BS: Crna Gora u kojoj „Leleču Turci i kukaju bule“ nije građanska Crna Gora koja teži članstvu u Evropskoj uniji

“Pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i procesuiraju vinovnike jučerašnjih dešavanja u Nikšiću, sa posebnim akcentom na krivična djela kojima se izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, uz podsjećanje da su pojedine odluke tužilaca i sudova u vezi sa krivičnopravnim gonjenjem pojedinaca za ova krivična djela pokazala manjak volje da se stvari nazovu pravim imenom, što ne doprinosi borbi protiv fašizma i nacionalne i vjerske mržnje i netolerancije u Crnoj Gori”, piše u saopštenju

Sinoćni događaji u Nikšiću, kada je tokom proslave 13. jula, Dana državnosti Crne Gore, grupa nacionalosta i ekstremista, pjevajući pjesme fašističkog sadržaja koje slave i pozivaju na silovanja i ubijanja ljudi zbog pripadnosti drugoj naciji ili religiji, veoma su uznemiravajući i zabrinjavajući i pozivaju na hitnu reakciju državnih organa, ali i cijele antifašističke zajednice u Crnoj Gori, saopšteno je iz Bošnjačke stranke.

“Crna Gora u kojoj „Leleču Turci i kukaju bule“ nije Crna Gora 13. jula, nije Crna Gora 21. maja, nije antifašistička Crna Gora i nije građanska Crna Gora koja teži članstvu u Evropskoj uniji. Prepoznavanje fašizma u radnjama pojedinaca i grupa, jasna, brza i nedvosmislena reakcija državnih organa i efikasna suđenja sa oštrom kaznenom politikom predstavljaju, uz konstanstne aktivnosti civilnog i javnog sektora na izgradnji kolektivne sviiesti o opasnosti fašizma i svake tolerancije na fašizam, zadnje stubove odbrane od ove pošasti koja je sredinom prošlog vijeka iznjedrila najveće zločine i strahote ljudske civilizacije”, piše u saopštenju.

Dodaje se da u multietničkoj i multivjerskoj, građanskoj, evropskoj i antifašističkoj Crnoj Gori nema i ne smije biti mjesta takvoj ideologiji, jer Crna Gora koja toleriše takve ideologije nije Crna Gora za koju smo se svi zajedno borili 13. jula, niti 21. maja.

“Pozivamo nadležne organe da hitno reaguju i procesuiraju vinovnike jučerašnjih dešavanja u Nikšiću, sa posebnim akcentom na krivična djela kojima se izaziva nacionalna, rasna i vjerska mržnja, uz podsjećanje da su pojedine odluke tužilaca i sudova u vezi sa krivičnopravnim gonjenjem pojedinaca za ova krivična djela pokazala manjak volje da se stvari nazovu pravim imenom, što ne doprinosi borbi protiv fašizma i nacionalne i vjerske mržnje i netolerancije u Crnoj Gori. Takođe, pozivamo nadležne u Ministarstvu unutrašnjih poslova da utvrde odgovornost za eventualne propuste u obezbjeđenju najavljenog javnog skupa u Nikšiću”, piše u saopštenju.

 

Idi na VRH
error: Content is protected !!