Vlada pomogla crnogorskim medijima sa više od 310.000 eura

Mjere podrške usmjerene su, kako navode, bile na medije sa najvećim auditorijumom, koji svakog dana imaju informativni program. Podrška je opredijeljena i za sve štampane medije (Pobjeda, Vijesti, Dan, Dnevne novine), komercijalne televizijske emitere sa nacionalnom pokrivenošću (TV Vijesti, TV Prva, TV Nova M), portale sa najvećim brojem posjeta (Vijesti, CDM, Analitika, FOS, Antena M) kao i za 14 lokalnih javnih emitera

Foto: GOV.ME

Tokom epidemije koronavirusa Vlada je medijima u Crnoj Gori obezbijedila direktnu finansijsku podršku od preko 310.000 eura, a dodatnih oko 300.000 eura je vrijednost obaveza za koje su mediji oslobođeni ili im je odgođeno plaćanje, a imali su i mogućnost odgađanja po osnovu poreza i doprinosa na 90 dana, saoopšteno je iz Vlade.

Mjere podrške usmjerene su, kako navode, bile na medije sa najvećim auditorijumom, koji svakog dana imaju informativni program. Podrška je opredijeljena i za sve štampane medije (Pobjeda, Vijesti, Dan, Dnevne novine), komercijalne televizijske emitere sa nacionalnom pokrivenošću (TV Vijesti, TV Prva, TV Nova M), portale sa najvećim brojem posjeta (Vijesti, CDM, Analitika, FOS, Antena M) kao i za 14 lokalnih javnih emitera.

„Vlada Crne Gore želi održivu medijsku zajednicu, nezavisnu uređivačku politiku medija, koji će informisati građane profesionalno i tačno, poštujući etičke norme i standarde“, kazali su iz Vlade. Dodaju i da su, razumijevajući tešku situaciju u kojoj su zbog pandemije koronavirusa bili crnogorski mediji, Vlada i resorno ministarstvo donijeli niz odluka kako bi pomogli njihovu finansijsku održivost.

„Tokom epidemije koronavirusa, obezbijeđena je direktna finansijska podrška od preko 310.000 eura, a dodatnih oko 300.000 eura je vrijednost obaveza za koje su mediji oslobođeni ili im je odgođeno plaćanje, a imali su i mogućnost odgađanja po osnovu poreza i doprinosa na 90 dana. Vlada je obezbijedila i subvencije za zarade zaposlenim u medijima, koji su svrstani u kategoriju ugroženih djelatnosti. Obezbijeđena je i kreditna linija kod Investiciono-razvojnog fonda za kreditna sredstva u visini do 600.000 eura, a do sada su po tom osnovu zatražena sredstva u ukupnom iznosu od preko 1,6 miliona eura“, saopštila je Vlada.

Kako dodaju, čvrsto opredjeljenje Vlade da podrži medijski pluralizam, te podsticajan ambijent za rad medija, ogleda se i u zajedničkom radu na unapređenju zakonodavstva, ali i konkretnoj finansijskoj podršci koja je opredjeljivana nekoliko puta, prenosi Portal Analitika.

“Takođe, sigurnost i bezbjednost novinara je vrijednost kojoj smo posvećeni svakog dana, pa je novinarima i zaposlenima u medijima besplatna zaštitna oprema obezbijeđena za vrijeme epidemije koronavirusa u Crnoj Gori”.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Idi na VRH
error: Content is protected !!