Petar Perišić, učesnik Trinaestojulskog ustanka i kurir Save Kovačevića: Fašizam je neprijatelj broj jedan čovječanstva

“Biti kurir je jako težak i odgovoran posao. Ja kad sam išao do Sutjeske, išao tamo do tog komandanta te jedinice, ali sam nekako upao u položaj neprijateljskih redova tako da sam se morao provlačiti puzeći na noge, na koljena i na ruke i morao sam onaj papir što je bio napisan za komandanta bataljona, tako je naređenje bilo, moraš ga pojesti. Ja, plašeći se da ću padnuti u neprijatelja, onaj papir uzmem i pojedem ga”, priča Petar

Fašizam je neprijatelj broj jedan čovječanstva, kaže 96-godišnji Petar Perišić, učesnik Trinaestojulskog ustanka.

Da nije bilo tog slavnog datuma, danas ne bi ni bilo Crne Gore, prica za TVCG Perišić, prisjećajuci se teških ratnih dana i krvavih bitaka.

Sa nepunih 14 godina Petar Perišić je sa ocem zakoračio u Trinaestojulski ustanak, a sa 17 bio je kurir kod Save Kovačevića. Njegov zadatak bio je da naređenje komandanta Save napisano na komadu papira prenese kao poruku bataljonu ili nekoj drugoj jedinici.

“Biti kurir je jako težak i odgovoran posao. Ja kad sam išao do Sutjeske, išao tamo do tog komandanta te jedinice, ali sam nekako upao u položaj neprijateljskih redova tako da sam se morao provlačiti puzeći na noge, na koljena i na ruke i morao sam onaj papir što je bio napisan za komandanta bataljona, tako je naređenje bilo, moraš ga pojesti. Ja, plašeći se da ću padnuti u neprijatelja, onaj papir uzmem i pojedem ga”, priča Petar.

Iako je kao komandant divizije mogao da izdaje naređenja iz pozadine, Sava je nastupao prvi, tako je bilo i tokom bitke na Sutjesci, kaže Perišić. Ističe da je za dobre borce uvijek bio tu.

Kaže da je upoznao Tita i šah igrao sa njim.

“Da je još jednog Tita dovesti, drugačije bi bilo”, kaže Petar.

Vraćajući sjećanje na teške ratne dane i krvave bitke, Perišić ističe da se najviše stradalo od avionskih bombi koje su, kako kaže, padale često.

“Meni je najteže bilo nošenje ranjenika, zatim mi je bilo teško veliko hodanje, treće glad, tek četvrto mi dolazi borba”, prisjeća se Petar.

Zbog svega ovoga, 13. jul je, kaže Perišić, istorijski datum koji treba slaviti i poštovati, posebno, kako ističe, zbog onih 1.000 boraca koji su dali živote za slobodu svoje zemlje.

“To je istorijski momenat za osamostaljenje, učvršćenje države Crne Gore. Da 13. jula nije bilo i da su zavladali četnici, ne bi imali ovo što danas imamo. Ko god priča o nacionalizmu i agituje za nacionalizam, taj, po meni, ne misli dobro svom narodu. Treba da se bori za bratstvo i jedinstvo, drugarske odnose”, poručuje Petar.

Perišić, poslije dječačkog ratnog iskustva, ističe da treba shvatiti da je fašizam neprijatelj broj jedan čovječanstva.

“Kod nas je bilo u partizane primjer junaštva poginuti za slobodu svoje zemlje, svoga naroda. Nismo mi ni mislili na svoj život. Mislili smo na borbu, kako ćemo što više Njemaca da likvidiramo i da se borimo do kraja”, navodi Petar.

Bojana Čađenović, TVCG

Foto: rtcg.me

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!