Ovo su simptomi po kojima se razlikuju korona, grip i prehlada

I sezonski grip i korona izazivaju respiratorne probleme, groznicu i kašalj. Ipak, važno je znati da se korona razvija postepeno, simptomi se pogoršavaju danima, nekad tek za sedam, osam dana, dok grip dolazi naglo, slomi nas za dan-dva i to je glavna razlika

Foto: Printscreen/Animated biology With arpan

Kako se neko oko nas zakašlje, kihne ili, ne daj Bože, požali na temperaturu, instinktivno se povlačimo i sklanjamo od te osobe koja može da nas ugrozi. Nemamo kad da pomislimo da li je to grip, obična prehlada ili korona. Zato je dobro podsetiti na simptome ove tri boljke i kako da ih razlikujemo, a ključan signal koji će vam ukazati na to da imate grip, a ne koronu je to što će vas grip “smlatiti” u relativno kratkom periodu, dok se simptomi korone postepeno razvijaju u nekoliko dana.

KORONA

Najčešći simptomi koronavirusa su groznica – temperatura od 37,8 stepeni, uporni kašalj (obično suv) i gubitak čula ukusa i / ili mirisa. Pacijenti takođe ponekad mogu patiti od umora, bolova u grlu, glavobolje i otežanog disanja. Proliv i curenje ili začepljen nos su rijetki.

PREHLADA

Najčešći simptomi prehlade su kijanje, bolovi u mišićima, začepljen nos koji curi i bolovi u grlu. Može se javiti blagi kašalj. Ponekad se javlja i umor, a rijetko groznica ili glavobolja. Prehlada ne izaziva dijareju. Kod prehlade obično dolazi do postepene pojave simptoma.

GRIP

Grip se najčešće prate groznica, umor, suv kašalj, bolovi i glavobolja. Pacijentima će ponekad cureti nos ili će biti začepljen, a moguća je i upala grla. Proliv se ponekad može javiti kod djece. Obično nema kijanja, ali može se razviti ozbiljno otežano disanje, a simptomi se obično brzo javljaju.

Pored toga, ranije je i Svetska zdravstvena organizacija istakla okvirne razlike između gripa i korone, čiji sudar i izaziva najveću bojazan u poslednje vrijeme.

I sezonski grip i korona izazivaju respiratorne probleme, groznicu i kašalj. Ipak, piše nova.rs, važno je znati da se korona razvija postepeno, simptomi se pogoršavaju danima, nekad tek za sedam, osam dana, dok grip dolazi naglo, slomi nas za dan-dva i to je glavna razlika.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH