Đukanoviću Dan državnosti čestitali kraljica Elizabeta II, Štajnmajer, Matarela…

Predsjednik Štajnmajer uz najsrdačnije čestitke za nacionalni praznik, 0koji Crna Gora  obilježava u teškim uslovima pandemije koronavirusa, ističe da dalje sprovođenje ambicioznog procesa reformi ostaje značajna stavka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji

Foto: Fokuspress.com

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je prve čestitke najviših evropskih zvaničnika povodom 13. jula, Dana državnosti Crne Gore. 

Čestitke su uputili britanska kraljica Elizabeta II, predsjednik Savezne Republike Njemačke Frank Valter Štajnmajer, predsjednik Republike Italije Serđo Matarela, predsjednik Austrije Aleksandar van der Belen, predsjednik Bugarske Rumen Radev, predsjednik Mađarske Janoš Ader, predsjednik Irske Majkl Higins, predsjednik Češke Miloš Zeman i predsjednica Švajcarske Konfederacije Simoneta Somuraga.

Predsjednik Štajnmajer uz najsrdačnije čestitke za nacionalni praznik, 0koji Crna Gora  obilježava u teškim uslovima pandemije koronavirusa, ističe da dalje sprovođenje ambicioznog procesa reformi ostaje značajna stavka na putu Crne Gore ka Evropskoj uniji. Na tom putu predsjednik Štajnmajer, uz želje za mnogo snage i uspjeha, uvjerava da će “Njemačka — posebno tokom predsjedavanja Savjetom Evropske unije i dalje podržavati Crnu Goru kao prijatelj i partner“. Njemački predsjednik pozdravlja uspjeh Crne Gore da “odlučnim i pravovremenim djelovanjem posljedice pandemije svede na najmanju moguću mjeru”, “što zaslužuje priznanje”. 

Predsjednik Matarela u čestitki ocjenjuje da su “dvije zemlje posvećene izgradnji čvrstog partnerstva, zasnovanog na intenzivnom političkom dijalogu i plodnim ekonomskim odnosima”.

“Simbol tog bliskog prijateljstva, ali i progresivne integracije Zapadnog Balkana u Evropsku uniju predstavlja podmorski elektroenergetski kabl između Crne Gore i Italije. Otvaranje posljednjeg pregovaračkog poglavlja nagrađuje napore Podgorice u okviru reformskog procesa i ohrabruje Crnu Goru da nastavi sa još većim zamahom taj put”, ističe predsjednik Matarela.

Predsjednik Radev srdačno pozdravlja postignuća Crne Gore na putu evropskih integracija i “lidersku poziciju u regionu koja je u ovom procesu trajno osvojena”.

“Bugarska, kao snažan zagovornik evropske perspektive Crne Gore, nastaviće da dijeli svoje iskustvo kao dobronamjeran i pouzdan partner”, poručuje u svom pismu predsjednik Radev i uvjerava da će se “odnosi između dviju država i dalje graditi na zajedničkim evropskim i evroatlantskim vrijednostima”.

Predsjednik Ader, uz srdačne čestitke povodom Dana državnosti Crne Gori, ističe da Mađarska veliku pažnju posvećuje ekonomskom razvoju Crne Gore i napretku u procesu integracija.

“Želio bih da potvrdim da moja domovina ostaje posvećena i dosljedno podržava težnje Crne Gore ka članstvu u Evropskoj uniji i spremna je da pruži svu pomoć kako bi se ovaj proces ubrzao i efikasno završio“.

U želji da predstojeće vrijeme donese mir, dobrobit i sreću narodu Crne Gore, predsjednik  Higins izražava solidarnost Irske u cilju dostizanja globalne ekonomije koja bi bila u funkciji obezbjeđivanja životnih potreba svih građana, iznalaženja odgovora na klimatske promjene i ostvarenja ciljeva održivog razvoja.

Predsjednica Somaruga, uz najbolje želje Federalnog savjeta povodom nacionalnog dana Crne Gore, ističe da “odnosi povjerenja između Crne Gore i Švajcarske omogućavaju da se sa najvećim globalnim i regionalnim izazovima suočavamo zajedno”. Uz podsjećanje da su međunarodna saradnja i solidarnost danas važniji nego ikada, Švajcarska je zahvalna Crnoj Gori na omogućavanju repatrijacije njenih građana tokom pandemije.

Kraljica Elizabeta II, predsjednik van der Belen i predsjednik Zeman upućuju najsrdačnije čestitke povodom Dana državnosti, uz najbolje želje za blagostanje i prosperitetnu budućnost naroda Crne Gore, saopšteno je iz Kabineta predsjednika.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!