Biznis forum okupio veliki broj privrednika iz države i dijaspore: Evropski put je najbolji put za preporod CG

Panelisti su diskutovali o modalitetima saradnje predstavnika naše dijaspore sa nadležnim organima i lokalnim samoupravama, kako bi se prepoznale oblasti u kojima postoji potencijal za ekonomski napredak i valorizaciju održivih biznis planova, u čijoj bi realizaciji značajan doprinos dali naši iseljenici koji imaju uspješne kompanije u inostranstvu. Njihovo iskustvo i spremnost da pruže podršku ekonomskom napretku i realizaciji novih ideja u matici pokazatelj je da je naša država spremna da jača veze sa dijasporom i da zajednički gradimo što ljepši i povoljniji posovni ambijent za razvoj Crne Gore

Formiranje mreže dijaspore i saradnja naših uspješnih privrednika koji žive i rade u inostranstvu sa crnogorskim institucijama, radi doprinosa dijaspore u jačanju privrede i ekonomskog napretka Crne Gore bile su teme jučerašnjeg Biznis foruma održanog u Bijelom Polju, u organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, u saradnji sa Opštinom Bijelo Polje i suorganizatorom Investiciono Razvojnim fondom.

Održane su tri panel diskusije, a među učesnicima panela bili su predstavnici državnih organa, nevladinog sektora, domaći preduzetnici, uspješni privrednici iz dijaspore i strani investitori.

Na početku Biznis foruma obratio se v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom-iseljenicima mr Seid Hadžić, koji je u svom pozdravnom govoru izrazio zadovoljstvo povodom velikog odaziva Biznis forumu i zainteresovanost kako dijaspore, tako i lokalnog stanovništa, te i spremnost državnih institucija da podrže ovakve ideje u cilju ekonomskog razvoja Crne Gore i jačanju veza matice i dijaspore. U izlaganju je objasnio da je forum osnovna karika objedinjavanja resursa dijaspore od intelektualnih do investicionih kapaciteta, u saradnji sa državnim institucijama, organizacijama i pojedincima, kako bi zajedničkim djelovanjem podržali društvene procese u Crnoj Gori, ali i podršku samoj dijaspori.

Na Biznis forumu je govorila i izvršna direktorica Investiciono Razvojnog fonda, dr Irena Radović. Predstavila je važnu ulogu institucije kojom rukovodi kada je u pitanju finansijsko tržište Crne Gore u smislu kreditne podrške crnogorskih privrednika. Predsjednik Opštine Bijelo Polje, Petar Smolović, je u svom obraćanju govorio o poboljšanju ekonomskog standarda lokalnog stanovništva, predstavljajući potencijale Bijelog Polja i projektima koji će stvoriti velike šanse za razvoj zimskog i ljetnjeg turizma.

Panelisti su diskutovali o modalitetima saradnje predstavnika naše dijaspore sa nadležnim organima i lokalnim samoupravama, kako bi se prepoznale oblasti u kojima postoji potencijal za ekonomski napredak i valorizaciju održivih biznis planova, u čijoj bi realizaciji značajan doprinos dali naši iseljenici koji imaju uspješne kompanije u inostranstvu. Njihovo iskustvo i spremnost da pruže podršku ekonomskom napretku i realizaciji novih ideja u matici pokazatelj je da je naša država spremna da jača veze sa dijasporom i da zajednički gradimo što ljepši i povoljniji posovni ambijent za razvoj Crne Gore.

Ministar kapitalnih investicija mr Mladen Bojanić je govorio o ulozi ministartsva na čijem je čelu u stvaranju poslovnog ambijenta koji će favorizovati dijasporu kao strateškog partnera države. Ispred Ministarstva ekonomskog razvoja mr Jakov Milatović poslao poruku da su Ministarstvo ekonomskog razvoja i Vlada Crne Gore najveći partneri dijaspore, te da oni svoje znanje, iskustvo i kapital stave na raspolaganje kako bi zajedničkim snagama stvorili poželjan poslovni ambijent i učinili našu državu ekonomski jačom i poželjnijom za život, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima.

Biznis forum je obraćanjem zatvorio predsjednik Vlade Crne Gore prof. dr Zdravko Krivokapić, a govorio je prvenstveno o značaju ulaganja u infrastrukturu, poreskoj politici i digitalizaciji, te i o potrebi da naučimo i primjenjujemo dobre primjere iz inostranstva i u saradnji sa dijasporom ih uvedemo u društvene i ekonomske procese u Crnoj Gori. Rekao je da je najbolji put u cilju preporoda Crne Gore evropski put, u kojem ćemo preuzeti evropske standarde kako bi ujedno doprinijeli ekonomskom boljitku koji će građani osjetiti kroz vidljive rezultate kojima teži Vlada Crne Gore.

U okviru foruma organizovan je i gastro događaj „Putevima crnogorskih ukusa“ u cilju promocije tradicionalne crnogorske kuhinje i lokalnih domaćih proizvoda. U organizaciji preduzeća „Montaste“ okupljeni su lokalni proizvođači poput Sjever.me, Gold travel,  Vinarija Radević, Bjelopoljsko pivo i Aqua Bianca.

Naši iseljenici, koji se godinama uspješno bave biznisom u inostranstvu, pokazali su spremnost da budu strateški partneri institucijama i javnim preduzećima u Crnoj Gori kroz stvaranje povoljnog poslovnog ambijenta, kako bi dali doprinos privrednom razvoju matice i uspostavili i jačali saradnju u oblastima od obostranog interesa.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!