U SAD-u uhapšen ratni zločinac iz Krajine: “Odsjekao ruku čovjeku i ubio ga jer se rukovao s Tuđmanom”

Vidić je izdvojio Komesa iz grupe radnika Mesne industrije “Gavrilović” te mu “oštrim željeznim predmetom odsjekao desnu ruku u predjelu lakta”, nakon čega je ubrzo preminuo, stoji u presudi Županijskog suda u Sisku, objavljenoj na stranici Documente. Komesovo tijelo kasnije je pronađeno u masovnoj grobnici

Američke vlasti u četvrtak su uhapsile Srbina Jugoslava Vidića, osuđenog u Hrvatskoj na dvadeset godina zatvora zbog ratnog zločina u Petrinji, jer je lagao američkoj imigracijskoj službi, objavilo je tamošnje ministarstvo pravosuđa.

Danas stanovnik Parma Heightsa, zapadnog predgrađa Clevelanda, 55-godišnji Vidić 1998. je na sudu u Sisku optužen za ratni zločin i osuđen na 20 godina. Kao pripadnik Crvenih beretki u maju 1991. ubio je svog bivšeg kolegu Stjepana Komesa jer se bio rukovao s predsjednikom Franjom Tuđmanom.

Vidić je izdvojio Komesa iz grupe radnika Mesne industrije “Gavrilović” te mu “oštrim željeznim predmetom odsjekao desnu ruku u predjelu lakta”, nakon čega je ubrzo preminuo, stoji u presudi Županijskog suda u Sisku, objavljenoj na stranici Documente. Komesovo tijelo kasnije je pronađeno u masovnoj grobnici.

Vidić je američkim vlastima lagao da je služio vojsku samo od 1988. do 1989. u JNA, ne spomenuvši da je bio u vojsci pobunjenih hrvatskih Srba od 1991. do 1995. godine. Prvo je lagao američkoj imigracijskoj službi u Rumuniji, potom pri prijavi za boravištem u SAD-u 1999, pa 2005. u uspješnom pokušaju da dobije državljanstvo i konačno 2017. kad ga je ispitalo američko ministarstvo bezbjednosti.

Vidić je lagao i da nikad nije bio optužen za kršenje nekog zakona te da nikad nije učestvovao u ubistvu nekoga zbog etničkog porijekla ili političkog mišljenja, objavilo je američko ministarstvo pravosuđa.

U Hrvatskoj je bio do operacije Oluje, a u Ameriku je otišao 1999. sa statusom izbjeglice. Američko državljanstvo dobio je 2005. godine, prenosi Cleveland Times. Zbog laganja vlastima sad mu prijeti do 15 godina zatvora, piše “Jutarnji list”.

Na saslušanju u četvrtak rekao je da se ne smatra krivim, prenosi medij iz Ohija.

Tužilac Jerome Teresinski tokom saslušanja je rekao da će za Vidića tražiti pritvor dok traje proces. Iduće saslušanje je 2. februara.

“On je ratni zločinac i lagao je FBI-ju o tome. Vjerujemo da bi pobjegao kad bi ga pustili s kaucijom”, rekao je Teresinski, spomenuvši i optužnicu u Hrvatskoj.

Vidić je u SAD-u prvo radio u supermarketu, a potom i u lokalnoj mesari. Tamo je optužen da je seksualno uznemiravao četiri žene, zbog čega se njegov poslodavac nagodio i platio odštetu, piše Cleveland Times.

Kasnije je otvorio kompaniju Jugo‘s Inc u Ohiu koja je prodavala kobasice. Lokalne službe 2019. su otkrile da je prodavao meso koje nije prošlo inspekciju pa mu je oduzeta dozvola.

Foto: Ilustracija (Printscreen)

Idi na VRH

error: Content is protected !!