Dvadeset šest godina od zločina u Štrpcima: Pravde ni na pomolu

Žrtve ovog zločina bili su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad DJečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice

Foto: Printscreen

Navršava se 26 godina od zločina u Štrpcima, kada su pripadnici Vojske Republike Srpske na željezničkoj stanici iz voza koji je saobraćao na relaciji Beograd-Bar izveli i ubili 20 putnika, civila nesrpske nacionalnosti.

Porodice žrtava 26 godina čekaju na sudsku pravdu, kao i na priznanje statusa porodica civilnih žrtava rata.

Žrtve ovog zločina bili su Esad Kapetanović, Ilijaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad DJečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice.

Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Ilijaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine, dok se za ostalim žrtvama i dalje traga, piše rtcg.me.

Za ovaj zločin do sada su pravosnažno osuđeni Nebojša Ranisavljević i Mićo Jovičić.

Ranisavljević je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2003. godine osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 15 godina, a Jovičić, protiv koga je vođen postupak pred Sudom Bosne i Hercegovine, priznao je krivicu i osuđen na kaznu zatvora od pet godina.

Za zločin u Štrpcima pred Sudom BiH u toku je suđenje desetorici optuženih, među kojima su Luka Dragičević, komandant Višegradske brigade VRS i Boban Indjić, komandant Interventne čete u Višegradskoj brigadi.

Povodom 26-ogodišnjice zločina u Štrpcima, iz Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori poručuju da se posljedice zlodjela koja su, tokom zlokobnih ratova, počinjena nad nevinim bošnjačkim žrtvama mogu ublažiti jedino pokretanjem i utvrđivanjem sudskih istina, te kažnjavanjem nalogodavaca i počinilaca.

Rodbina otetih i građani danas će u Bijelom Polju položiti cvijeće kod spomen-obilježja, žrtavama otmice i likvidacije putnika.

Otmica u Štrpcima obilježena je kod spomen-obeliska, Sat života, u Ulici Lenke Jurišević.

“Dužni smo da učinimo makar mali javni znak pažnje prema žrtvama i da ukažemo da stradale, ali ni zločine i zločince, nikada ne možemo i nećemo zaboraviti“, kaže se u saopštenju Foruma Bošnjaka Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!