Ko su rekorderi u NBA ligi sa ex-YU prostora: Nikola Vučević, Luka Dončić, Nikola Jokić…

Jokiću su falila tri poena da upiše 50 koševa što je prije njega za rukom pošlo samo trojici Evropljana, ali je i dalje rekorder kada su u pitanju košarkaši sa prostora bivše Jugoslavije. Iza Somborca su dva Hrvata -Dražen Petrović i Bojan Bogdanović, koji su po jednom u karijeri postigli 44 poena

Centar Denver Nagetsa Nikola Jokić opčinio je košarkaški svijet fenomenalnom partijom protiv Jute u nedjelju veče kada je i izjednačio sopstveni rekord po broju postignutih koševa – 47.

Već nakon prve četvrtine, Jokić je na svom kontu imao 22 poena i to sve protiv Rudija Gobera, Francuza koji se uzima za jednog od najboljih defanzivaca današnjice, pišu Vijesti. 

Jokiću su falila tri poena da upiše 50 koševa što je prije njega za rukom pošlo samo trojici Evropljana, ali je i dalje rekorder kada su u pitanju košarkaši sa prostora bivše Jugoslavije.

Iza Somborca su dva Hrvata – Dražen Petrović i Bojan Bogdanović, koji su po jednom u karijeri postigli 44 poena.

Za njima slijede Luka Dončić sa 43 koša, Peđa Stojaković 42 i Nikola Vučević sa 41 poenom, Slovenac Goran Dragić sa 40 poena.

Dino Rađa je dva puta ubacivao 36, a jednom je to uspjelo i Nikoli Mirotiću. Bogdan Bogdanović se zaustavio na 35, a po 34 koša su imali Nikola Peković, Vlade Divac, Beno Udrih, Mirza Teletović, Nemanja Bjelica i Toni Kukoč.

Do 33 je stigao i Gordan Giriček, kao i Jusuf Nurkić, 32 poena je rekord Darija Šarića, 31 Bobana Marjanovića, a po 30 su postizali Predrag Danilović, Vladimir Radmanović i Mario Hezonja.

Nenad Krstić je imao 29, kao i Boštjan Nahbar, Primož Brezec 27, a 26 poena su ubacivali i Žarko Čabarkapa, Predrag Drobnjak, Žan Tabak i Ivica Zubac.

Istakli su se i Saša Pavlović, Darko Miličić, Saša Vujačić i Marko Jarić sa 25 poena, Željku Rebrači i Rašu Nesteroviću je rekord 24 koša, Draganu Benderu i Antu Žižiću 23, a 22 poena su postizali Roko Leni Ukić i Pero Antić.

REKORD U FRANCUSKOJ

Kad su u pitanju evropski košarkaši, jedini igrači sa tog kontinenta koji su prebacili 50 poena su Francuz Toni Parker, koji jednom ubacio čitavih 55, i najbolji evropski igrač svih vremena Dirk Novicki sa 53 koša, te Janis Antetokumpo koji je upisao 52 na jednoj utakmici.

Blizu su došli Britanac Ben Gordon sa 48, Italijan Danilo Galinari sa 47 i Pau Gasol sa 46.

Četrdeset poena su prebacivali i Holađanin Rik Smits koji je ubilježio 44, Turčin Mehmet Okur je imao 43, Mark Gasol 42, Andrea Barnjani i Denis Šruder 41, a Kristaps Porzingis je ubacio tačno 40, kao i Luol Deng.

Poenima su se isticali i Hido Turkoglu sa 39, Detlef Šrempf 36, Šarunas Marčuljonis, Lauri Markanen, Rudi Gober, Zidrunas Ilgauskas i Nik Batum sa 35…

VUČEVIĆ DOMINIRA U SKOKOVIMA

Centar Orlando Medžika i crnogorske reprezentacije Vučević je daleko najuspješniji kada su u pitanju skokovi na jednoj utakmici. Jedan od najboljih skača u istoriji Orlanda je na jednoj utakmici uhvatio 29 lopti, što je apsolutni rekord franšize.

Od igrača sa ovih prostora su 20 ili više skokova imali još šest igrača. Vlade Divac je dva puta uspio da zabilježi 24 skoka, Nurkić 23, Jokić 22, a Dino Rađa, Luka Dončić i Marjanović su po jednom 20 puta bili prvi do lopte, prenose “Vijesti”.

U toj kategoriji su se isticali sa po 18 skokova i Nikola Peković i Primož Brezec.

Po 17 skokova su bilježili Predrag Stojaković, Nemanja Bjelica i Dario Šarić, Žan Tabak, Darko Miličić, Željko Rebrača, Mirotić, Hezonja i Zubac su imali po 16, Mirza Teletović, Stojko Vranković i Rašo Nesterović po 15…

U asistencijama su neprikosnoveni Slovenci. Rekorder je Luka Dončić sa 19, potom su tu Goran Dragić i Jokić sa po 18, a onda Beno Udrih sa 17.

Divcu je rekord 13 asistencija, a Bjelici, Jariću i Vučeviću po 12.

U ukradenim loptama prvo mjesto pripada Jokiću koji ih je imao sedam na jednom meču, a po šest ukradenih lopti na jednom meču su bilježili Divac, Dražen Petrović, Jarić, Stojaković, Udrih i Vučević.

Apsolutni rekorder u blokadama je Vlade Divac koji je imao nevjerovatnih 12 na jednom meču. Slijedi Rašo Nesterović sa devet, po sedam su imali Miličić (dva puta), Rebrača i Rađa, dok je Vučeviću i Nurkiću najbolji učinak šest blokada.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!