Udruženje Crnogoraca jugoistočne Srbije realizuje projekat sanacije i rekonstrukcije spomenika serdara Jola Piletića u Nišu

Predsjednik udruženja, Miloš Paović, ističe da je Upravni odbor odlučio da prošle godine, povodom 120 godina od smrti ovog čuvenog junaka, pokrene aktivnosti na sanaciji spomenika i time još jednom ukaže na veliki istorijski doprinos serdara Piletića 

Udruženje Crnogoraca jugoistočne Srbije, uz pokroviteljstvo Uprave za dijasporu Crne Gore, realizuje projekat sanacije i rekonstrukcije spomenika seradara Jola Piletića na Starom groblju u Nišu.

Predsjednik udruženja, Miloš Paović, ističe da je Upravni odbor odlučio da prošle godine, povodom 120 godina od smrti ovog čuvenog junaka, pokrene aktivnosti na sanaciji spomenika i time još jednom ukaže na veliki istorijski doprinos serdara Piletića.

“Zavod za zaštitu spomenika kulture Niša nam je dostavio uslove za sanaciju i u toku je izrada Elaborata sanacionih radova. Nakon toga slijedi pribavljanje potrebnih dozvola, izbor izvođača i radovi na lokaciji. Nadamo se da će kompletna sanacija spomenika biti obavljena do proljeća. Zahvalni smo svim nadliježnim institucijama u Nišu na profesionalnom odnosu prema projektu i Upravi za dijasporu Crne Gore na odluci da podrži projekat”, rekao je Paović.

Serdar Jole Piletić je, kaže, pored junačke ratne prošlosti i doprinosa razvoju Crne Gore u 19. vijeku, i svojevrsni simbol crnogorskih iseljenika u ovom području Srbije.

“Preci većine Crnogoraca, koji danas žive na teritoriji jugoistočne Srbije, došli su u ove krajeve upravo u tom dvadesetogodišnjem periodu kad je on živio u Nišu. Bio je jedan od najpoštovanijih ljudi u tek oslobođenom gradu, a imao je i stalni termin za prijem na kraljevom niškom dvoru”, kaže Paović.

Jole Piletić je rođen u Piperima, 1814. godine, a od 12. godine, pa sve do 1878, učestvovao je u svim značajnijim bojevima za slobodu Crne Gore.

Bio je nosilac najvećih ruskih, crnogorskih i srpskih odlikovanja, a u bici na Vučjem dolu zarobio je Omer-pašu i svojim junaštvom značajno doprinio jednoj od najslavnijih pobjeda u Veljem ratu.

Pola vijeka radio je na izgradnji crnogorske države, pomažući crnogorskim vladarima iz dinastije Petrović: Njegošu, knjazu Danilu i knjazu Nikoli, s kojim je došao u sukob i 1879. godine napustio Crnu Goru i odselio u Niš.

Dobio je kuću u naselju Palilula, a pored njega su se tu nastanili i drugi viđeniji Crnogorci, te su Nišlije taj dio grada nazvali Crnogorsko naselje.

Umro je 5. januara 1900. godine u Nišu, gdje je uz počasti i sahranjen. Njegova snaha Marija je kasnije na starom niškom groblju podigla spomenik svom slavnom svekru, svom suprugu, Jolevom sinu Miroslavu, i sebi.

         


Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!