Tesla gradi najveću bateriju na svijetu

Victorian Big Battery Megapack imaće mogućnost da snabdijeva elektroenergetsku mrežu snagom od čak 300 megavata, dok će mu kapacitet biti 450 megavat sati

Ilustracija (Foto: YouTube/Printscreen)

Najveći baterijski sistem na svijetu, onaj koji je južna Australija nabavila od Tesle krajem 2017. godine, uskoro to više neće biti, nakon što je američka kompanija najavila da planira u državi Victoriji, desetak kilometara jugozapadno od Melbournea, da izgradi novi.

Prvi 100-megavatni sistem Hornsdale Power Reserve izgrađen je u južnoj Australiji samo 60 dana nakon što je Elon Musk putem Twittera obećao da će ga postaviti u manje od 100 dana, prenosi Tanjug, pozivajući se na SeeBiz.

Vrlo brzo nakon stavljanja ove velike baterije u funkciju pokazalo se da ona može napajati 30.000 domaćinstava električnom energijom u trajanju od jednog sata i tako pomoći kada, zbog raznih prirodnih nepogoda, u dijelu zemlje nestane redovno snabdijevanje električnom energijom.

Do kraja 2019. godine ovaj sistem je već donio uštede veće od 50 miliona dolara, koliko je iznosila inicijalna investicija u njega.

Sada ovaj primjer slijedi i susjedna Victorija.

Victorija je Tesli početkom meseca povjerila posao izgradnje još većeg baterijskog sistema.

Victorian Big Battery Megapack imaće mogućnost da snabdijeva elektroenergetsku mrežu snagom od čak 300 megavata, dok će mu kapacitet biti 450 megavat sati.

Biće čak tri puta veći od onoga u južnoj Australiji, koji je u međuvremenu nadograđen na 150 megavata, prenosi Al Jazeera.

Izgradnja će početi krajem 2021. godine.

Sistem će biti smješten u blizini mjesta Geelong i biće dobro povezan s obližnjim vjetroelektranama i fotonaponskim farmama, a napajanje i uključivanje u distribuciju prema potrebi će pokretati softver.

Investitor u ovaj sistem ovaj puta nisu državne vlasti, već francuska energetska kompanija Neoen, koja prodaje struju potrošačima na tom području.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!