Hafiz Sulejman Bugari: Nikad se više nije govorilo, a toliko lošeg izgovorilo, nikad se više nije vjerovalo, a toliko puta iznevjerilo

Hafiz Bugari je kazao da postiti, između ostalog, znači i uzdržati se od svega lošeg. “Ne posti sigurno onaj ko se pravom i čašću drugog mrsi, ko prema drugom loše misli i zlobu nosi te ko želi vlast, poziciju, ne dajući boljem od sebe prednost. Današnja inteligencija izgleda da je popustila, ne posti, zato svijet ispašta”, kazao je Bugari

Kada se pojedinac i društvo distanciraju od moralno-etičkih vrijednosti, od Božije riječi, tada se zatvaraju mnoga vrata – pravičnosti, otvorenosti, iskrenosti, ljubavi, razumijevanja, jednostavnosti, kompetentnosti, milosti, oprosta i vrata svih ibadeta/robovanja. A otvaraju se vrata svakog zla – mržnje, zavisti, oholosti, zloupotrebe, bolesti i distance.

To je, u razgovoru za Avaz kazao hafiz Sulejman Bugari.

BUDIMO DOBRO

Povodom predstojećeg svetog mjeseca ramazana, Bugari je istakao da Gospodar Svemilosni, na jeziku svog Poslanika, s.a.v.s., veli:

“I Poslanik je rekao: ‘Gospodaru moj, moj se narod od Kur’ana distancirao’”.

U govoru Poslanika, s.a.v.s., stoji da je rekao: “Sve ima svoja vrata, a vrata svih ibadeta/svakog dobra su – post”.

Dodao je da postom najjasnije vidimo u sebi sve ono šte smeta nama i drugima i dobijamo takvu neopisivu energiju za zatvaranje svega što skrnavi, remeti vezu sa Svevišnjim i sa svim stvorenjima.

“Pogledajmo koja vrata ti i ja otvaramo svojim stavom, željom, namjerom, komentarom i ponašanjem. Poslanik, s.a.v.s., kazao je: ‘Gospodar ima robove koji su ključevi za dobro, a katanci za zlo, i ima robove koji su ključevi za zlo, a katanci za dobro’. Blago onima preko čijih ruku idu ključevi za dobro, a katanci za zlo, a teško onima preko čijih ruku idu ključevi za zlo, a katanci za dobro. Braćo i sestre, čega smo ključ? Budimo dobro, pronađimo dobro. Otvorimo se da bi nam se dobro otvorilo. Ramazan je prava prilika”, rekao je Bugari i svim ljudima dobre volje čestitao – Ramazan šerif mubarek olsun!

Prema njegovim riječima, svjedoci smo – nikad se više nije pisalo, a toliko se iz smislenog života ispisalo.

“Nikad se više nije govorilo, a toliko lošeg izgovorilo. Nikad se više nije radilo, a toliko prljavog izgradilo. Nikad se više nije vjerovalo, a toliko puta iznevjerilo. Nikad se ovoliko nije postilo, a toliko ispaštalo. Post, post, post”, poručio je Bugari.

SVIJET ISPAŠTA

Dodao je da postiti, između ostalog, znači i uzdržati se od svega lošeg.

“Ne posti sigurno onaj ko se pravom i čašću drugog mrsi, ko prema drugom loše misli i zlobu nosi te ko želi vlast, poziciju, ne dajući boljem od sebe prednost. Današnja inteligencija izgleda da je popustila, ne posti, zato svijet ispašta”, kazao je Bugari.

BOLESTI I VIRUSI SE ŠIRE

“Bolesti i virusi se šire jer je naša sadašnjost bolna, prezent bolan i otrovan zato što se ne obraćamo Iscjelitelju i ne liječimo se Sveprisutnim. Kakva nam je sadašnjost, takva nam je i budućnost… Svemilosni u Knjizi veli: ‘Zapravo, čovjek želi da (grijesima) bombarduje svoju budućnost’”.

“Braćo i sestre, u prezentu su prisutni svi darovi oba svijeta. Molim Svemogućeg da nam omogući post kako bismo zajedničke darove međusobno bezuvjetno dijelili i od dominirajućeg zla se oslobodili”, kazao je Bugari.

Foto: Printscreen

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!