Haos u Vašingtonu: Pucnji u Kapitolu, upale Trampove pristalice, Pens evakuisan, jedna žena kritično, uvodi se policijski čas (VIDEO)

Američka policija Kapitola traži dodatnu pomoć, uključujući savezne vlasti. Izvor CNN je rekao da se ispred Kapitola nalazi nekoliko sumnjivih uređaja. Drugi izvor navodi da su poslate dodatne policijske snage kako bi pomogle policiji Vašingtona, uključujući i specijalne jedinice. “Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće”, prokomentarisao je američki novinar Filip Luis

Foto: Printscreen/ABC7

Stotine Trampovih pristalica probilo je metalne barikade i sukobilo se s policijom oko 13 sati po lokalnom vremenu. Upali su u Konres. Potpredsjednik Majk Pens je evakuisan, čuli su se pucnji u zgradi Kongresa, a gradonačelnik Vašingtona naredio je uvođenje policijskog časa od 18 sati, javljaju američki mediji.

Došlo je pucnjave u zgradi Kongresa u Vašingtonu, javljaju novinari na licu mjesta.

“Čuo sam policajca koji je rekao “ispaljeni su hici”, napisao je na Twitteru novinar Huffpost-a Met Fuler koji se nalazi u zgradi.

CNN javlja da je jedna žena u kritičnom stanju nakon što je upucana u grudi kod Kapitol Hila.

Američka policija Kapitola traži dodatnu pomoć, uključujući savezne vlasti. Izvor CNN je rekao da se ispred Kapitola nalazi nekoliko sumnjivih uređaja.

Foto: Printscreen/ABC7

Drugi izvor navodi da su poslate dodatne policijske snage kako bi pomogle policiji Vašingtona, uključujući i specijalne jedinice.

“Trampove pristalice sukobile su se sa policijom na stepenicama Kapitola dok Kongres unutra broji glasačke listiće”, prokomentarisao je američki novinar Filip Luis.

Kako javlja Vašington post policija je naredila evakuaciju dvije zgrade kampusa i saopštila da je do sada uhapšeno deset Trampovih pristalica, među kojima je vođa ultradesničarske organizacije “Ponosni momci”.

“Trampove pristalice srušile su četiri sloja sigurnosne ograde i pokušavaju da uđu u zgradu Kapitola. Ovo je najluđa stvar koju sam vidio u životu. Hiljade demonstranata, policija ih ne može zaustaviti”, napisao je reporter Elajdža Šafer komentarišući trenutnu situaciju u Vašingtonu.

Kako javlja CNN, novinar te mreže pokušao je da napusti objekat, ali mu policija nije dozvolila i kazala da je objekat pod blokadom.

U Vašingtonu su protesti pristalica Donalda Trampa, koji su se okupili jer smatraju da su predsjednički izbori na kojima je pobjedu odnio Džo Bajden, bili namješteni.

CNN izvještava da se predsjednik Tramp oglasio na svom Twitter nalogu jedan sat od eskalacije protesta svojih pristalica i upada u Kongres.

“Molim vas, podržite policiju i službe bezbjednosti. Oni su istinski na strani naše zemlje. Ostanite mirni”, poručio je aktuelni američki predsjednik.

U toku je sednica Kongresa na kojoj se potvrđuju glasovi elektorskog koledža za predsjednika i potpredsjednika Sjedinjenih Američkih Država. Ukupno 535 članova Kongresa, koji čine Senat i Predstavnički dom, zasijedanje su počeli u jedan sat posle podne po lokalnom vremenu, što je oko 19 sati po našem. Sjednicom predsjedava aktuelni potpredsjednik države i predsjedavajući Senata Majk Pens.

Tramp je ranije danas na skupu svojih pristalica poručio da nikada neće priznati pobjedu na predsjedničkim izborima 2020. godine novoizabranom predsjedniku Džou Bajdenu, tvrdeći još jednom da je na izborima došlo do velike prevare birača, prenosi “Blic”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!