Crnogorka koja je zavela NBA legendu: On je najbolji asistent lige ikada, a ona je ćerka čovjeka koji je Aljasku pripojio SAD!

Stokton i njegova supruga, koja se takođe bavila košarkom, ali i odbojkom, vjenčali su se 16. avgusta 1986. godine. Crnogorsko porijeklo Nade Stepović kao i njeni slavni preci nisu toliko poznati svjetskoj javnosti i izazivaju veliku znatiželju. Naime, Nada je ćerka i jedno od 13-oro dece Matilde Baričević i čuvenog Majkla “Majka” Stepovića, posljednjeg guvernera savezne države Sjedinjenih Američkih Država, Aljaske

Legendarni američki plejmejker Džon Stokton u četvrtak 26. marta proslavio je svoj 58. rođendan.

O čuvenom igraču Jute Džeza i njegovim igračkim danima i profesionalnim uspjesima dosta se zna.

Imao je tu sreću ili nesreću, zavisi kako ko gleda da je igrao u vremenu Majkla Džordana, Skotija Pipena, Medžika Džonsona, Lerija Birda, te da zbog njihove “krivice” nije uspio da, zajedno sa još jednom legendom Karlom Melounom, osvoji šampionski prsten u karijeri dugoj 19 sezona (1984-2003). Ipak, njegovo ime je nesumnjivo ostalo upisano zlatnim slovima u istoriju NBA, pošto će rekord od nevjerovatnih 15.806 asistencija koliko je upisao, te 3.265 ukradenih lopti u neko skorije vreme teško ko uspeti da dostigne.

U svojoj vitrini ima i dve zlatne medalje sa Olimpijskih igara 1992. u Barseloni i 1996. godine u Atlanti. Smatra se za jednog od najboljih dodavača u istoriji košarke.

Privatni život Džona Stoktona je donekle, ali ne i potpuno transparentan. Ima šestoro djece, dvije ćerke (Lindzi i Laura) i četiri sina (Hjuston, Majkl, Dejvid i Samjuel). Kao i on, većina njegove djece se takođe bavi košarkom, ali ne na tako uspješnom nivou.

Ipak, ono što je javnosti manje poznato, jeste Džonova supruga – Nada Stepović.

Stokton i njegova supruga, koja se takođe bavila košarkom, ali i odbojkom, vjenčali su se 16. avgusta 1986. godine. Crnogorsko porijeklo Nade Stepović kao i njeni slavni preci nisu toliko poznati svjetskoj javnosti i izazivaju veliku znatiželju.

Naime, Nada je ćerka i jedno od 13-oro dece Matilde Baričević i čuvenog Majkla “Majka” Stepovića, posljednjeg guvernera savezne države Sjedinjenih Američkih Država, Aljaske.

Pravo ime Majkla Stepovića je Marko. Ovaj Crnogorac poreklom iz Risna, umetnik i pravnik, veteran Drugog svetskog rata, bio je poslednji teritorijalni guverner Aljaske i “glavni i odgovorni” za pripajanje te države SAD-u.

Sredinom pedesetih godina Majk, kako su Amerikanci “preveli” njegovo originalno ime Marko, koje je dobio po ocu, postao je guverner Aljaske 1957. godine zvaničnom proklamacijom Dvajta Ajzenhauera, tadašnjeg predsednika SAD-a.

Vrlo vešt političar i pregovarač, dve godine je strpljivo “pripremao teren” za uzdizanje Aljaske na jedan viši nivo državnosti. Napokon je to uspeo, kao što je njegov zemljak Njegoš zapisao nešto ranije, “jaki zubi i tvrd orah slome”, pa je otpor Ajzenhauera popustio i Aljaska 1959. godine zvanično postaje 49. savezna država SAD-a.

Bio je poslednji guverner, ali i prvi koji je rođen u ovoj američkoj državi. Majk Stepović je preminuo 14. februara 2014. u svojoj 94. godini.

“Džon mi je kao sin, i gledam ga kao ravnopravnog člana moje porodice. Znatno više od njegovih košarkaških sposobnosti, važno je da je on odličan otac”, govorio je “Majk” Stepović, dok je Matilda imala slično razmišljanje.

“Svu svoju decu sa svojim partnerima tretiram isto. Džon je deo familije”, govorila je Matilda.

Zanimljivo da su članovi porodice Stepović bili fanovi Portlanda, ekipe iz grada u kome su odrasli.

Međutim, kako je u familiju “uskočio” igrač i legenda Jute, situacija se promijenila.

“To je postala svojevrsna tradicija”, govorila je Nada.

Ona je takođe navela da su porazi u velikim NBA duelima njegovog supruga vraćali u neku vrstu normale.

“Kada izgubimo, to bude dobra terapija za Džona. Stavlja perspektivu porodice na najvažnije mesto, a poraz i gubitak kao nešto što možete preovladati”, govorila je gospođa Stokton, prenosi Blic.

Komentari

Daj prvi komentar na ovu priču

Ostavi odgovor

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Idi na VRH
error: Content is protected !!