Krivokapić: Podnijeću kao građanin krivičnu prijavu protiv Veljovića

“Upravo zbog toga što niko nije podnio krivičnu prijavu, odlučio sam da to uradim kao građanin. Mislim da je to građanska obaveza svih nas. Ako imate problem sa premijerom da je nešto ogriješio sa zakonom, krivična prijava. Zašto ne”, rekao je premijer

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je danas da će kao građanin podnijeti krivičnu prijavu protiv savjetnika crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića i bivšeg šefa policije Veselina Veljovića.

Veljović je nedavno u autorskom tekstu napisao da je “sveta dužnost i obaveza” svakog pripadnika sektora bezbjednosti da odbije svako neustavno i nezakonito naređenje, ali i da je dužnost svih građana da u prvim danima septembra budu zajedno na Cetinju.

Zbog toga je saslušan u Višem državnom tužilaštvu, a nakon ocjena iz vrha vlasti da aktuelni savjetnik predsjednika države Mila Đukanovića poziva na pobunu bezbjednosnih snaga i priziva nemire…

“Takvi nastupi su u prethodnom vremenskom periodu završavali vrlo drastičnim elementima i brzim reakcijama tužilaštva. On je iskazao nešto što u svakom slučaju ne bi trebalo da radi neko ko je javni funkcioner, a on jeste javni funkcioner. To bi po analogiji značilo da ja nijesam trebao da krenem u proces razrješenja ministra Leposavića. Nema nikakve razlike. Ovo je pozivanje na otpor i znate kako je to zakonom definisano. Samo očekujem da će tužilaštvo da radi svoj posao, kao što ga je radilo u prethodnom vremenskom periodu protiv neistomišljenika”, kazao je danas Krivokapić tokom radne posjete Nikšiću.

Prema njegovim riječima, pravda mora da zakuca na vrata svih koji su se ogriješili o zakon.

“Upravo zbog toga što niko nije podnio krivičnu prijavu, odlučio sam da to uradim kao građanin. Mislim da je to građanska obaveza svih nas. Ako imate problem sa premijerom da je nešto ogriješio sa zakonom, krivična prijava. Zašto ne? To je mjera koja mora da iskaže našu brigu i zainteresovanost da svi želimo pravdu. I zato Crna Gora vapi za promjenom u pravosuđu jer je to ostala jedina zarobljena institucija, bez obzira kako doživljamo druge”, poručio je predsjednik Vlade.

Tužilaštvo je, prema njegovim riječima, tačka odakle sve kreće i zbog toga treba da se desi promjena formiranjem Tužilačkog savjeta i izborom “kompetentnog, uglednog i dokazanog čovjeka koji može da to iznese”, a ne politički podobnog.

“Ako nam se to ne desi brojne krivične prijave protiv ovog istog gospodina (Veljovića, prim.aut.) nijesu nikada aktivirane. Morao sam da kao građanin dajem izjavu zbog izjave koju sam dao, a to ne važi za druge. Ako to važi za mene, mora da važi za sve. Zašto sada tužilaštvo ne radi na isti način. Svi moramo da radimo svoj posao odgovorno, profesionalno i u korist zakona, a za naše građane”, poručio je Krivokapić.

Odgovarajući na pitanje novinara kako komentariše to što je pokrenut izviđaj protiv ministra Ratka Mitrovića, a što tužilaštvo ne reaguje uprkos brojnim pozivima Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) u slučaju predsjednika Opštine Budva Marka Bata Carevića, Krivokapić je kazao:

“Nikoga ne štitim, niti ću štititi nikoga. Svako ko se ogriješio o zakon treba da odgovara, bez obzira da li bio ministar ili premijer ili gradonačelnik neke lokalne samouprave. To mora da bude mjera dokaza da nekažnjivost više ne postoji. Nekažnjivost je plodovakvog stanja koje smo zatekli”.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!