Hoće li se danas ponoviti već viđeni scenario: Američki predsjednici izabrani protiv volje građana

Predsjednički kandidat za pobjedu mora dobiti apsolutnu većinu elektora, odnosno 270 od njih 538. Sistem “pobjednik nosi sve” praktički onemogućava kandidatima trećih stranaka da se domognu Bijele kuće

Svih pet američkih predsjednika koji bi voljom građana izgubili bili su republikanci

Zbog specifičnog izbornog sistema u Sjedinjenim Američkim Državama, pobjednik izbora ne mora biti i onaj kandidat koji je na biralištima osvojio najviše glasova.

Američkog predsjednika zapravo bira tijelo koje se zove izborni kolegijum. Izbornike, odnosno elektore, u kolegijum delegira svaka savezna država zavisno od broja stanovnika, pa ih tako najmnogoljudnija Californija tamo šalje 55, a slijede je Texas i New York i Florida, svaka po 29.

Slabo naseljene države poput Aljske, Vermonta, Delawarea, Wyominga ili Montane imaju samo po tri elektora.

Predsjednički kandidat za pobjedu mora dobiti apsolutnu većinu elektora, odnosno 270 od njih 538.

Sistem “pobjednik nosi sve” praktički onemogućava kandidatima trećih stranaka da se domognu Bijele kuće.

Kandidat koji možda ukupno osvoji manje glasova, ali više pobjeda u državama koji nose više elektorskih glasova može da odnese pobjedu. To se desilo na prošlim izborima 2016. godine, kada je pobijedio Donald Trump, a Hillary Clinton osvojila gotovo tri miliona glasova više, ali ova kandidatkinja nije jedina kojoj se to desilo.

Predsjednički kandidat koji je s najvećom podrškom građana izgubio izbore bio je Andrew Jackson, koji je imao deset odsto više glasova od svog konkurenta Johna Quincyja Adamsa na izborima 1924. godine, piše Al Jazeera.

Adams je pobijedio kao republikanski kandidat, dok je Jackson, kao prvi demokratski kandidat, pobijedio na izborima 1928.

Svih pet kandidata koji su pobijedili voljom građana, ali izgubili mjesto u Bijeloj kući bili su demokrate.

Tabelu pogledajte OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!