Izašao novi broj revije “Bihor”: Tiraž rasprodat za samo dva dana

Glavni i odgovorni urednik revije Faiz Softić u rubrici “Riječ urednika”, pod naslovom “Hajriz”, donosi opširan tekst o čovjeku koji je ljubav prema svojoj domovini Crnoj Gori istakao u prvi plan

U izdanju ZK „Bihor“ iz Luksemburga, nedavno je izašao novi, 33. broj revije “Bihor”.

Novi broj donosi niz zanimljivih tekstova iz Crne Gore i Luksemburga, kao i portret velikog humaniste iz bjelopoljskog sela Bistrica, koji decenijama živi i radi u Njemačkoj, Hajriza Hačka Brčvaka.

Glavni i odgovorni urednik revije Faiz Softić u rubrici “Riječ urednika”, pod naslovom “Hajriz”, donosi opširan tekst o čovjeku koji je ljubav prema svojoj domovini Crnoj Gori istakao u prvi plan.

Brčvak se nalazi na naslovnoj strani.

Revija “Bihor” donosi tekstove iz svih sfera života, posebno apostrofirajući humanitarne aktivnosti u doba korone, kao i bogatu rubriku “Iz kulture”.

U rubrici „Hronika udruženja” zastupljeni su tekstovi o humanitarnim akcijama ZK “Bihor”, kao i mnogih pojedinaca koji su vezani za ovo udruženje – stanovništvu i Nacionalnom koordinacionom tijelu Crne Gore u doba korone.

Između ostalog, ovaj broj donosi intervju književnika Šefkije Borančića iz Skoplja sa doc. prof. Zećirom Ramčilovićem, potpredsjednikom Skupštine republike Sjeverne Makedonije.

U rubrici “Znameniti Bihorci” dr Harun Crnovršanin piše o Muratu Mučiću iz sela Goduša koji je svojevremeno važio za poznatog mudraca i mirovnjaka, mirio zavađene porodice u Sandžaku, Crnoj Gori, pa čak i u selima Rugove na Kosovu, kojima je u međuporodičnim osvetama prijetilo istrjebljenje muških potomaka.

U rubrici “Ljudi i neljudi” Dragan Bursać piše o fočanskom doktoru i načelniku tamošnje bolnice Sekuli Staniću, koji je, tokom izbijanja rata na području BiH, vidjevši da gore bošnjačke kuće u fočanskom kraju, u znak solidarnosti sa žrtvama bestijalnog divljanja i zločina zapalio vlastitu kuću.

U rubrici “Kultura” Božidar Proročić, pod naslovom “Mirsad Rastoder – Bihorac kosmopolitskog duha”, piše o ovom posleniku kulture koji je svoj intelektualni potencijal, znalački utkao u tokove savremene multietničke crnogorske kulture, a tu su i tekstovi mr Saita Šabotića, Dina Burdžovića, Mirsada Rastodera, Džemala Dacića, Atanasa Popova, Zena Rastodera, Ruždije Kočana, Ferida Muratovića, Enka Koraća, Džafera i Envera Šabotića, Edina Latića, Hamdije Rastodera i drugih.

I ovaj broj revije “Bihor” štampan je u bjelopoljskoj štampariji “Merkator” u tiražu od 1.000 primjeraka.

Kompletan tiraž rasprodat je za samo dva dana samo dva dana, a stigao je do čitalaca od Crne Gore do daleke Australije.

Za tehnički dio zadužen je Željko Madžgalj iz Bijelog Polja.

Tekstove sa crnogosrkog- bosanskog na francuski jezik preveo je Ataanas Popov (Athanase Popov).

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!