Predstavnici turističkih agencija i medija iz BiH posjetili Crnu Goru: Otvoreni smo, život se nastavlja

Iako zaključak ide na kraju, mi odmah moramo istaći kako je jasno da je Crna Gora jedna od najljepših destinacija za odmor ovoga ljeta, koje uprkos pandemiji nije propalo, a uvjerili smo se i kako su turistički preduzetnici preduzeli sve mjere opreza

Nacionalna turistička organizacija Crne Gore, u cilju promocije turističke ponude za predstojeću ljetnju sezonu, organizovala je studijsku posjetu predstavnika turističkih agencija i medija iz Bosne i Hercegovine koji su u periodu od 18. do 21. juna boravili u Crnoj Gori.

Iako zaključak ide na kraju, mi odmah moramo istaći kako je jasno da je Crna Gora jedna od najljepših destinacija za odmor ovoga ljeta, koje uprkos pandemiji nije propalo, a uvjerili smo se i kako su turistički preduzetnici preduzeli sve mjere opreza.

Inače, posjeti Crnoj Gori su prisustvovali predstavnici turističkih agencija „Relax“, „Sirius“, „Castanea“ „M97“, “V.I.P. Travels” i predstavnici renomiranih elektronskih i štampanih medija TV BHT1, i Sarajevo, portala Klix, SA i Ekskluziva i magazina „Gracija“.

Nakon obilaska Starog Bara, drugi dan je počeo posjetom Stare masline. Riječ je o najstarijem stablu u Evropi, a takođe spada među tri najstarija stabla na svijetu. Ovo stablo je zaštićeno zakonom i proglašeno spomenikom prirode. Svakako, fotografija ispred ovog veličanstvenog stabla je morala “pasti”, što je “oko” Ekskluzive i zabilježilo.

Dalje smo se uputili u Virpazar. Virpazar je malo ribarsko naselje i mjesna zajednica u opštini Bar, na obali Skadarskog jezera. U crnogorskoj istoriji Virpazar je imao važnu trgovinsku i prometnu ulogu, kao luka i željeznička stanica. Uslijedilo je i krstarenje Skadarskim jezerom, gdje smo imali priliku da se uvjerimo u sve čari najvećeg jezera na Balkanskom poluostrvu. Odatle smo se uputili u vinariju „Mond“, gdje je uslijedila degustacija vina i ručak.

Nakon predaha i sjajnih vina, lakše je bilo nastaviti put, naročito kada što je došlo vrijeme za kupanje. Posjetili smo plažu u Sutomoru, slobodno vrijeme iskoristili za kupanje, a zatim posjetili i Sea Fort Apart hotel gdje smo se osvježili uz piće dobrodošlice. Naravno, treba istaći kako su pravila na plaži, kao i samom hotelu maksimalno ispoštovana, a vezano za pandemiju koronavirusa. Nakon povratka u hotel obišli smo i čuvenu plažu Veliki pijesak u mjesto Dobre Vode, a potom se uputili na večeru u hotelu “Kalamper”, gdje smo probali razne kulinarske specijalitete.

Pored prirodno-kulturnih znamenitosti i lokalne gastronomije, predstavnicima agencija i medija iz BIH je predstavljena ponuda s akcentom na luksuzni turizam. Tako je naredni dan bio rezervisan za Budvu i posjetu kompleksu Dukley Gardens. Obilazak Starog grada u Budvi, Citadele i muzeja je ostavio poseban utisak na sve, a sve je “začinjeno” ručkom u restoranu “Krsto”, gdje nas je dočekao domaćin Krsto, a tu smo probali razne specijalitete. 

Nezaobilazna je bila posjeta marini Porto Montenegro, u pratnji njihovog predstavnika, kratko smo se zadržali na rivi Pine, nakon čega smo se uputili ka luksuznom turističkom naselju Luštica bay. U okviru obilaska Luštica Baya je bila i posjeta hotelu “The Chedi” u pratnji njihovog predstavnika. Piće dobrodošlice je uslijedilo na plažnom baru “The Rok”, a potom i večera u restoranu “The Spot”. U večernjim satima smo se uputili za Budvu i smjestili u hotel HG “Budvanska rivijera”.

I posljednji dan posjete Crnoj Gori nije bio ništa manje uzbudljiv od prethodnih. Poseban dragulj svakako je Herceg Novi, a upravo ovaj dan je bio rezervisan za posjetu prelijepom gradu sunca i zelenila, koji je poznat po divnoj mediteranskoj arhitekturi. U jutarnjim satima smo stigli u kompleks Porto Novi, koji smo obišli uz razgovor sa predstavnikom i piće dobrodošlice.

