Film Jasmile Žbanić o Srebrenici nagrađen višeminutnim aplauzom na festivalu u Veneciji

Kada je riječ o filmu ‘Quo Vadis, Aida’ mi smo željeli ispričati priču o ženama koje su u izgubile svoje sinove, muževe, članove porodice. Neke žene su izgubile čak 16 članova svoje porodice u ratu u BiH. Do sada smo imali mnogo filmova iz muške perspektive. Sada sam napravila film iz perspektive žene, na osnovu njihovih priča, i svemu onome što sam pročitala o njima, kako su živjele tada i kako žive sada, rekla je Žbanić

Film “Quo Vadis, Aida”, bosanskohercegovačke rediteljke i scenaristkinje Jasmile Žbanić premijerno je prikazan na Venecijanskom film festivalu, a prve reakcije su sjajne, bar ako je suditi prema video zapisima koji su podijeljeni na Facebooku.

Danas je u 16:45 sati u Veneciji premijerno prikazan film o Srebrenici i ratu u Bosni i Hercegovini. Radnja filma prati prevoditeljku Aidu, koja radi u zaštićenoj zoni UN-a u Srebrenici. Kada srpska vojska uđe u grad, 30.000 stanovnika Srebrenice, među kojima je i Aidina porodica, traži spas u bazi UN-a. Uvjerena je da su barem oni koji su ušli u bazu sigurni.

Film je nagrađen višeminutnim aplauzom publike, a ekipa filma se nakon završetka poklonila i zahvalila prisutnima.

Podsjećamo, Žbanić je danas prisustvovala press konferenciji u Veneciji, te je ovom prilikom objasnila kako je veoma srećna što ima priliku prisustvovati 77. izdanju Venecijanskog film festivala.

“Kada je riječ o filmu ‘Quo Vadis, Aida’ mi smo željeli ispričati priču o ženama koje su u izgubile svoje sinove, muževe, članove porodice. Neke žene su izgubile čak 16 članova svoje porodice u ratu u BiH. Do sada smo imali mnogo filmova iz muške perspektive. Sada sam napravila film iz perspektive žene, na osnovu njihovih priča, i svemu onome što sam pročitala o njima, kako su živjele tada i kako žive sada”, rekla je Žbanić.

Scenaristkinja i rediteljka Jasmila Žbanić, glumica Jasna Đuričić, glumci Boris Isaković, Johan Heldenbergh i Raymond Thiry danas su prije premijere prošetali crvenim tepihom filmskog festivala u Veneciji. Pjesme “Što te nema” i “Ružo moja” u interpretaciji Amire Medunjanin pratile su ekipu prilikom prolaska crvenim tepihom, prenosi AntenaM.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!