Nikšićka URA: Neredi u Nikšiću potvrda sunovrata u koji nas vode ekstremne nacionalističke vođe i narativi

. Skoro da je nevjerovatno da u jednom danu, umjesto proslave Dana državnosti, imamo činjenicu da se nacionalizmom i fašizmom ubija i trunka slobodarske Crne Gore, našeg Nikšića, u koji su svi dobro došli. Pitanje je da li se od samog jutra, u porukama mira i tolerancije, moglo čuti i mnogo onih skrivenih poruka koje pozivaju na ova dešavanja. Za čiji interes i zbog čega se sve ovo dešava? Za interes države Crne Gore i za interes Nikšića nikako, piše u saopštenju

Neredi koji su izbili u Nikšiću na Dan državnosti Crne Gore potvrda su sunovrata u koji nas vode ekstremne nacinalističke vođe i narativi za kojima, nažalost, idu mnogi, zavedeni i emotivno izmanipulisani, je iz iz nikšićkog odbora Građanskog pokreta URA.

“Obaveza nam je da, prije svega, osudimo inicijatore sukoba – grupe ili pojedince – koji svojim šovinističkim porukama pokazuju da nijesu predstavnici Nikšića i njegovog slobodarskog duha. U našem gradu je izražena vjekovna tradicija poštovanja svake različitosti, od one vjerske do nacionalne, ili bilo koje druge. Skoro da je nevjerovatno da u jednom danu, umjesto proslave Dana državnosti, imamo činjenicu da se nacionalizmom i fašizmom ubija i trunka slobodarske Crne Gore, našeg Nikšića, u koji su svi dobro došli. Pitanje je da li se od samog jutra, u porukama mira i tolerancije, moglo čuti i mnogo onih skrivenih poruka koje pozivaju na ova dešavanja. Za čiji interes i zbog čega se sve ovo dešava? Za interes države Crne Gore i za interes Nikšića nikako. Interes našeg grada nijesu pjesme poziva na linč bilo kojeg građanina, ma kako se on predstavljao i koje vjere ili nacije bio. Zato ovo najoštrije osuđujemo”, saopšteno je.

“Danas je naš zadatak bio da čuvamo uspomenu na slavnu prošlost naše zemlje, dajući primjer mladim generacijama kako da ostanu dosljedni i vjerni njenoj slobodarskoj, građanskoj i antifašističkoj tradiciji. Međutim, pokazali smo, već previše puta, da ne koračamo ponosni i ujedinjeni stazom naših predaka, pa je tako slika koju smo danas poslali svijetu suprotna od svega što bi trebalo da slavi 13. jul”, saopštili su iz URE.

Pozvali su na stišavanje uzavrelih strasti.

“Pozivamo sve nadležne državne institucije da po hitnom postupku utvrde počinioce krivičnih djela i da one koji su pozivali na vjersku i nacionalnu mržnju privedu k poznaniju prava. Napad na novinara RTVNK, Pobjede ili bilo kojeg drugog medijskog poslenika smatramo udarom na slobodu govora i osnovne postulate demokratije, zbog čega ih najoštrije osuđujemo. Ne želimo da živimo u mržnji i preziru. Crna Gora i Nikšić su naša kuća, mi ljepše i bolje nemamo. Pozivamo i Ministarstvo unutrašnjih poslova da ispita postupanje policijskih službenika, odnosno činjenicu da su, kako smo mogli vidjeti na javno dostupnom snimku, pripadnici jedne grupe uspjeli da dođu do kontakta sa grupom ljudi koja je slavila na trgu, te da resorni organ, ukoliko bude eventualnih propusta, reaguje u skladu sa zakonom. Pozivamo na mir i toleranciju, uz želju da se današnje scene više nikada ne ponove”, piše u saopštenju.

 

Idi na VRH

error: Content is protected !!