Biden objavio dokument: Podrška suverenoj i multietničkoj BiH

Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se podstakle reforme i pomirenje i kako bi se opet posvetili našem davno obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, piše u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje

Joe Biden (Foto: Printscreen)

Stabilna i multietnička BiH smatra se jednim od ključnih preduslova za mir na zapadnom Balkanu.

Kandidat Demokrata na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama Joe Biden objavio je dokument prema kojem se obavezuje da će “zauvijek biti protiv mržnje, a podržavaće suverenitet, teritorijalni integritet i multietnički karakter BiH, prenosi Al Jazeera.

“Joe Biden će okupiti naše partnere unutar EU i NATO-a kako bi se zajednički razvila strategija za učvršćivanje položaja zapadnog Balkana u evroatlantskim institucijama. Joe Biden zna da je vrijeme za hrabro i odlučno američko liderstvo kako bi se podstakle reforme i pomirenje i kako bi se opet posvetili našem davno obećanom cilju cjelovite, slobodne i mirne Evrope”, piše u zvaničnom dokumentu Biden-Harris predsjedničke kampanje.

Ekonomski jaka i bezbjednosno stabilna multietnička Bosna i Hercegovina smatra se jednim od ključnih preduslova za mir na zapadnom Balkanu, koji je devedesetih godina bio potonuo u razorne ratove i čija sigurnost još nije potpuna.

U dokument koji je u cjelosti posvećen odnosima SAD i BiH podskeća se na ulogu koju je Biden odigrao 1990-tih kao senator.

“Odigrao je ključnu ulogu u naporima da se promijeni dinamika na terenu u BiH i u konačnici uvjerio vlasti SAD-a i ključne evropske saveznike da zaustave brutalnu kampanju genocida Slobodana Miloševića”, piše u dokumentu.

“Joe Biden je dokazani prijatelj BiH od najmračnijih dana njene istorije kao i tokom borbe za stabilnost i pravdu u toj zemlji i shvata da je u interesu Amerike da osigura put cjelovite BiH ka Evropskoj uniji i NATO-u”.

“Sastao se sa Slobodanom Miloševićem optuživši ga za činjenje ratnih zločina, a po povratku u SAD pozvao je na podizanje embarga na naoružavanje BiH i zatražio da Amerika predvodi Zapad u odgovoru na srbijansku agresiju”, poiše, između ostalog, u dokumentu “Vizija Joea Bidena za odnose Amerike i Bosne i Hercegovine”.

Demokrata Joe Biden dvije sedmice prije izbora 3. novembra vodi u nacionalnim anketama za devet postotnih bodova ispred republikanskog predsjednika Donalda Trumpa, navodi se na web stranici RealClearPolitics. 

Ipak, pobjeda Donalda Trumpa na američkim predsjedničkim izborima prije četiri godine dovela je u pitanje pouzdanost anketa kao nikad prije.

Kandidati osvajaju trku za Bijelu kuću kroz elektorski koledž, a ne na temelju osvojenih glasova birača. Trump je 2016. osvojio manje glasova od Hillary Clinton, ali je pobijedio u dovoljno saveznih država da osvoji elektorske glasove potrebne da postane predsjednik.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!