Akcija Crnogorskog kulturnog društva iz Toronta: Vojovo stablo raste u Kanadi

Rašović je bio inicijator mnogih projekata. Obilazio je crnogorske institucije: Maticu, PEN Centar, Centar za iseljenike, skupštine crnogorskih gradova, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, Fondaciju “Sveti Petar Cetinjski”… Bio je jedan od osnivača Crkvenog odbora CPC u Torontu

Članovi Crnogorskog kulturnog društva (CKD) iz Toronta posadili su komemorativno stablo i postavili ploču dugogodišnjem predsjedniku te organizacije Vojislavu Voju Rašoviću.

CKD će, kako su saopštili, nastaviti akciju postavljana ploča i sađenja komemorativnih stabala u znak sjećanja na važne članove CKD iz Toronta.

Vojo Rašović je dugo godina bio predsjednik CKD. Jedan je od osnivača prvog društva iseljenika sa crnogorskim predznakom na prostorima Kanade, 1971. godine.

Rođen je u Fundini, pored Podgorice, 5. septembra 1937. godine. U djetinjstvu je izgubio oba roditelja, kao učesnike NOB-a. Sa 19 godina otišao je u inostranstvo.

U Kanadu je stigao 1957. godine. Završio je gimnaziju, industrijsku i poljoprivrednu školu. 

Bio je jedan od inicijatora upućivanja humanitarne pomoći Crnoj Gori 1979. godine, nakon katastrofalnog zemljotresa. Tada je i odlikovan za Ordenom bratstva i jedinstva sa srebrnom zvijezdom. 

Organizovao je i prikupljenja pomoći za nastradale u nesreći na Bioču, u januaru 2006. godine. Dobio je više priznanja Ministarstva za kulturu Kanade i Matice iseljenika Crne Gore, Gramatu Crnogorske pravoslavne crkve…

Rašović je bio inicijator mnogih projekata. Obilazio je crnogorske institucije: Maticu, PEN Centar, Centar za iseljenike, skupštine crnogorskih gradova, Crnogorsku pravoslavnu crkvu, Fondaciju “Sveti Petar Cetinjski”…

Bio je jedan od osnivača Crkvenog odbora CPC u Torontu.

Na kraju još i da istaknemo da je Vojo Rašović nudio pomoć našem mediju. “Za sve što vam treba, tu sam. Imate moj broj”, govorio bi nam gdje god da smo se sreli. Za njega gradovi u SAD nijesu bili daleko kada su u pitanju crnogorski skupovi i podrška nezavisnoj Crnoj Gori.

Takav je bio Vojo Rašović, dobri čovjek koji je samo fizički bio otišao iz Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!