“Dani dijaspore”, Krivokapić poručio: Crna Gora ne može bez dijaspore, ali ni dijaspora bez matične države

Ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović je ukazao na to da Crna Gora mora da nauči lekciju, zbog svih onih koje je odlaskom u inostranstvo izgubila, a koja je neophodna za održivi ekonomski razvoj, preduzetnički i stvaralački duh

Centralna proslava manifestacije “Dani dijaspore-iseljenika”, ujedno i završna proslava kojom je ovogodišnja manifestacija u Bijelom Polju održana je sinoć na Glavnom gradskom trgu, u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima održana.

Proslava je započela prigodnim kulturno-umjetničkim programom pod nazivom „Crna Goro ljubav ti je ime“, nakon čega je uslijedilo tradicionalno dodjeljivanje nagrada istaknutim pripadnicima dijaspore-iseljenicima i organizacijama dijaspore-iseljenika u sedam kategorija, koje Uprava dodjeljuje svake druge godine.

Predsjednik Vlade prof. dr Zdravko Krivokapić je kazao da Crna Gora ne može bez dijaspore, ali ni dijaspora bez njene matične države, kao i da Vlada ima za cilj da mladima stvori bolje uslove kako bi ostali u svojoj domovini, za koju je kazao da je najljepše mjesto pod kapom nebeskom. On je naveo i jasan zadatak koji Vlada teži da uskoro postigne:

„Kroz ubrzani ekonomski razvoj želimo zajedno ostvariti izdizanje nivoa kvaliteta života svih građana Crne Gore i duplirati trenutnu prosječnu zaradu“.

„Došlo je vrijeme da se okrenemo budućnosti koja je bazirana na ekonosmkom razvoju“, kazao je Krivokapić i izrazio nadu da će Vlada na čijem je čelu znati da upotrijebi iskustvo, znanje i kapital dijaspore kako bi se ostvario osnovni cilj Vlade, a to je održiv, pametan i inkluzivan razvoj koji je od obostranog interesa, kako za dijasporu, tako i Crnu Goru.

Potpredsjednik Vlade dr Dritan Abazović je dijaspori poželio dobrodošlicu kući, jer se ljudi uvijek vraćaju na ono mjesto za koje ih vezuju posebne emocije.

“Ja sam siguran da večeras treba poslati novu poruku pozitivnih vibracija, ne samo u Crnoj Gori već širom svijeta gdje žive naši ljudi, da nije Crna Gora 650.000 stanovnika, već da je Crna Gora milionska zemlja i Crna Gora je srcem zemlja milijarde”, ističe Abazović.

Ministar ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović je ukazao na to da Crna Gora mora da nauči lekciju, zbog svih onih koje je odlaskom u inostranstvo izgubila, a koja je neophodna za održivi ekonomski razvoj, preduzetnički i stvaralački duh.

V.d, direktora Uprave, mr Seid Hadžić, je u govoru rekao: „Vaš uspjeh u dijaspori naš je ponos u domovini, a vaša ljubav prema rodnom kraju naša je obaveza da u doba tehnološke revolucije i sveobuhvatne pristupačnosti komunikacija osiguramo vašu prisutnost i adekvatnu ulogu u kreiranju moderne i prosperitetne države, punopravne članice Evropske unije”.

Govorio je i o cilju da, ispred Uprave kojom rukovodi, trajno i kontinuirano uspostavi saradnju sa dijasporom i da uspostavi njihovu globalnu mrežu u cilju kanalisanja znanja, entuzijazma, kapitala, ideja i iskustva kako bi preporodili svoju maticu u zemlju mogućnosti.

Prisutnima se bratio predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović, koji je pozdravio veliki odaziv dijaspore i njihovu želju za učestvovanjem u svim aktuelnim događajima.

Po završetku obraćanja predstavnika državnih organa uslijedila je tradicionalna dodjela nagrada istaknutim pojedincima i organizacijama dijaspore-iseljenika, a ogodišnji dobitnici nagrada su: Zavičajno društvo Plava i Gusinja “Izvor” Kranj – nagrada za očuvanje državnog identiteta i pripadnosti Crnoj Gori, Azra Zejnelagić – nagrada za doprinos u oblasti nauke, prof. dr David Dašić – nagrada za doprinos u oblasti diplomatije i promocije Crne Gore, Veselin Vujović – nagrada za doprinos u oblasti sporta, Hajriz Hačko Brčvak – nagrada za doprinos unapređenju privrednog partnerstva sa Crnom Gorom i Ratko Šoć – nagrada za doprinos u oblasti kulture.

Nakon dodjele nagrada istaknutim predstavnicima dijaspore-iseljenika i udruženja dijaspore-iseljenika prisutnima se obratio i istaknuti dobrotvor Hajriz Hačko Brčvak koji je tim putem u ime nagrađenih izrazio brigu dijaspore oko pitanja njihovog prava glasa u Crnoj Gori.

Brčvak je u svom govoru poručio i da mostove treba graditi a ne rušiti, te i da ljude treba spajati a ne, kako je rekao, razdvajati. Istakao je izuzetnu privrženost koju dijaspora ima prema Crnoj Gori i koju konstantno pokazuje i podsjetio je da dijaspora godišnje samo svojim porodicama pošalje oko 600 miliona eura.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!