Spajić: Američke investicije realne, vrijeme da se u ekonomiji okrenemo Vašingtonu i Njujorku

Ubrzo ćemo najaviti jednu vrlo interesantnu platformu na kojoj ćemo raditi zajedno sa našim američkim partnerima – za izgradnju infrastrukture, ne samo u Crnoj Gori već i u čitavom regionu Zapadnog Balkana. Tu bi Crna Gora zajedno sa Amerikom trebalo da ima jedan liderski položaj, gdje bi bila ta vrsta američkog reprezenta u tom dijelu svijeta i neko ko bi zajedno sa američkim partnerima bio prva instanca za pravljenje takvih projekata

Crna Gora bi zajedno sa Sjedinjenim Državama mogle da budu lider kada je riječ o infrastrukturnim projektima u regionu, ocijenio je u intervjuu za Glas Amerike Milojko Spajić, ministar finansija i socijalnog staranja u Vladi Crne Gore.

Spajić bi tokom prve zvanične posjete Americi od preuzimanja položaja sa američkim investitorima trebalo da razgovara o konkretnim oblicima ekonomske saradnje dvije zemlje. Ističe da je u prošlosti, Crnoj Gori nedostajala povezanost geopolitičkog i ekonomskog elementa.

“Imaću jedan vrlo značajan sastanak u Goldman saksu, gdje ću se sresti na najbitnijim ljudima u toj kompaniji. Pričaćemo o konkretnim stvarima i šta želimo da uradimo u Crnoj Gori. Mi smo već neko vrijeme geopolitički okrenuti prema Vašingtonu i Briselu. Međutim, ekonomski smo više kao centralnoazijska zemlja zato što imamo investicije primarno sa Bliskog istoka, iz Turske, Rusije… Turisti primarno dolaze iz drugih zemalja, a ne Evropske unije i Amerike. Imamo infrastrukturu koju nam prave Kinezi. Mislim da je sad pravo vrijeme da spojimo geopolitiku i ekonomiju i jedan od primarnih ciljeva ove posjete je upravo to – da ekonomija počne da se naslanja na ona težišta na koja je trebalo uvijek da se naslanja, a to je po meni primarno Vašington i naravno Njujork”ističe crnogorski ministar finansija.

Glas AmerikeKoje američke investicije planirate i želite da privučete i koliko je realno da Amerikanci investiraju u Crnu Goru?

Spajić: Mislim da su američke investicije jako realne, naročito investicije u infrastrukturu, energetiku i visoku tehnologiju. To su tri primarna fokusa ove moje posjete. Naročito kada je riječ o infrastrukturi. Ubrzo ćemo najaviti jednu vrlo interesantnu platformu na kojoj ćemo raditi zajedno sa našim američkim partnerima – za izgradnju infrastrukture, ne samo u Crnoj Gori već i u čitavom regionu Zapadnog Balkana. Tu bi Crna Gora zajedno sa Amerikom trebalo da ima jedan liderski položaj, gdje bi bila ta vrsta američkog reprezenta u tom dijelu svijeta i neko ko bi zajedno sa američkim partnerima bio prva instanca za pravljenje takvih projekata.

Glas AmerikeMožete li da saopštite više detalja o tom projektu?

Spajić: Putna interkonekcija je jako loša u Crnoj Gori i to je prva stvar koja treba da se poboljša. Postoji i lučka interkonekcija koja je dosta slabašna u odnosu na kapacitete koje recimo Luka Bar može mnogo bolje da iskoristi. Takođe, druge međukonekcije kao šti su manji putevi i aerodromi, to su sve stvari o kojima ćemo razgovarati sada u Vašingtonu i u Njujorku. Takođe, energetska budućnost Crne Gore – mi je vidimo potpuno kao zelenu. Međutim, svjedoci smo da Amerika ove godini koristi 23 odsto više uglja nego bilo kad i da je ova godina rekordna što se tiče uglja. Ugalj je jedan od lokalnih energenata kojeg nećemo moći da se otarasimo tako lako neko vrijeme.

Kompletan intervju možete pročitati na portalu Glas Amerike.

Idi na VRH
error: Content is protected !!