Smolović: Osjetljivi smo na svaki pokušaj potcjenjivanja dijaspore i uskraćivanja prava, svaki pokušaj naići će na osudu javnosti (VIDEO)

„Šest stotina miliona eura koje godišnje pošaljete familijama u matici, radom i znojem su zarađeni. I san i buđenje počinju mišlju o zemlji rođenja koja ih zove nazad u materinski zagrljaj. Ko ima pravo i da pomisli da razdvoji tu svetu vezu? Da prekine pupčanu vrpcu, duhovnu i krvnu arteriju između dva rođena brata – jednog koji je ostao da čuva ognjište, kuću i roditelje, i drugog koji teško stiče i brižno štedi, da pomogne svoju porodicu da pristojno živi“, rekao je Smolović

Veoma smo osjetljivi na svaki pokušaj potcjenjivanja naše dijaspore, njene marginalizacije, ili, još gore, uskraćivanja prava pripadnicima naše dijaspore. Svaki taj pokušaj naići će na jasnu osudu crnogorske javnosti, kazao je predjednik Opštine Bijelo Polje, mr Petar Smolović.

On je, na manifestaciji „Dani dijaspore“, rekao da je svaki pripadnik dijaspore dostojan ambasador Crne Gore.

„Država vrednuje doprinos crnogorske dijaspore u ukupnom procesu razvoja crnogorskog društva“, rekao je Smolović.

Kako je rekao, naša dijaspora je genetski i sudbinski utkana u biće Crne Gore iz koje ne može niko da je istrgne jer bi poderao potku svoga bitisanja.

„Majka matica ne može ljubav prema svojoj djeci gradirati shodno mjestu njihovog trenutnog boravka. Još jedna Crna Gora, slovom i brojem, živi u rasijanju. Te dvije polovine dio su istog srca koje se zove maticom i domovinom jednog naroda. Šest stotina miliona eura koje godišnje pošaljete familijama u matici, radom i znojem su zarađeni. I san i buđenje počinju mišlju o zemlji rođenja koja ih zove nazad u materinski zagrljaj. Ko ima pravo i da pomisli da razdvoji tu svetu vezu? Da prekine pupčanu vrpcu, duhovnu i krvnu arteriju između dva rođena brata – jednog koji je ostao da čuva ognjište, kuću i roditelje, i drugog koji teško stiče i brižno štedi, da pomogne svoju porodicu da pristojno živi“kazao je Smolović.

Dodao je da su „vrata naše i vaše bjelopoljske kuće i crnogorkog doma uvijek za vas otvorena, srdačno i jednako vaša“.

„Obraćam vam se sa posebnim pijetetom u lično i ime građana Bijelog Polja. Postoji dilema da li ostvarenje egzistencije van svoje države nosi i vid uskraćenosti za uživanje u prirodnim ljepotama domovine i otrgnutost od porodice, što je, očigledno, hendikep. Zahvalni smo na donacijama koje nemaju samo ekonomsku svrhu. Pomoći zavičaju, već neizostavnu poruku neizostavne patriotske brige prema svojoj zemlji, bilo da su izdašne ili simbolične, zaslužuju poštovanje. Nema mjesta pomirenju sa vašim definitivnim ostankom u inostranstvu, jer osipanje ljudskog, intelektualnog i duhovnog resusra je najveća prijetnja osiromašenju naše Crne Gore. Učinjeno je prilično da se tendencija odlaska smanji kroz aktivnosti na valorizaciji prirodnih potencijala koje ima sjever Crne Gore. Međutim, treba još puno toga da uradimo zajedno kako bi život ovdje bio dostojan ostanka i približan evropskom. Za potpunu valorizaciju potrebna je vaša podrška kroz direktne privatne investicije u razvoj naše države“, poručio je Smolović.

rekao je da „nam predstavlja čast veliki odziv građana iz dijaspore, prisutnost permanentne želje za učestvovanjem u svim aktuelnim događajima na ekonomskom i političkom planu i vrijedan doprinos u svakom obliku, ali i prisustvo visokih zvaničnika, diplomatskog kora i predstavnika medija“.

„Patriotizam je na najvišem mjestu u hijerarhiji moralnih vrijednosti. U crnogorskom rodoljublju ima mjesta za sve koji su pali čelom na njenu zemlju, srećno rođeni u najdivnijoj zemlji, postajući njeno blago. Nigdje veće muke, a prkosnog življenja, siromaštva, a dostojanstvenog držanja, mudrih misli i njihove dosljednosti, manje snage, a veće moći. To samo ima ovo ostrvo ljudskosti koje očima provedoljubivosti gleda na nacionalne i vjerske različitosti. Samo je duhovnost ove zemlje mogla iznjedriti plejadu velikana vanvremenih vertikala od planetarnog značaja, rekao je Smolović.

🗣 Govor predsjednika Opštine Petra Smolovića na centralnoj proslavi "Dana dijaspore-iseljenika" u Bijelom Polju.

Posted by Opština Bijelo Polje on Saturday, July 31, 2021

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!