Prva godina mandata: Trumpovo slavlje pomutio debakl na lokalnim izborima

Godinu dana nakon izbora i deset mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, Trump je predsjednik koji uživa najmanju podršku u modernoj istoriji SAD. Prema anketi Gallupa, njegova popularnost je pala na 33 odsto i najniža je otkako je preuzeo dužnost

Foto: Printscreen

Prije godinu dana kontroverzni američki milijarder Donald Trump izabran je za američkog predsjednika, a proslavu prve godine mandata pomutile su vijesti sa lokalnih izbora na kojima su Trumpovi republikanci pretrpjeli težak poraz.

Godinu dana nakon izbora i deset mjeseci nakon preuzimanja dužnosti, Trump je predsjednik koji uživa najmanju podršku u modernoj istoriji SAD. Prema anketi Gallupa, njegova popularnost je pala na 33 odsto i najniža je otkako je preuzeo dužnost.

Ako se uporedi isto vremensko razdoblje Trumpa i petorice njegovih prethodnika, demokrata i republikanaca, Trump po popularnosti za njima debelo zaostaje, prenosi Slobodna-bosna.ba.

To potvrđuju i upravo objavljeni rezultati sa lokalnih izbora na kojima su Trumpovi favoriti, svi odreda, doživjeli debakl.

Demokratski gradonačelnik New Yorka, Bill de Blasio ponovo je, s velikim brojem glasova, izabran na drugi četvorogodišnji mandat, a demokratski kandidat za guvernersku dužnost u Virginiji, Ralph Northam, pobijedio je u utorak republikanskog suparnika Eda Gillespieja, koji je imao podršku Donalda Trumpa.

De Blasio, koji se predstavlja kao zaštitnik Njujorčana od politike Donalda Trumpa, nadmoćno je pobijedio sa 64,7 odsto glasova, a njegova republikanska suparnica Nicole Malliotakis osvojila je 29,5 odsto nakon prebrojavanja 83 odsto listića u najvećem američkom gradu.

U drugoj saveznoj državi, New Jerseyju, demokratski kandidat Phil Murphy lako je pobijedio, pa će zamijeniti republikanskog guvernera na odlasku, Chrisa Christieja, koji je dugo bio blizak saveznik Donalda Trumpa.

Po rezultatima nakon obrade 60 odsto glasačkih listića, Ralph Northam je osvojio gotovo 52 odsto glasova, a republikanac 47 odsto.

Ed Gillespie se na terenu nije javno pokazivao sa stanarom Bijele kuće, ali je taj čelnik republikanske stranke, kojom je predsjedavao, skrenuo udesno postavivši u fokus svojih govora temu ilegalne imigracije, kriminala i konfederacijskih spomenika.

Trump ga je podržavao porukama, ali nije išao na teren.

Ali, zato su demokrate od izbora načinili pitanje časti, tačno godinu dana nakon poraza Hillary Clinton. Bivši predsjednik Barack Obama lično se uključio u kampanju. 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!