Naučnici otkrili nanočestice koje ubijaju karcinom bez hemoterapije, kao “trojanski konj”

Ćelije raka nastoje da apsorbuju aminokiseline, što znači da pritom u sebe upijaju i nanočesticu, kreiranu da slijedi aminokiselinu i da u prigodnom trenutku uništi ćeliju raka. Drugim riječima, ćelija raka se ovim načinom navodi da se samouništi svojim inače savršeno prirodnim procesom. Nanočestica naziva Nano-pPAAM promjera je 30 nanometara i navodi se da posjeduje “izvrsna antikancerogena svojstva i sposobnom da selektuje ćelije raka”

Ilustracija (Foto: Printscreen/Sanofi)

Istraživanje gupe naučnika iz Singapura pokazalo se već u svojim počecimo izrazito učinkovitim u ubijanju ćelija raka “in vitro”, ali i kod laboratorijskih miševa.

Naučni rad, objavljen na stranicama Tehnološkog univerziteta Nanyang u Singapuru (NTU), objašnjava da nova metoda djeluje poput “trojanskog konja”, da je riječ o navođenju nanočestica specifičnom aminokiselinom, poznatom kao L-fenilalanin, koja ćelijama raka inače služi tokom rasta.

Ćelije raka nastoje da apsorbuju aminokiseline, što znači da pritom u sebe upijaju i nanočesticu, kreiranu da slijedi aminokiselinu i da u prigodnom trenutku uništi ćeliju raka. Drugim riječima, ćelija raka se ovim načinom navodi da se samouništi svojim inače savršeno prirodnim procesom. Nanočestica naziva Nano-pPAAM promjera je 30 nanometara i navodi se da posjeduje “izvrsna antikancerogena svojstva i sposobnom da selektuje ćelije raka”.

Kad čelija karcinoma u sebe pusti nanočesticu, objašnjava rad s NTU-a, Nano-pPAAM provocira prekomjernu proizvodnju slobodnih radikala, zbog čega ćelije propadaju, a kako zdrave ćelije ne upijaju ove nanočestice, po njih bi cijeli proces, navode naučnici, trebao biti bezopasan.

Eksperimentima u laboratoriji naučnici su utvrdili da ove nanočestice ubijaju oko 80 odsto ćelija karcinoma dojke, kože i želuca, što je stopa uporediva s nekim lijekovima protiv raka. Takođe je, prenosi N1, smanjio rast tumora za oko 60 odsto kod miševa sa čelijama raka dojke.

“Suprotno uobičajenim pristupima, naš pristup temeljio se na upotrebi nanomaterijala kao lijeka, umjesto kao nosača lijeka. Nano-pPAAM-a ima selektivna i uništavajuća svojstva (po ćelije raka) i nije ih potrebno aktivirati nikakvim spoljnim nadražalima. Aminokiselina L-fenilalanin djeluje kao ‘trojanski konj’, ogrtač koji zamaskira nanočesticu”, naveo je u izjavi povodom istraživanja Dalton Tay, jedan od autora.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!