Iz Haga Crnoj Gori poslali dosije o 15 osumnjičenih za teške zločine

“Projekat će nastaviti da pruža pravnu i dokaznu podršku nadležnima da pokreću istrage, pripremaju optužnice i procesuiraju osumnjičene za ratne zločine”, piše u izvještaju

Međunarodni rezidualni mehanizam za krivične sudove, u saradnji sa Evropskom unijom (EU), dostavio je vlastima Crne Gore spise predmeta u istrazi o više od 15 osumnjičenih za koje se vjeruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje.

To se navodi u izvještaju Mehanizma, koji je u ponedjeljak pred Savjetom bezbjednosti Ujedinjenih nacija (UN) predstavio predsjednik tog tijela, sudija Karmel Ađiu.

Saopštenje o nastupu Ađijua i Serža Bramerca, tužioca, objavljeno je na zvaničnom sajtu UN-a.

Serž Bramec (Foto: Printscreen/VOA)

Prema izvještaju Mehanizma, nastavlja se saradnja kroz zajednički projekat Evropska unija-Mehanizam, koji podržava ostvarivanje unutrašnje odgovornosti za ratne zločine.

“Tokom izvještajnog perioda projekat je ostvario značajan rezultat prenošenjem na vlasti Crne Gore spise predmeta u vezi sa više od 15 osumnjičenih za koje se vjeruje da su odgovorni za teške zločine, uključujući ubistvo, mučenje, seksualno ropstvo i silovanje. Projekat će nastaviti da pruža pravnu i dokaznu podršku nadležnima da pokreću istrage, pripremaju optužnice i procesuiraju osumnjičene za ratne zločine”, piše u izvještaju.

Takođe, Serž Bramerc, tužilac Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove – pravosudnog tijela koje je preuzelo preostali rad dva tribunala UN za ratne zločine u Ruandi i bivšoj Jugoslaviji – obavijestio je Savjet bezbednosti o napretku u suđenjima i žalbama, piše rtcg.me.

Stalne članice Saveta bezbjednosti UN iznijele su različite stavove o ulozi i opravdanosti postojanja Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, koji djeluje iz Haga. Dok su predstavnici zapadnih zemalja u potpunosti podržavali rad tog suda, Rusija je kritikovala nedostatak aktivnosti na okončanju njegovog rada.

Glavna fotografija: irmct.org

Idi na VRH
error: Content is protected !!