Izašao novi, 37. broj revije “Bihor”

U izdanju Zavičajnog kluba “Bihor” iz Luksemburga, izašao je novi, 37. broj revije “Bihor”, prvog glasila na južnoslovenskim jezicima u Luksemburgu.

I u ovom broju, na 56 stranica, revija donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gore, Luksemburga i regiona.

Glavni i odgovorni urednik Faiz Softić u rubrici Riječ urednika piše o prestižnom priznanju koje je minulog ljeta reviji dodijeljeno u Petnjici povodom 4. avgusta, dana te opštine.

Ivana Đukić, publicistkinja iz Crne Gore, u svom opširnom tekstu „Quo vadis Montenegro“ osvrnula se i na prethodni broj revije i naglasila da je ovo glasilo od izuzetnog značaja kako za crnogorske iseljenike u Luksemburgu, tako i za ostalu dijasporu širom svijeta do kojih stiže revija “Bihor”.

Enko Korać, novinar Radija Petnjica, piše o “Danima dijaspore” u Petnjici i svečanosti povodom Dana opštine, a tu je i osvrt o posjeti potpredsjednika Vlade Crne Gore Dritana Abazovića dijaspori u Luksemburgu, kao i tekst Ruždije Kočana „Crnogorske muke sa dijasporom“.

U ovom broje može se pročitati i tekst o milijarderima u Luksemburgu, kao i osvrt o humanitarnoj akciji udruženja Luksemburg – Crna Gora i zapis o nedavno preminuloj Ermini Erku Muhović, vrijednoj aktivistkinji ZK “Bihor”.

U ovom broju revije Dragan Bursać piše o doktorki Dušanki Vujasić, rođenoj Beograđanki koja je u potonjem ratu u Bosni i Hercegovini, boreći se za ranjenike u Goraždu i Podrinju, položila svoj život 27. aprila 1993. na radnom mjestu u goraždanskoj bolnici.

Revija donosi opširan intervju novinara Alena Bajramovića sa poznatim književnikom sa Cetinja Sretenom Vujovićem, a u vezi nedavnih nemilih događaja na Cetinju povodom ustoličenja mitropolita Joanikija.

Esko Muratović, profesor filozofije iz Nikšića, i u ovom broju bavi se filozofskim promišljanjima na temu „Ka filozofdkoj tematizaciji, konvergencije etike obzirnosti i etike sabura sa sa humanizmom islama“.

Književnik Enes Halilović iz Novog Pazara piše o skribomanima i pojavi skribomanije koja decenijama opterećuje književnu scenu na prostorima Balkana.

Prof. dr Osman Softić, publicista iz BiH, piše o oslobađaju Srbije od Osmanlija i iseljavanju Muslimana i Albanaca iz Užica i Srbije krajem 18. i početkom 19. vijeka, a Džemal Dacić, profesor službenik Mešihata Islamske zajednice u Podgorici, piše „Da li je ‘pedagoški udarac’ uistinu izašao iz dženeta”.

Rubrika Kultura donosi više zanimljivih tekstova – prof. dr Draško Došljak: „Kroz našu književnost teče Lim“, Dino Burdžović: esej o knjizi poezije „Drvo za moj tabut“, autora Envera Muratovića iz Rožaja, i tekst Almira Zalićića o pjesniku Mirku Gašiju, čudesnom pjesniku sa Kosova. U istoj rubrici je nekoliko kraćih tekstova posvećenih promociji knjige priča Ada Softića iz Berana, „U sjenci Feminog oraha“, kao i tekst Seada Mahmutefendića „Misera Suljić – Sijarić – Žena koju hoće tekst“, a Ferid Muratović i u ovom broju bavi se mladim sportskim talentima porijeklom iz Crne Gore i Balkana koji stasavaju u Luksemburgu. Ovaj put piše o mladoj fudbalerki Dajlini Softić, koja se ističe kao veliki fudbalski majstor i nagovještava uspješnu fudbalsku karijeru.

I ovaj broj štampan je u štampariji „Merkator“ u Bijelom Polju. Tiraž je 1.000 primjeraka i rasprodat je do posljednjeg primjerka prije izlaska iz štampe.

Idi na VRH
error: Content is protected !!