Epidemiolog s Harvarda o koronavirusu: Vakcina nas neće spasiti, za godinu dana COVID-19 će se proširiti na 40 do 70 odsto svjetske populacije

Koronavirus (poznat i kao SARS-CoV-2), može uzrokovati respiratornu bolest s ozbiljnim posljedicama. Nova bolest, poznata kao COVID-19, ima smrtnost od oko dva posto – eksponencijalno niže od većine zaraza koje dospiju u medije. No, virus je podigao medijsku prašinu ne uprkos niskoj smrtnosti, nego upravo zbog nje

Foto: Printscreen

U maju 1997. godine jedan trogodišnji dječak iz Hong Konga razvio je simptome slične običnoj prehladi. Boljelo ga je grlo, imao je temperaturu i kašljao je. Kako mu se stanje nije popravljalo ni nakon šest dana, odveden je u bolnicu gdje mu se stanje dodatno pogoršavalo. Nažalost, uprkos intenzivnoj njezi, dječak je preminuo, piše James Hamblin, doktor medicine, za The Atlantic.

Zbunjeni rapidnim pogoršanjem njegovog stanja, ljekari su poslali dječakov bris na analizu u Ministarstvo zdravlja Kine, ali standardnim procedurama nije otkriveno o kojem je virusu riječ. Glavni virolog odlučio je da pošalje uzorak svojim kolegama u druge zemlje.

U američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti uzorak je čekao mjesec dana da se sprovede polagan proces analize antitijela. Rezultati s pokazali da je dječak imao poseban oblik virusa gripa, virusa koji je pobio više ljudi nego ijedan prije u istoriji. No, ovakav tip virusa nije viđen nikad prije. Bio je to virus H5N1, odnosno virus ptičjeg gripa, otkriven dvije decenije ranije, ali za koji se dotad smatralo da može uticati samo na ptice.

Dok su sve analize završene, već je bio avgust. Naučnici širom svijeta slali su upozorenja. Kinezi su bez puno okolišanja pobili milion i po kokošaka, bez obzira na sve proteste tamošnjih seljaka. Svi sljedeći slučajevi su bili pod posebnim nadzorom i u izolaciji. Do kraja godine potvrđeno je još 18 slučajeva kod ljudi, a šest osoba je umrlo.

Ovaj slučaj je proglašen globalnim uspjehom u obuzdavanju bolesti i virus se nije pojavljivao idućih nekoliko godina. Jednim dijelom, obuzdavanje bolesti bilo je moguće jer su simptomi bili tako teški i ozbiljni: oni koji bi virus pokupili vrlo brzo i teško bi oboljeli, a vrlo vjerovatno i umrli. Smrtnost kod virusa H5N1 bila je oko 60 odsto. Pa ipak, od 2003. godine taj virus je ubio tek 455 osoba. Blaga sezona običnog gripa ubije ‘samo’ 0,1 odsto oboljelih, ali ipak zbog gripa svake godine umre nekoliko stotina hiljada ljudi, piše “Jutarnji list”.

Ozbiljna bolest koju uzrokuje H5N1 virus znači i da oboljeli mogu vrlo brzo biti inficirani i izolovani ili vrlo brzo umru. