eMDe Alijansa: Još jedan šamar za dijasporu od Vlade, ministar Sekulović da se ne igra našim strpljenjem i ne testira našu snagu i odlučnost

Gnusna izjava ministra unutrašniih poslova Sergeja Sekulovića, izgovorena na račun dijaspore u emisiji „Reflektor“ na vladinoj televiziji Vijesti, dokaz su koliko moć može da zavede čovjeka. Sekulović, očigledno nesvjestan funkcije koju pokriva i odgovornosti za javno izrečenu riječ, u pomenutoj emisiji „umiruje“ crnogorsku javnost informacijom da po osnovu Odluke o sticanju crnogorskog državljanstva „svega“ 11 hiljada stranaca mogu u ovom trenutku biti potencijalni kandidati za sticanje crnogorskog državljanstva. U vezi najave brisanja dijaspore iz biračkog spiska nije se potrudio ni toliko! Sem što se okrene kameri da bi se obratio građanima Crne Gore pa iz njemu poznatog razloga počne na nas da viče!? Zatim, na pitanje voditeljke da li je upoznat da se dijaspora oštro protivi najavljenim izmjenama i da je najavila obustavu donacija, ministar uličnim manirom, rječnikom i istom takvom gestikulacijom, vrlo nadmeno odgovara „kome svojim familijama, sami sebe šalju to“!  Malo je reći drsko!

Zajednica crnogorskih udruženja u Njemačkoj – eMDe Alijansa, reagovala je na nastup ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića u emisiji “Reflektor” na Televiziji Vijesti.

Oni su se još jednom osvrnuli na izmjene Zakona o registrima prebivališta i boravišta.

Saopštenje prenosimo integralno.

Iako je crnogorska dijaspora posljednjih mjeseci najblaže rečeno dezorjentisana dešavanjima u matičnoj zemlji, u zadnjih nekoliko nedjelja čini se da smo ekspertskoj Vladi postali i direktna meta. A sve je kulminiralo upiranjem prsta na manjinski narod u  dijaspori, te prijetnjom eliminisanja istih sa biračkog spiska izmjenama Zakona  o registrima prebivališta i boravišta. A kao kompenzaciju Crnoj Gori će pribaviti vrlo povoljno, sasvim nove birače, po njihovom kroju.

Tim povodom pedeset udruženja crnogorske dijaspore iz cijelog svijeta obratilo se svim relevantnim adresama u matičnoj zemlji, od predsjednika države, preko predsjednika Vlade do ministra unutrašnjih i vanjskih poslova. U tom obraćanju dijaspora je zahtijevala od Vlade Crne Gore da odustane od namjere brisanja dijaspore iz biračkih spiskova, jer se time direktno ugoržavaju Ustavom i međunarodnim konvencijama garantovana prava građana na privremenom radu i boravku u inostranstvu, a koji posjeduju isključivo samo crnogorsko državljanstvo.

Adrese sa kojih smo očekivali odgovor na jasno iskazane stavove dijaspore nijesu odgovorile, a sa raznih ekspertskih adresa svakodnevno je putem medija poručivano da niko neće dijaspori oduzeti crnogorsko državljanstvo (!?). Kao da smo mi imali tu brigu. Naravno da nijesmo, jer to svakako nije moguće, a sa druge strane, moguće kada uporno to isto ponavljaju, a da mi to ne pominjemo, može se reći da možda to potajno žele. Mi smo već navikli na ovakve i slične zamjene teza od strane eksperata, no na njihovu drskost i bezobrazluk nikako da ostanemo imuni.