Dolaskom u centar grada Herceg Novog je uslijedio i sastanak sa predstavnikom Turističke organizacije Herceg Novi. Nakon svega, u selu Žlijebi smo ručali i degustirali domaće specijalitete. Do večernjih sati smo maksimalno uživali i prepuni fenomenalnog iskustva se uputili za Sarajevo.

Inače, studijska posjeta turističkih agencija i medija iz BIH realizovana je uz podršku lokalnih turističkih organizacija Bara, Budve, Tivta i Herceg Novog. Kako vlada nepovoljna epidemiološka, ali i ekonomska situacija, predstavnici turističke organizacije Crne Gore smatraju kako je bitno okrenuti se susjedima i turističku sezonu bazirati na zemljama regiona.

“Naši susjedi nam trebaju kao nikada. Moja ideja o ovom skupu naišla je na pozitivnu reakciju i kod Ministarstva turizma, NTO i barske Turističke organizacije. Vrlo brzo smo se organizovali i narednih dana u Baru naši gosti su tridesetak novinara, medijskih ekipa i predstavnika turističkih agencija iz BiH. Smatram da svi u okruženju nama žele dobro, kao i mi njima. Moramo da pravimo mostove i budemo jedni drugima pomoć kada treba”, kazao je za Radio Bar i Bar info Hajriz Brčvak, poznati humanitarac, čovjek velikog srca, sa vizionarskim idejama i kada je riječ o biznisu i razvoju turizma, kao strateške privredne grane kod nas.

“Ovakvi skupovi su izuzetno značajni, posebno u trenutku, kada je, zbog pandemije koronavirusa, došlo do prekida privrednog života. Goste iz Bosne i Hercegovine, koji će prenijeti sunarodnicima sliku o nama i našoj turističkoj ponudi, imamo priliku da informišemo o nekim novinama i pošaljemo im kvalitetnu poruku da smo otvoreni, da se život nastavlja i da moraju krenuti i turistički tokovi”, smatra Damir Davidović, državni sekretar u Ministarstvu turizma i održivog razvoja.

Prošle godine u Crnu Goru je iz ove bivše jugoslovenske republike, stiglo 203.000 turista, koji su ostvarili 185.000 noćenja, i u strukturi gostiju zauzimaju visoko treće mjesto, podsjetila je Željka Radak Kukavičić, direktorka NTO, koja je istakla da je važno u kontinuitetu ostvarivati komunikaciju i animirati važno emitivno tržište.

“Vjerujemo da ćemo, imajući u vidu sve ono što smo kao država uradili na suzbijanju pandemije koronavirusa, u tome i uspjeti. Pokazali smo da je bezbjednost i sigurnost naših građana, a time i gostiju, na visokom nivou. Epidemiološka situacija, uz ove oscilacije, koje su, nadamo se, trenutne, ide u dobrom pravcu. Nadamo se da nove mjere neće uticati na one koji su planirali da provedu odmor ovdje, da promijene odluku”, kazala je Radak-Kukavičić.

Predsjednik Opštine Bar Dušan Raičević zahvalio se Hajrizu Brčvaku, NTO i Ministarstvu turizma na odličnoj organizaciji studijske posjete, ocjenjujući da je pravi momenat da se, uoči glavne turističke sezone, pošalje pozitivna poruka iz Bara i Crne Gore.

“Mi smo u potpunosti spremni za ljeto i sezonu, koja će biti prilagođena novim okolnostima, a gosti iz regiona su naši najznačajniji posjetioci, ali svakako i turisti iz zapadne Evrope. Svjedoci smo da su prethodnih dana bili i još imamo u Baru goste iz Njemačke, koji su učestvovali i na promotivnoj pješačkoj turi koju je Turistička organizacija priredila proteklog vikenda. Osim dva najznačajnija generatora turističke posjete – Starog grada Bara i Skadarskog jezera, obogatili smo značajnu ponudu, pa su turistima na raspolaganju različiti vidovi aktivnog i odmora u prirodi, počev od pomenutih, markiranih pješačkih staza, kanjoninga, puteva maslinara ili vinskih cesta”, istakao je Raičević.

Predstavnici turističkih agencija i medija iz BiH, takođe su se složili da bi se trebalo okrenuti destinacijama u okruženju. Crna Gora je u tom smislu veoma atraktivna, tim prije što je ponuda iz godine u godinu sve bolja.

Ponuda je zaista kvalitetna, a ove godine se vrhunske usluge zbog novonastale situacije mogu dobiti po nikad povoljnijim cijenama. Nakon dužeg perioda provedenog u kućama, idealno ljeto je baš u Crnoj Gori, gdje su se uistinu potrudili da ponude samo najbolje. Mjere zbog pandemije se poštuju i sve je spremno za ovogodišnju relaksaciju nakon svih loših stvari. 

Ekskluziva.ba

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH

error: Content is protected !!