Srušena crkva u dvorištu Fate Orlović: “Danas mi je najteže jer mi nije drago, svako svoje traži pa tako i ja” (VIDEO)

“Hvala Bogu, dočekasmo da se izvrši sve. Danas mi je najteže jer mi nije drago, ne volim, ali moram. Svako svoje traži, pa tako i ja. Moja avlija je konačno oslobođena. Ja njima nisam ništa učinila, niti činim. Neka je nose u svoje jer ne bi je niko trpio u svojoj avliji, pa ne mogu ni ja”, kazala je nana Fata

Pravoslavna crkva, bespravno sagrađena na privatnom zemljištu bošnjačke porodice iz Konjević Polja kod Srebrenice u istočnoj Bosni, srušena je danas, čime je starica Fata Orlović nakon gotovo četvrt vijeka dobila pravnu bitku, prenosi Klix.ba.

Bez prethodne najave bagerom je u ranim jutarnjim satima porušena ranije ispražnjena crkvena građevina, a nakon toga su kamioni počeli da odvoze materijal.

„Konačno smo dočekali pravdu i hvala Bogu što je nana to doživjela”, rekao je Mirza Karić, član porodice Fate Orlović, a prenosi „Jutarnji list“.

Rušenje je uslijedilo kao rezultat odluke Evropskog suda za ljudska prava koji je 2019. godine potvrdio da je crkva sagrađena bespravno te je državi BiH naložio njeno uklanjanje, piše Klix.ba.

Muž i 20 članova šire porodice su joj ubijeni a ona je prognana zajedno sa sedam sinova. Srpska pravoslavna crkva je uz sve to u bašti njihove devastirane kuće 1998. godine izgradila bogomolju.

Fata Orlović (78) je, porenosi portal Nova.rs, postala simbol borbe za povratak prognanih u preratne domove, ali i stradanja Bošnjaka u istočnoj Bosni, gdje su snage bosanskih Srba počinile najgore ratne zločine, uključujući genocid u Srebrenici 1995. godine.

Nakon završetka rata imovina im je vraćena, ali crkva je ostala.

Predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija potvrdio je 27. maja ove godine da se krenulo u postupak uklanjanja nelegalno izgrađene crkve i da je za to zadužena Vlada Republike Srpske.

Foto: Printscreen

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!