsjednika Vlade, i to u vidljivo iznošenim džins pantalonama, je prilično interesantna, zapravo toliko neuobičajena, da bismo je teško mogli smatrati primjerom dobrih diplomatskih manira. Pošto u diplomatiji ništa nije slučajno, mogli bi pretpostaviti da je ovaj upadljivo degadirajući tretman Krivokapića bio neki oblik revanša na njegovu optužujuću izjavu s početka mandata da je predsjednik Srbije akter finansijskih malverzacija oko projekata ‘Beograd na vodi’ i to zajedno sa Milom Đukanovićem. Tada se, na zahtjev predsjednika (Aleksanadar) Vučića da crnogorski premijer pruži dokaze za dosta tešku javnu optužbu, Krivokapić nije više oglašavao”, kaže Lekić.

U ovoj svakako nepotrebnoj epizodi, objašnjava on, treba vjerovatno tražiti i odgovor da su vlasti u Beogradu u dužem periodu ignorisali Krivokapićevu više puta izraženu želju da posjeti Beograd i sretne se sa Vučićem.

”U najkraćem, sve ove epizode, uključujući i ovu posljednju više pripadaju određenoj balkanskoj tradiciji, a mnogo manje starim dobrim diplomatskim pravilima koji važe za odnose između dvije zemlje. Pravila koja druge zemlje i dalje poštuju”, dodaje Lekić.

Krivokapić se juče nakratko sreo sa srbijanskom premijerkom Anom Brnabić, a položio je vijenac na mjesto ubistva pokojnog premijera Srbije Zorana Đinđića. On bi danas trebalo da razgovara sa najvišim državnim zvaničnicima, prenijela je TV Vijesti.

U izjavi za medije premijer je kazao da je cilj posjete unapređenje saradnje sa Srbijom.

Doček Krivokapića na društvenim mrežama komentarisali su funkcioneri opozicionih partija.

”Kad te dočekaju onako kako si i zaslužio. U farmericama i na nivou. Ovim činom su pokazali kako doživljavaju Crnu Goru i njenog premijera”, napisao je poslanik DPS Predrag Bošković.

Portparolka Socijaldemokratske partije Amina Cikotić nazvala je ovo “poniženjem na početku posjete”.

”Dočekuje ga ministar poljoprivrede. Dobra diplomatska praksa je da premijera dočekuje njegov kolega ili potpredsjednik Vlade ili MVP. Stil odijevanja domaćina, ministra poljoprivrede u Vladi Srbije, govori sve. Nažalost poniženje”, smatra Cikotić.

”Onako kako je ministar Nedimović dočekao premijera Krivokapića, ne dočekuju se ni gosti na slavi. Nedimović se na zvaničnom dočeku premijera pojavio obučen kao odrpanko. Ministar može da dočeka premijera druge zemlje, ali mora da bude uljuđen”, rekao je Đukić agenciji Beta.

Prema njegovim riječima, Krivokapić je gost srpske premijerke Ane Brnabić i ona je morala da ga zvanično dočeka.

”Ovo što se danas desilo na dočeku Zdravka Krivokapića je čin neuvažavanja prema zvaničnom gostu i crnogorskoj državi. Odmah se pokazalo da ta posjeta za Srbiju ima drugorazredni značaj i da će ta posjeta biti bezrezultativna”, ocijenio je Đukić.

Dodao je da s obzirom na kompleksnost odnosa između Srbije i Crne Gore, crnogorskog premijera je morala da dočeka Ana Brnabić i ona danas od toga nije mogla da ima preča posla.

”Ali očito je da Beogradu nije stalo do popravljanja odnosa s Podgoricom”, zaključio je Đukić.

Glavna fotografija: Miodrag Lekić (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!