Bečić: Uspomena na vašu braću, očeve i sinove obavezuje nas da nikada više ne preispitujemo mir

“Ono što niko nikada nije učinio, a kako bismo sasjekli dalje korjene sukoba i konačno razmontirali zloupotrebe, osudili smo pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bonjačkom ili hrvatskom narodu za genocid ili zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Odgovornost može biti individualna. Nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zlončinački. Zločinci imaju ime i prezume, nemaju nikakvu nacionalnost, nikakvu vjeru, ni Bog i Alah nije sa njima”, istakao je Bečić

Tokom komemoracije povodom 26. godišnjice genocida u Srebrenici, video porukom obratio se predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić. On je istakao da je sjećanje na genocid u Srebrenici “neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost”.

“Uspomena na vašu braću, očeve i sinove obavezuje nas da nikada više ne preispitujemo mir i podjeća nas da i sukobu čovjek mora postati čovjek. Kako bi nam budućnost bila izvjesna i svijetla, sa mračnom prošlošću se moramo suočiti. U okviru tog procesa Crna Gora je kroz Rezoluciju najoštrije osudila genocid u Srebrenii kao i one koji ga negiraju. U istom tekstu pokazali smo da osuđujemo sve zločine počinjene u ratovima na prostorima bivše Jugoslavije uz duboko saosjećanje na žrtve i njihove porodice”, rekao je Bečić.

On je podsjetio da su nedavno usvojenom Rezolucijom o genocidu u Srebrenici u crnogorskom parlamentu osuđeni generalizacija i pokušaji pripisivanja kolektivne odgovornosti.

“Ono što niko nikada nije učinio, a kako bismo sasjekli dalje korjene sukoba i konačno razmontirali zloupotrebe, osudili smo pokušaj pripisivanja odgovornosti ili krivice srpskom, bonjačkom ili hrvatskom narodu za genocid ili zločine protiv čovječnosti i druge zločine. Odgovornost može biti individualna. Nijedan narod ne može biti označen kao genocidan ili zlončinački. Zločinci imaju ime i prezume, nemaju nikakvu nacionalnost, nikakvu vjeru, ni Bog i Alah nije sa njima”, istakao je, prenosi Portal Analitika.

On je govorio i o vrijednostima 13. jula.

“13. jula ove godine Crna Gora ne obilježava samo Dan državnosti već značajan jubilej – 80 godina od Trinaestojulskog ustanka. 13. jul kao naša druga riječ za borbu protiv zla u ljudima je sjećanje na sve genocide i zločine počinjene na svim prostorima i u svim vremenima. Nakon 26 godina ovog, za sve mučnog i tragičnog događaja, naročito za nas u regionu, želim da kao predsjednik Skupštine, ali kao brat, sin, komšija i čovjek, iskažem duboko saosjećanje i bolu koja svima nama na ovim postorima mora da bude neizreciva opomena da život u miru ima neprocjenjivu vrijednost”, rekao je predsjednik crnogorskog parlamenta.

 

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!