Napeto uoči izbora u SAD, gradovi se spremaju za haos: Radnje zabarikidirane, na ulicama naoružani ekstremisti (VIDEO)

U nedjelju je nekoliko agencija javilo da će oko Bijele kuće biti podignuta “nesavladiva“ ograda. Oko 600 pripadnika Nacionalne garde određeno je da reaguje na proteste šriom zemlje ukoliko bude potrebno, saopštili su predstavnici garde. Trgovine na malo i banke u SAD preduzele su korake kako bi se pripremile za moguće nerede, neki su angažovali dodatno obezbjeđenje. Policija je saopštila da će u utorak i srijedu zatvoriti popularni Rodeo drajv na Beverli Hilsu,Hilsu (Los Anđeles), a u Vašingtonu su radnje i zgrade oko Bijele kuće obložene šper-pločama

Foto: Printscreen/PIX11 News

Izlozi robnih kuća “Saks” na Petoj aveniji i „Mejsis“ na Herald skveru u Njujorku od jutros su zaštićeni daskama i drvenim pločama.

I u Sohou se čuo zvuk čekića i motornih testera.

Veče uoči predsjedničkih izbora u SAD, na izloge prodavnica u najpoznatjim trgovačkim četvrtima Njujorka stavljane su daske, zbog kontroverzne trke za mesto predsjednika između Donalda Trampa i Džozefa Bajdena.

I u skromnijim trgovačkim centrima poput Bronksa i Bruklina sve je obloženo daskama zbog velike zabrinutosti da će izbiti neredi, bez obzira na ishod glasanja.

Razlog za zabrinutost su učestale prijetnje na internetu, ali i niz incidenata proteklih dana: pristalice Donalda Trampa blokirale su saobraćaj na autoputevima u Njujorku i Nju Džersiju, a policija je primijenila biber sprej na mitingu u Sjevernoj Karolini.

U nedjelju je nekoliko agencija javilo da će oko Bijele kuće biti podignuta “nesavladiva“ ograda. Oko 600 pripadnika Nacionalne garde određeno je da reaguje na proteste šriom zemlje ukoliko bude potrebno, saopštili su predstavnici garde.

Trgovine na malo i banke u SAD preduzele su korake kako bi se pripremile za moguće nerede, neki su angažovali dodatno obezbjeđenje. Policija je saopštila da će u utorak i srijedu zatvoriti popularni Rodeo drajv na Beverli Hilsu,Hilsu (Los Anđeles), a u Vašingtonu su radnje i zgrade oko Bijele kuće obložene šper-pločama.

Foto: Printscreen/PIX11 News

Na početku protesta ovog ljeta u Njujorku su nakratko izbili neredi, vandalizam i pljačkaški napadi. U junu su pljačkaši upadali u skupe prodavnice u Sohou i centru Menhetna, uključujući i „Mejsis“.

U nedjelju je na Menehtnu bilo veoma napeto kada se policajac sukobio sa grupom demonstranata, koji su se okupili da bi dočekali Trampove pristalice. Mada očekivana kolona Trampovih pristalica nije stigla, demonstranti su ipak krenuli u šetnju. Pošto su skrenuli sa autoputa Vest Sajd, opkolilo ih je više desetina policajaca pod punom opremom na motorima i naredilo im da se sklone. Posle toga je izbio haos, uhapšeno je 11 demonstranata, među njima i Hok Njusom, poznati organizator pokreta „Život crnaca su važni”.

“Bićemo spremni na sve”, izjavio je gradonačelnik Njujorka Bil de Blazio na konferenciji za štampu, ali je upozorio da ne treba preuranjeno predviđati vandalizam, nasilje i uništavanje, te da očekuje da će protesti mirno proći, prenosi „Njujork tajms“.

Izborno nasilje u Sjedinjenim Državama jasna je i neposredna opasnost, glasi naslov teksta u magazinu “Forin polisi” od 29. oktobra.

Na američkim ulicama sve češće se mogu vidjeti do zuba naoružani ljudi, žene i muškarci, a u poslednje virjeme među njima najpoznatiji Proud boys (Ponosni momci), koji su postali poznati širom svijeta nakon što im je predsjednik Donald Tramp na debati 29. septembra poručio da se “povuku i budu pripravni”. Poruka je protumačena kao dopuna njegovoj izjavi da neće prihvatiti rezultate izbora ako izgubi i da očekuje njihovu pomoć da se dočepa vlasti. Time je ozbiljno narušio ustavno-pravni poredak SAD-a.

Američko Ministarstvo za unutrašnju bezbednosti (DHS) u svojoj procjeni opasnosti navodi: Neki domaći nasilni ekstremisti (Domestic Violent Extremists, DVE) i drugi nasilni akteri mogu imati za cilj događaje povezane sapredsjedničkom kampanjom 2020, samim izborima, izbornim rezultatima ili postizbornim razdobljem. Takvi akteri bi mogli brzo da se mobilišu da zaprijete nasiljem ili da se uključe u nasilne aktivnosti.

Među ovim grupama, rasno i etnički motivisani nasilni ekstremisti – posebno bijeli suprematisti – ostaće najupornija i najsmrtonosnija prijetnja u domovini. Od 2018. izveli su više smrtonosnih napada u Sjedinjenim Državama nego bilo koja druga grupa domaćih nasilnih ekstremista”.

Federalni istražni biro (FBI) je potvrdio ove navode. U dokumentu se nigdje konkretno ne spominju lijevi ili antifa demonstranti koje predsjednik Trump redovno izjednačava sa suprematistima i ekstremno desnim bjelačkim ekstremistima, smatrajući ih čak većom prijetnjom. Dodatni problem je što je dio snaga bezbjednosti, zbog specifičnosti američkog sistema na nivou saveznih država, blizak tim grupama. Tako je jedan šerif u Mičigenu tokom demonstracija protiv lokalne vlade bio na sceni s dvojicom pripadnika policije koji su kasnije optuženi za učešće u planiranju otmice demokratske guvernerke Mičigena Grečen Vitmer, prenosi “Jutarnji list”.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!