Beograd: Patrijarh srpski Irinej preminuo nakon borbe sa koronavirusom

Patrijarh Irinej je od 5. novembra bio na liječenju, a dan ranije je konstatovano da je pozitivan na kovid-19

Patrijarh Irinej (Foto: Printscreen/TV Hram)

Patrijarh srpski Irinej (90) umro je danas u Beogradu od posljedica koronavirusa.

Kako je juče saopšteno, opšte zdravstveno stanje patrijarha Irineja je pogoršano, kao i da je bio pod stalnim nadzorom ljekara.

Vijest da je umro patrijarh Irinej stigla je posle 15 dana teške borbe sa koronavirusom koju je poglavar SPC vodio u vojnoj kovid bolnici Karaburma.

Patrijarh Irinej je od 5. novembra bio na liječenju, a dan ranije je konstatovano da je pozitivan na kovid-19, piše “Blic”.

Patrijarh srpski Irinej prisustvovao je sahrani mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija u Podgorici 1. novembra, koji je takođe preminuo od posledica koronavirusa, Samo tri dana kasnije infekcija je konstatovana i kod poglavara SPC.

Na Svetom arhijerejskom saboru u januaru 2010. godine, izabran je za arhiepiskopa pećkog, mitropolita beogradsko-karlovačkog i patrijarha srpskog, kao 45. po redu vrhovni poglavar SPC. Ustoličen je 23. januara te godine u beogradskoj Sabornoj crkvi, a 3. oktobra iste godine i u Pećkoj patrijaršiji.

Prije izbora za patrijarha Srpske pravoslavne crkve, vladika Irinej, čije je svjetovno ime Miroslav Gavrilović, proveo je pune 34 godine na čelu niške eparhije. Rođen je 1930. godine u selu Vidovo kod Čačka od oca Zdravka i majke Milijane.

Iako u njegovoj porodici niko nije bio sveštenik, blizina Ovčarsko-kablarske klisure, za koju važi da je srpska Sveta gora zbog mnoštva manastira, opredijelila ga je da se posveti crkvenim studijama.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Završio je Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Nakon fakulteta odlazi u vojsku, a nakon odsluženja vojnog roka biva postavljen za profesora Prizrenske bogoslovije.

Prije stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. godine, zamonašen je u manastiru Rakovica od patrijarha Germana i dobija monaško ime Irinej. Istog mjeseca u crkvi Ružici na Кalemegdanu biva rukopoložen u čin jeromonaha.

Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. Za upravnika Monaške škole u manastiru Ostrog postavljen je 1969. godine, a odatle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije.

Sa te dužnosti 1974. izabran je za vikarnog episkopa patrijarha Germana srpskog sa titulom episkopa moravičkog.

Godinu dana kasnije izabran je za episkopa niškog.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH