Povodom Dana državnosti: Đukanoviću stigle čestitke od NATO saveznika i evropskih partnera

Čestitke su uputili predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron, predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, predsjednik Mađarske Janoš Ader, predsjednik Republike Poljske Andžej Duda, predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova, predsjednik Rumunije Klaus Johanis, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Republike Češke Miloš Zeman i v.d. generalnog guvernera Kanade Ričard Vagner

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prve čestitke NATO saveznika i evropskih partnera povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore.

U čestitkama je iskazana snažna podrška evropskom putu Crne Gore i potvrđeno partnerstvo i savezništvo u okviru NATO saveza.

Čestitke su uputili predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, predsjednik Republike Francuske Emanuel Makron, predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, predsjednik Mađarske Janoš Ader, predsjednik Republike Poljske Andžej Duda, predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova, predsjednik Rumunije Klaus Johanis, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Republike Češke Miloš Zeman i v.d. generalnog guvernera Kanade Ričard Vagner.

Predsjednik Matarela u čestitki ocjenjuje da “jake veze koje spajaju dvije zemlje imaju svoje čvrsto uporište u Atlantskom savezu i njegovim vrijednostima.

“Ta zajednička pripadnost pružila je novi zamah bilateralnim odnosima zasnovanim na plodnom djalogu kao i na širokoj i strukturiranoj saradnji, koju je Italija odlučna da ojača. S podjednakom odlučnošću Rim ostaje uz Crnu Goru na njenom putu približavanja evropskim institucijama podržavajući takođe i ubrzavanje pristupnih pregovora, te ohrabruje obnovljene napore na polju reformi. S tim u vezi, naša je žarka želja da sve političke snage u zemlji rade koherentno na postizanju tog cilja, koji je od strateškog značaja za budućnost Crne Gore“.

U čestitki predsjednika Makrona se navodi:

„Godinu 2021. karakteriše jačanje naših bilateralnih odnosa, u skladu sa francuskom strategijom za Zapadni Balkan koju sam potvrdio prije dvije godine. Saradnja između naše dvije zemlje doprinosi evropskom putu Crne Gore koji u potpunosti podržavam. Francuska razvojna agencija je, stoga, pokrenula aktivnosti u visini od 50 miliona eura, zajedno sa Investiciono-razvojnim fondom Crne Gore, a naše uprave i operateri rade na pružanju što prikladnije ekspertize. Pozdravljam odluku Crne Gore da prati novu metodologiju pregovaračkog procesa, koju je Savjet usvojio na inicijativu Francuske, u martu 2020. godine. U tom kontekstu, sprovođenje reformi u „osnovnim” oblastima, odnosno dobro funkcionisanje demokratskih institucija, poštovanje vladavine prava, reforma Javne uprave i ekononłskog upravljanja, odrediće ritam napredovanja u pregovaračkom procesu. Budite sigurni u podršku Francuske. U periodu kohabitacije u kome se Vaša zemlja nalazi, ohrabrujem Vas da zajedno sa crnogorskom vladom tražite puteve dijaloga i kompromisa koji su od suštinske važnosti za funkcionisanje naših demokratija i koji su u osnovi našeg evropskog projekta kome težite. Na kraju, pozdravljam Vaše konstantno angažovanje u pogledu trajne stabilnosti Zapadnog Balkana i punu usklađenost Vaše zemlje sa politikom zajedničke bezbjednosti Evropske unije, što odražava bliskost između Francuske i Crne Gore, saveznice u NATO-u.“

Predsjednik Republike Turske Redžep Tajip Erdogan u čestitki ističe:

“Srećan sam što su bliski prijateljski odnosi između Turske i Crne Gore, koji svoju snagu temelje na duboko ukorijenjenim kulturnim i društevnim vezama, na izvanrednom nivou. Uvjeren sam da će se naši odnosi razvijati i jačati na način koji će doprinijeti miru, stabilnosti i prosperitetu na Balkanu.“

„Povodom državnog praznika Crne Gore, posebno mi je drago da Vam uputim svoje najtoplije čestitke i srećnu budućnost crnogorskom narodu“, ističe se u čestitki predsjednika Austrije Aleksandara van der Belena.

