Sastanak Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima sa predstavnicima dijaspore: U fokusu interesovanja predstavnika dijaspore bila su pitanja poput izmjena Zakona o prebivalištu, pitanje dvojnog državljanstva, prava glasa…

Predstavnici dijaspore na online sastanku su bili Mijaz Ramdedović, Bošnjačka kulturna zajednica „Hanover“, SR Njemačka, Vojislav Kovač, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji, Remzo Skenderović, Crnogorsko akademsko društvo „Luča“, Slovenija, Danijela Đurđević, Udruženje „Kraljica Jelena“, Italija, Fetija Kalač, Kulturno informativni centar Crne Gore u Luksemburgu, Radojica Marković, Asocijacija Montenegro, Francuska, Mirza Redžić, Vijeće crnogorske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini, Vladislav Popović, Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, Enver Korać, BD Fond, Luksemburg

U organizaciji Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima organizovan je sastanak sa predstavnicima dijaspore Crne Gore na temu jačanja komunikacije sa dijasporom.

Sastanak je održan onlajn, a učesnici su razmijenili mišljenja o budućim oblicima saradnje i načinima komunikacije u cilju njenog poboljšanja.

Online sastanku su prisustvovali ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović, generalni direktor za konzularne poslove i dijasporu u Ministarstvu vanjskih poslova Branislav Karadžić, v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Seid Hadžić,  savjetnica predsjednika Vlade za manjinska prava Maida Gorčević.

Predstavnici dijaspore na online sastanku su bili Mijaz Ramdedović, Bošnjačka kulturna zajednica „Hanover“, SR Njemačka, Vojislav Kovač, počasni konzul Crne Gore u Sloveniji, Remzo Skenderović, Crnogorsko akademsko društvo „Luča“, Slovenija, Danijela Đurđević, Udruženje „Kraljica Jelena“, Italija, Fetija Kalač, Kulturno informativni centar Crne Gore u Luksemburgu, Radojica Marković, Asocijacija Montenegro, Francuska, Mirza Redžić, Vijeće crnogorske nacionalne manjine u Bosni i Hercegovini, Vladislav Popović, Udruženje Crnogoraca i prijatelja Crne Gore na Kipru, Enver Korać, BD Fond, Luksemburg.

Kako nam je saopsteno iz Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, sastanak je otvorio ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović koji je na početku  obraćanja saopštio da se Vlada Crne Gore neće odreći svoje dijaspore, niti jednog svog čovjeka, Istakao je da svi treba da doprinesemo Crnoj Gori u skladu sa svojim kapacitetima. Izrazio je želju za intenziviranjem komunikacije sa dijasporom o svim važnim pitanjima, nudeći otvorenost za njihove predloge, kritike, sugestije, a sve u cilju boljeg međusobnog razumijevanja i daljeg povezivanja Crne Gore i njene dijaspore.

Prisutnima se obratio i v.d. direktora Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima Seid Hadžić, koji je pozdravio prisutne predstavnike dijaspore i ukazao na značaj produbljivanja saradnje sa našim iseljenicima. Predložio je da se ubuduće sastanci sa dijasporom tematski definišu, a komunikacija odvija preko Uprave. Hadžić je objasnio da je ovim sastankom napravljen prvi korak ka ispunjavanju obećanja dijaspori, a da u daljim koracima treba raditi na tome da sve institucije sistema budu pristupačne dijaspori i da će svaki pojedinac i udruženje dijaspore – iseljenika u Upravi naći pouzdanog partnera, ali i prvu instancu u komunikaciji i servis koji je tu da odgovori svim zahtjevima dijaspore Crne Gore u skladu sa mogućnostima i zakonom.

On je upoznao sagovornike o održavanju manifestacije “Dani dijaspore” 28. i 29. jula 2021. godine u Bijelom Polju i uputio poziv dijaspori da isplaniraju odmor i obogate manifestaciju svojim prisustvom, jer je događaj namijenjen njima.

Generalni direktor za konzularne poslove i dijasporu u MVP Branislav Karadžić je istakao da je crnogorska dijaspora veoma aktivna i kontinuirano pruža pomoć Crnoj Gori, saopšteno je iz Uprave za saradnju sa dijasporom – iseljenicima. Ukazao da je Direktorat, u saradnji sa savjetnicom predsjednika Vlade za manjinska prava Maidom Gorčević i Upravom za saradnju sa dijasporom – iseljenicima, u stalnoj komunikaciji sa našom dijasporom, pomažući im u dobijanju odgovore na pitanja.

Predstavnici dijaspore istakli su značaj komunikacije i saradnju sa novom administracijom i, u tom smislu, spomenuli pokretanje elektronskog portala, kao mosta između Crne Gore i dijaspore. U fokusu interesovanja predstavnika dijaspore bila su pitanja poput izmjena Zakona o prebivalištu, pitanje dvojnog državljanstva, prava glasa,  razmatranje ekonomskog povezivanja sa matičnom državom, prikupljanja humanitarne pomoći u vidu medicinske opreme i promovisanje Crne Gore kao turističke destinacije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!