Amfilohije: Dogodine predviđena izgradnja sabornog hrama Svete Trojice na Cetinju

Hram Svete Trojice je započet da se gradi prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i kamen temeljac se čuva kod mene u kabinetu na Cetinju. Na tom kamenu temeljcu piše: Ovaj hram se podiže u vrijeme kralja Nikole, podiže ga car Nikolaj Drugi, avgusta 1910, godine. Ja se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice i u čast Carskih strastoterpaca Romanovih, koji su takođe mučenički, kao i Sv. Jovan Krstitelj, postradali 1918. godine, kazao je Amfilohije

Foto: Mitropolija crnogorsko-primorska

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije kazao je da je sljedeće godine predviđena izgradnja sabornog hrama Svete Trojice na Cetinju, te da se nada da će u njemu biti pohranjene tri relikvije, od kojih je jedna ikona Bogorodice Filermose, koja se nalazi u Narodnom muzeju Crne Gore.

On je, prilikom službe u crkvi posvećenoj Svetom Jovanu Krstitelju kod Nikšića, podsjetio da su poslije bombardovanja Beograda, 6. aprila 1941. godine, Petar II Karađorđević i patrijarh srpski Gavrilo prenijeli i tajno pohranili u manastiru Ostrog svetinje: ruku Svetoga Jovana Krstitelja, zajedno sa djelom Časnog krsta, koje se danas nalaze u Cetinjskom manastiru, i ikonom Majke Božje Filerimske, koja se nalazi u Muzeju Crne Gore na Cetinju.

Amfilohije je, kako je navedeno na sajtu MCP, izrazio nadu da će se i ikona vratiti crkvi i da će te tri svehrišćanske svetinje biti pohranjene u Saborni hram Svete Trojice, koji je predviđen da se gradi iznad Cetinjskog manastira.

“Hram Svete Trojice je započet da se gradi prilikom krunisanja kralja Nikole 1910. godine i kamen temeljac se čuva kod mene u kabinetu na Cetinju. Na tom kamenu temeljcu piše: Ovaj hram se podiže u vrijeme kralja Nikole, podiže ga car Nikolaj Drugi, avgusta 1910, godine. Ja se u Boga nadam da ćemo iduće godine početi da gradimo hram, da ćemo položiti taj kamen temeljac u slavu Božiju – Svete Trojice i u čast Carskih strastoterpaca Romanovih, koji su takođe mučenički, kao i Sv. Jovan Krstitelj, postradali 1918. godine”, kazao je Amfilohije, prenosi rtcg.me.

Mitropolit zaporoški Luka iz Ukrajine, koji je prisustvovao službi, kazao je da je Amfilohijev glas na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori bio odlučujući jer ga je čuo “narod božiji”.

“Mi se saosjećamo sa vama jer sve što vi proživljavate i doživljavate u Crnoj Gori i mi doživljavamo od strane naših vlasti. Nevjerujući čovjek će da sjedne i plače, a vjerujući će uvijek da se moli Bogu i jedni za druge. Vi ste prije izbora u Crnoj Gori rekli da za svoje 82 godine niste izlazili na izbore, ali da sada izlazite i pozvali sve da izađu. I vaš glas je bio odlučujući jer ga je čuo narod Božiji”, kazao je mitropolit Luka.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!