Predsjednik Mađarske Janoš Ader je, uz podsjećanje i zadovoljstvo na nedavnu posjetu predsjednika Đukanovića toj državi i plodnu razmjenu mišljenja, ocijenio da je sve to dodatni dokaz izvrsnog odnosa dviju država. On je ponovio da Mađarska ostaje dosljedni pobornik integracije Crne Gore u EU i na toj liniji istakao da snažno podržava ubrzanje pristupnog procesa „kako bi što prije upoznali svoje partnere sa zapadnog Balkana kao punopravne članove Evropske unije“.

Predsjednik Republike Poljske Duda naglasio je da Poljska izuzetno cijeni prijateljske odnose sa Crnom Gorom koji se već nekoliko godina razvijaju i u okviru Sjevernoatlantskog saveza. On je ponovio da Poljska dosljedno podržava evropske težnje Crne Gore i čitavog regiona Zapadnog Balkana i izrazio zahvalnost za napredak Crne Gore ka članstvu u EU i za stabilizacionu ulogu koju ima u regionu.

Predsjednica Slovačke Zuzana Čaputova u čestitki izražava zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države, ne samo bilateralno, već i u okviru Sjevernoatlanske alijanse. Izrazila je uvjerenje da će proces integracije Crne Gore u EU, koji Slovačka Republika dugoročno podržava, nastaviti da napreduje i da ćemo se uskoro sastati i kao partneri u okviru EU.

„Radujem se da ćemo imati priliku da razgovaramo takođe o ovim temama lično već za nekoliko dana tokom Vaše zvanične posjete Slovačkoj Republici“, ističe se u čestitki.

U ime rumunskog naroda i u lično ime, čestitku je uputio i predsjednik Rumunije Klaus Johanis u kojoj izražava nadu da će se dešavanja u procesu pregovora o pristupanju EU nastaviti ubrzanim tempom, kako bi se taj strateški cilj Crne Gore postigao u bliskoj budućnosti. On je iskazao zadovoljstvo saradnjom između zemalja na nivou NATO-a i podržao konsolidaciju profila Crne Gore u okviru Allianse.

Predsjednik Radev ističe da Bugarska visoko cijeni dostignuća Crne Gore i da će kao odlučni zagovornik evropske perspektive naše države i dalje dijeliti bugarska iskustva. Izrazio je uvjerenje da će se odnosi između dvije zemlje i dalje graditi na zajedničkim evropskim i evroatlantskim vrijednostima, u duhu iskrenog prijateljstva i razumijevanja.

Predsjednik Republike Češke Miloš Zeman u čestitki ističe da čvrsto vjeruje da će međusobno razumijevanje i prijateljstvo između dvije zemlje nastaviti da se i dalje razvija u interesu daljeg unapređenja obostrano korisne saradnje.

„Kanada cijeni prijateljstvo i partnerstvo sa Crnom Gorom. Snaga bilateralnih odnosa zasniva se na vezama naših naroda, posebno uzimajući u obzir članove crnogorske zajednice u Kanadi, koji su inegralni dio našeg dinamičnog i multikulturalnog društva. Nastavljamo podržavati naše zajedničke evroatlantske vrijednosti koje podrazumijevaju slobodu, stabilnost i dobrobit naših građana. Naše države su ponosni saveznici u NATO-u, posebno u okviru NATO isturenog pojačanog prisustva u Letoniji. Radujem se budućim prilikama za nastavkom unapređenja naših odnosa“, navodi se u čestitki v.d. generalnog guvernera Kanade Ričarda Vagnera.

Foto: Predsjednik.me

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!