Nedžadu Ibrahimoviću nagrada “Risto Ratković” za 2021. godinu

Odluku je donio međunarodni žiri u sastavu: Pavle Goranović, predsjednik žirija, i Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine

Nagrada “Risto Ratković” za 2021. godinu pripala je bosanskohercegovačkom pjesniku Nedžadu Ibrahimoviću za knjigu “Obiteljske i druge strašne pjesme”, u izdanju Izdavačko – štamparske kuće “Planjax komerc” iz Tešnja.

Odluku je donio međunarodni žiri u sastavu: Pavle Goranović, predsjednik žirija, i Jovana Bojović iz Crne Gore, Dobrivoje Stanojević iz Srbije, Ivica Prtenjača iz Hrvatske i Elvedin Nezirović iz Bosne i Hercegovine.

“Nagrada ‘Risto Ratković’ dodjeljuje se za najbolju pjesničku knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Ove godine smo na konkurs dobili rekordnih 62 knjige iz pomenutih država i žiri je imao zaista težak zadatak da odabere najbolju. Zadovoljstvo je što je odluka žirija jednoglasna. To potvrđuje kvalitet knjige ‘Obiteljske i druge strašne pjesme’, Nedžada Ibrahimovića.

Radi se o autoru koji je poodavno prepoznat kao kvalitetan, sa značajnim brojem nagrada i priznanja u Bosni i Hercegovini i regionu. Nagrada ‘Risto Ratković’ biće uručena laureatu 5. septembra u kući Rista Ratkovića u Bijelom Polju, u okviru 51. Ratkovićevih večeri poezije”, kazao je sekretar Žirija Edin Smailović.

NAGRADA

Goranović je, u obrazloženju nagrade, rekao da Nedžad Ibrahimović ovom knjigom pokazuje da poezija biva sinteza svih njegovih iskustava, onih koji se pretvaraju u pitanja – lična i intelektualna, emotivna i filozofska.

“Sva iskušenja se slivaju u pjesmu kao najpodesniji prostor da se izrazi čovjek znanja i čovjek slutnje, pisac koji duboko promišlja a jednostavno prenosi. ‘Obiteljske i druge strašne pjesme’ svjedoče o univerzalnom iskustvu svih ljudi u čije ime govori Ibrahimović, lucidni pjesnik u čijoj se poetici poeta doctus pretvara u biće razorne iskrenosti i spremnog garda. Možemo se tako ‘ne slagati o književnosti’, ali se moramo složiti sa životom koji pjesnik opisuje i od svakodnevnih tema sačinjava poetsku bilježnicu dostupnu svakome ko se odvažio na čitalački i književni put. Ibrahimovićeva poezija odista prevazilazi granice, limbove vremena, zemalja, osjećanja, postajući nam kao neko bližnji, čiji je svijet sadržan u ovoj knjizi visokih kreativnih dometa”, rekao je Goranović.

Nakon vijesti da je dobio prestišno priznanje, pjesnik Nedžad Ibrahimović je rekao da ima nekoliko razloga za sreću.

“Prije svega, odluku o nagradi donosi ugledni multinacionalni žiri formiran od strane jedne kulturne organizacije i jedne ustanove koje promoviraju poeziju i pjesnike iz Evrope i svijeta. Iza svega stoji jaka želja i jasan i čvrst koncept posebno domišljene kulturne politike. I na kraju, ili na početku, svejedno, je država s novcem svojih poreskih obveznika koja podupire pjesništvo. Ove kontekstualne činjenice nagradi daju snagu, značaj i ugled. No, sada i ono drugo, posve lično. Kao pjesnik, ja sam promoter samo svoje poetike i zagovornik jedino svog pjesničkog svjetonazora. Zgog toga često dvojim oko uspješnosti i vrijednosti izabranog pjesničkog puta, njegovog jezika, njegovih tema i njegova opšteg senzibiliteta. Sada je, osjećam to, makar za neko kraće vrijeme, tim dilemama došao kraj. A za to su zaslužni Risto Ratković, žiri i ustanova koja dodjeljuje ovu nagradu”, kazao je Ibrahimović, piše na sajtu ratkoviceve.bijelopolje.co.me.

BIOGRAFIJA

Nedžad Ibrahimović je rođen u Tuzli. Objavio knjige književnih i filmskih studija i eseja “Prelamanje eseja” (1989), “Čitalac na raskršću-Uvod u Midhata Begića” (2001), “O poeziji, pticama i drugim varkama, američka predavanja” (2011), “Bosanske filmske naracije, dokumenti o raspadu” (2012), romane “Inkapsulirana tijela” (Buybook, Sarajevo, dva izdanja 2014.) i “Kuća Teodore K” (Fraktura, Zagreb, 2019), kao i knjigu poezije “Mala povijest smrti i pisanja” (2016.) U zvanju redovnog profesora zaposlen na Filozofskom fakultetu u Tuzli.

MLADI PJESNICI

Smailović je rekao da je ove godine na konkurs za nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina stiglo 14 rukopisa potpisanih šifrom.

Žiri je, dodao je, odlučio da u finale ode šest rukopisa čije su šifre “Heterotopija”, “Vez – Roman o traču”, “Papir, kamen, makaze – Bigmouth – strike – again”, “Dubina duše”, “Saradnik” i “Dezintegrisano”.

“Dobitnici prve, druge i treće nagrade Ratkovićevih večeri poezije biće poznati 5. septembra, u okviru 51. Ratkovićevih večeri poezije, kada će im biti uručene nagrade”. kazao je Smailović.

Foto: ratkoviceve.bijelopolje.co.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!