Demokrata Eric Adams novi gradonačelnik New Yorka

Adams nije oklijevao da istakne da bi njegova pobjeda mogla poslužiti kao predlog za demokratski put na nacionalnom nivou. Odbacivao je kritike iznesene na račun njegovog programa tvrdeći da kritičari ne govore u ime srednje demokratske struje

Demokrata Eric Adams, bivši policajac, zagovornik radništva i borac protiv rasne diskriminacije, pobijedio je na izborima za gradonačelnika New Yorka, prenosi Hina.

Adams je u kampanji obećao da će ojačati bezbjednost u gradu i dati glas radništvu, pozivajući se na svoje iskustvo u policiji i iskustvo Afroamerikanca koji je u mladosti bio izložen policijskoj brutalnosti.

Prema prvi rezultatima, 61-godišnji Adams pobijedio je republikanskog suparnika Curtisa Silwu s velikom razlikom i tako postao drugi Afroamerikanac na čelu američke ekonomske i kulturne prijestonice. Dužnost će preuzeti u januaru od demokrate Billa de Blasija, koji je na toj funkciji bio osam godina.

U upravljanju gradom očekuju ga problemi vezani za oživljavanje njujorške ekonomije nakon krize izazvane pandemijom korona virusa, ekonomske i socijalne nejednakosti, nedostatak jeftinih stanova i teškoće u javnom školstvu, prenosi Al Jazeera.

“NAMA TREBAJU SIGURNE ULICE”

Njegova pobjeda bi Demokratskoj stranci, kojoj pripada i predsjednik Joe Biden, mogla pokazati sklonosti glasača, dok u Washingtonu nastoji očuvati krhko savezništvo između progresivne i centrističke struje.

Adams nije oklijevao da istakne da bi njegova pobjeda mogla poslužiti kao predlog za demokratski put na nacionalnom nivou. Odbacivao je kritike iznesene na račun njegovog programa tvrdeći da kritičari ne govore u ime srednje demokratske struje.

“Tvrdim da je došlo vrijeme da prestanemo vjerovati u to da nam trebaju pravi tweetovi. Nama trebaju sigurne ulice”, rekao je Adams CNN-u nakon što je u julu osvojio stranačku nominaciju.

Prikazujući se kao pripadnik njujorškoga radništva, rekao je da je liberalnije krilo Demokratske stranke zanemarivalo njene pripadnike radničke klase.

Tokom protekle godine, nakon ubistva Georgea Floyda 2020. godine u Minneapolisu koje je izazvalo niz protesta širom zemlje, demokrate su se možda najviše bavili pitanjem policije.

PORAST KRIMINALA

Međutim, porast kriminala podstakao je mnoge gradonačelničke kandidate u SAD-u da zatraže povećavanje ulaganja u policijske snage, dok je pitanje javne bezbjednosti za glasače postalo jedno od najvažnijih.

Adams je tvrdio da se grad ne može potpuno ekonomski oporaviti ako ne riješi pitanje kriminala. Oštro je odbacivao pozive na smanjivanje sredstava namijenjenih policiji, ocjenjujući da je riječ o ljevičarskom aktivizmu te je tražio ravnotežu između zahtjeva za jačanjem policije i pozivanja na reforme.

Lično iskustvo je njegovim riječima dalo vjerodostojnost. Dok je bio tinejdžer istukli su ga policajci, a kada je postao policajac, bio je jedan od osnivača grupe koja se borila protiv okrutnosti policije.

Kao zagovornik radništva, koji je dobio znatnu podršku sindikata, rekao je da će nastojati da bolje poveže stanovnike nižih primanja sa gradskim službama kako bi dobili usluge na koje imaju pravo, ali se njima ne koriste.

Foto: Eric Adams (Printscreen)

Idi na VRH
error: Content is protected !!