PEN centar: Zdravko Krivokapić još jednom potvrdio da će sprovoditi velikosrpsku politiku

Nije prvi put za kratko vrijeme otkako se Krivokapić pojavio u javnosti da od njega čujemo riječi kojima osporava i vrijeđa Crnogorce i sve građane Crne Gore koji se ne uklapaju u njegov velikosrpski etnički enženjering, no krajnje je vrijeme da se o takvom njegovom djelovanju, osobito u svijetlu činjenice da će njegovi stavovi uskoro postati dio oficijelne crnogorske državne politike, očituju političke stranke, javne i nevladine ustanove, borci za ljudska prava i pojedinci kojima je stalo do očuvanja ustavom proklamovanih načela da je Crna Gora građanska država, navode u PEN centru

Zdravko Krivokapić (Foto: Facebook/Za budućnost Crne Gore)

Mandatar za sastav nove vlade Zdravko Krivokapić je posljednjom izjavom još jednom potvrdio da će sprovoditi velikosrpsku politiku, poručuju iz PEN centra.

Krivokapić je juče kazao da, kada su odnosi sa Srbijom u pitanju, najbolji je stav kralja Nikole, koji je govorio da postoje “dva kralja koji žive u dvije srpske države”.

Iz PEN centra poručuju da je riječ o najnovijem doprinosu nijekanju temeljnih vrijednosti crnogorske društvene zajednice, koje prepoznaju u izjavi mandatara Zdravka Krivokapića, koji, s pozicije čovjeka kome je nova skupštinska većina povjerila da bude čelno ime izvršne vlasti, o Crnoj Gori govori kao o „srpskoj državi“, prenosi rtcg.me.

„Nije prvi put za kratko vrijeme otkako se Krivokapić pojavio u javnosti da od njega čujemo riječi kojima osporava i vrijeđa Crnogorce i sve građane Crne Gore koji se ne uklapaju u njegov velikosrpski etnički enženjering, no krajnje je vrijeme da se o takvom njegovom djelovanju, osobito u svijetlu činjenice da će njegovi stavovi uskoro postati dio oficijelne crnogorske državne politike, očituju političke stranke, javne i nevladine ustanove, borci za ljudska prava i pojedinci kojima je stalo do očuvanja ustavom proklamovanih načela da je Crna Gora građanska država“, navode u PEN centru.

Vrijeme je, kako ističu, da se između ostalih o tome izjasne i oni politički faktori koji su glasali da Krivokapić postane mandatar za sastav Vlade, a koji uporno ubjeđuju da će založiti svoj politički autoritet da nova vlast ne ugrozi nacionalne i državne interese Crne Gore.

„Nečuveni je skandal u savremenoj evropskoj politici da mandatar za sastav Vlade negira osnovne vrijednosti Ustava, kao sto su nacionalna ravnopravnost, multikulturne vrijednosti i građanski karakter države u kojoj treba da obnaša najodgovorniju političku funkciju. Krivokapić je ovom izjavom još jednom potvrdio da će sprovoditi velikosrpsku politiku, u kojoj Crna Gora treba dobiti status druge Republike Srpske“, stoji u reagovanju PEN centra.

Kažu da je mandatar Krivokapić nevješto, ali vjeruju iskreno, pokazao u kom smjeru će se odvijati nastojanja da se poništi savremeni crnogorski državni identitet.

„Na svima koji tu poruku odbijaju da prepoznaju i dozvoljavaju da ona postane dio zvanične državne politike, leži odgovornost za sudbinu crnogorskoga društva kao sekularne i multikulturne zajednice“, zaključuje se u reagovanju PEN centra.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!