Parlamentarni izbori u Crnoj Gori: U ponoć počela predizborna ćutnja

Ovo su jedanaesti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti. Osim parlamentarnih održavaju se i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju

Foto: Fokuspress.com

Predizborna ćutnja uoči izbora, zakazanih za 30. avgust, počela je večeras u ponoć. Na biračkom listiću naći će se 11 partija i koalicija.

U periodu predizborne tišine nije dozvoljeno emitovanje:

medijskog predstavljanja podnosilaca izbornih lista i kandidata sa izbornih lista;

političkog oglašavanja;

objavljivanja procjena rezultata glasanja;

slogana ili simbola kandidata;

rezultata ispitivanja javnog mnjenja, drugih istraživanja i analiza u vezi sa opredjeljenjem birača u pogledu procjene rezultata izbora.

Ovo su jedanaesti izbori od uvođenja višepartijskog sistema u Crnoj Gori, a peti nakon sticanja nezavisnosti. Osim parlamentarnih održavaju se i lokalni izbori u Kotoru, Budvi, Tivtu, Andrijevici i Gusinju.

Zbog koronavirusa nema velikih skupova, na otvorenom je dozvoljeno okupljanje najviše 100 ljudi, a kampanja se dominatno vodi preko društvenih mreža i portala, evidentan je rad na terenu i direktno obraćanje biračima, prenosi rtcg.me.

Demokratska partija socijalista nastupa u koaliciji sa Liberalnom partijom, a listu pod nazivom “Odlučno za Crnu Goru! DPS – Milo Đukanović”, predvodi zamjenik predsjednika stranke Duško Marković.

Vodeće opozicione stranke idu u dvije kolone.

U koaliciji “Za budućnost Crne Gore” su Demokratski front, Socijalistička narodna partija, Radnička partija, Prava Crna Gora, Ujedinjena Crna Gora i nestranačke ličnosti. Nosilac liste je profesor Mašinskog fakulteta Zdravko Krivokapić, a lider DF-a Andrija Mandić je posljednji na listi kako bi pokazao da ih ne zanimaju funkcije već smjena vlasti.

Koalicija koju čine Demokrate, Demos, Partija penzionera invalida i restitucije, Građanski pokret Nova ljevica i Društvo za istraživanje politike i političke teorije nastupiće na izborima pod sloganom “Mir je naša nacija”. Prvi na listi je predsjednik Demokrata, Aleksa Bečić.

Albanske stranke nastupaju odvojeno – Albanska koalicija, koju čine Demokratski forum, Forca, Građanski pokret Perspektiva i Unija Tuzi, učestvovaće na izborima sa listom “Sad je vrijeme”. Listu predvodi Nik Đeljošaj. Demokratska unija Albanaca, Demokratska partija i Demokratski savez u Crnoj Gori članice su albanske koalicije “Jednoglasno”, a nosilac liste je Fatmir Đeka.

Bošnjačka stranka učestvuje na izborima pod sloganom “Bošnjačka stranka – Ispravno – Rafet Husović”, a prvi na listi je poslanik Ervin Ibrahimović.

Prvi put i Hrvati nastupaju u dvije kolone.

Hrvatska građanska inicijativa predala je listu “HGI. Svim srcem za Crnu Goru!”, na čijem je čelu predsjednik stranke Adrijan Vuksanović.

Na izborima učestvuje i Hrvatska reformska stranka, a nosilac liste je direktor Aerodroma Tivat Radovan Marić.

Prema crnogorskim zakonima, principom pozitivne diskriminacije manjine imaju manji cenzus za ulazak u parlament.

Građanske stranke nastupaju odvojeno.

Socijaldemokrate predvodi predsjednik partije Ivan Brajović, a njen slogan je “Socijaldemokrate – Ivan Brajović – Mi odlučujemo DOSLJEDNO”.

Socijaldemokratska partija učestvuje samostalno na izborima pod sloganom “Jaka Crna Gora”, a listu predvodi predsjednica Draginja Vuksanović Stanković.

Koaliciju, okupljenu oko platforme “Crno na bijelo”, čine Građanski pokret URA, Savez građana CIVIS, Bokeški forum, Stranka pravde i pomirenja i nezavisni intelektualci. Lider GP URA Dritan Abazović nosilac je liste.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!