Savjeti SZO i Ministarstva zdravlja: Kako se prenosi korona virus i kako da se zaštitite (VIDEO)

Prenosi se s čovjeka na čovjeka uglavnom preko kapljica koje nastaju kada zaražena osoba govori, kašlje ili kija. Ove kapljice mogu završiti u ustima ili nosu osoba koje se nalaze u blizini. Ove kapljice su previše teške da bi putovale daleko vazduhom – one uglavnom pređu udaljenost od jednog metra i brzo se zaustave na površinama

Foto: Printscreen

Svjetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravlja Crne Gore priredili su video koji pokazuje šta je korona virus i kako možemo da se zaštitimo.

Video je objavilo Ministarstvo zdravlja.

U saopštenju piše da je COVID-19 zarazna bolest koju uzrokuje novi korona virus koji se po prvi put pojavio kod čovjeka.

Prenosi se s čovjeka na čovjeka uglavnom preko kapljica koje nastaju kada zaražena osoba govori, kašlje ili kija. Ove kapljice mogu završiti u ustima ili nosu osoba koje se nalaze u blizini. Ove kapljice su previše teške da bi putovale daleko vazduhom – one uglavnom pređu udaljenost od jednog metra i brzo se zaustave na površinama.

“Ovo je razlog zašto se prenošenje s čovjeka na čovjeka uglavnom dešava između onih koji su u bliskom kontaktu. Tačno vrijeme koliko virus može preživjeti na površinama još uvijek nije poznato. Zbog toga je pametno da se površine redovno čiste naročito u blizini osoba zaraženih virusom COVID-19”, piše u saopštenju.

Dodaje se da ruke dodiruju mnoge površine koje mogu biti kontaminirane virusom i da zbog toga treba da izbjegavati dodirivanje očiju, nosa ili usta, #jer kontaminirane ruke mogu prenijeti virus s površine na vas”.

“Kada kašljete ili kijate, pokrijte usta i nos savijenim laktom ili koristite jednokratne maramice. Ako koristite maramicu, odmah je bacite u zatvorenu kantu za smeće.
Najefikasniji način da spriječite širenje novog koronavirusa je da često čistite ruke sredstvom za dezinfekciju ruku na bazi alkohola ili da ih perete sapunom i vodom.
Time ćete ukloniti virus ako se on nalazi na vašim rukama. Ostanite zdravi i spriječite širenje korona virusa”, piše u saopštenju.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!