Zatim, gnusna izjava ministra unutrašniih poslova Sergeja Sekulovića, izgovorena na račun dijaspore u emisiji „Reflektor“ na vladinoj televiziji Vijesti, dokaz su koliko moć može da zavede čovjeka. Sekulović, očigledno nesvjestan funkcije koju pokriva i odgovornosti za javno izrečenu riječ, u pomenutoj emisiji „umiruje“ crnogorsku javnost informacijom da po osnovu Odluke o sticanju crnogorskog državljanstva „svega“ 11 hiljada stranaca mogu u ovom trenutku biti potencijalni kandidati za sticanje crnogorskog državljanstva. U vezi najave brisanja dijaspore iz biračkog spiska nije se potrudio ni toliko! Sem što se okrene kameri da bi se obratio građanima Crne Gore pa iz njemu poznatog razloga počne na nas da viče!?

Zatim, na pitanje voditeljke da li je upoznat da se dijaspora oštro protivi najavljenim izmjenama i da je najavila obustavu donacija, ministar uličnim manirom, rječnikom i istom takvom gestikulacijom, vrlo nadmeno odgovara „kome svojim familijama, sami sebe šalju to“!  Malo je reći drsko!

Ministar je inače po struci pravnik kome je povjeren jedan od ključnih resora u državi, pa je sumnja da se ovdje ne radi o manjku obrazovanja i informisanosti sasvim opravdana.

Izjava ministra unutrašnjih poslova snažno je odjeknula u dijaspori. Još jedan šamar za dijasporu od Vlade matične zemlje. Ne treba Sekulović biti ništa više do pravilno odgojen pa znati da sa uvažavanjem treba pričati o ljudima koji nemaju nikakav drugi interes za slanje donacija osim osjećaja brige za svoj narod i svoju zemlju.

Ne znati za filantropiju i dobročinstvo dijaspore praktično je nemoguće. Samo od početka pandemije donacije dijaspore iznosile su preko 2 miliona eura. Ne familijama, već su te donacije usmjerene ka Crnoj Gori, njenom boljitku i napretku.

Ne treba Sekulović biti ni poseban ekspert pa znati značaj doznaka odnosno novca koji dijaspora šalje svojim familijama, ako je Sekulović pominjući donacije u stvari mislio na doznake. I u tom slučaju ustvrditi da se radi o novcu koji dijaspora šalje „sama sebe“ je znak elementarnog nepoznavanja značaja doznaka za ekonomsku stabilnost Crne Gore, jer se ovdje radi o novcu koji se troši u Crnoj Gori bilo da se šalje familijama ili o štednji kojom dijaspora kupuje nekretnine, ulaže u biznis ili na druge načine investira u Crnoj Gori.

U stvari, najveći problem cijelog ovog tragičnog komentara ministra unutrašnjih poslova je način na koji je iznijet, a koji vrijeđa dostojanstvo iole pristojnog građanina Crne Gore. Njegov nastup je i dokaz da Crna Gora postaje zemlja u kojoj ne postoji odgovornost za javno izgovorenu riječ, kao i da su naši eksperti prilično nesvjesni da su oni odgovorni za nemir, uznemirenost i tenzije u društvu koje svakim danom, pogotovu na društvenim mrežama, eskaliraju u otvorenu mržnju i nasilje. Svaka akcija izaziva reakciju gospodo eksperti i na otpor morate računati! Svi ćete vi jednog dana biti suočeni sa sopstvenom ulogom koju ste odigrali u ovoj strašnoj izdaji Crne Gore. Do kad se to ne desi dijaspora vam poručuje, ne igrajte se našim strpljenjem, ne testirajte našu snagu i odlučnost. Kada je interes Crne Gore u pitanju dijaspora još nijednom nije pogriješila, pitate li se zašto nije na vašoj strani.

Kažu da i nad popom ima pop, te ćemo mi ponovo tražiti pravdu kod onih koji će nam je i obezbijediti. Ako sumnjaju u naše mogućnosti, a budući da nas ovako omalovažavaju rekli bismo da da, neka nas kontaktiraju mi ćemo ih rado informisati. Mada, možda nema ni potrebe, međunarodna zajednica dobro radi svoj posao, te je i to dovoljno.

Foto: Ministar Sergej Sekulović (Foto: GOV.ME)

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!