Biden objavio dokument: Podrška suverenoj i multietničkoj BiH

Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se podstakle reforme i pomirenje i kako bi se opet posvetili našem davno obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, piše u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje

Joe Biden (Foto: Printscreen)

Stabilna i multietnička BiH smatra se jednim od ključnih preduslova za mir na zapadnom Balkanu.

Kandidat Demokrata na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Joe Biden objavio je dokument prema kojem se obavezuje da će “zauvijek biti protiv mržnje, a podržavaće suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, prenosi Al Jazeera.

“Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se podstakle reforme i pomirenje i kako bi se opet posvetili našem davno obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, piše u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

Ekonomski jaka i bezbjednosno stabilna multietnička Bosna i Hercegovina smatra se jednim od ključnih preduslova za mir na zapadnom Balkanu, koji je devedesetih godina bio potonuo u razorne ratove i čija sigurnost još nije potpuna.

U dokument koji je u cjelosti posvećen odnosima SAD i BiH podskeća se na ulogu koju je Biden odigrao 1990-tih kao senator.

“Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH i u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića”, piše u dokumentu.

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH od najmračnijih dana njene istorije kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu u toj zemlji i shvata da je u interesu Amerike da osigura put cjelovite BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u”.

“Sastao se sa Slobodanom Miloševićem optuživši ga za činjenje ratnih zločina, a po povratku u SAD pozvao je na podizanje embarga na naoružavanje BiH i zatražio da Amerika predvodi Zapad u odgovoru na srbijansku agresiju”, poiše, između ostalog, u dokumentu “Vizija Joea Bidena za odnose Amerike i Bosne i Hercegovine”.

Demokrata Joe Biden dvije sedmice prije izbora 3. novembra vodi u nacionalnim anketama za devet postotnih bodova ispred republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, navodi se na web stranici RealClearPolitics. 

Ipak, pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima prije četiri godine dovela je u pitanje pouzdanost anketa kao nikad prije.

Kandidati osvajaju trku za Bijelu kuću kroz elektorski koledž, a ne na temelju osvojenih glasova birača. Trump je 2016. osvojio manje glasova od Hillary Clinton, ali je pobijedio u dovoljno saveznih država da osvoji elektorske glasove potrebne da postane predsjednik.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH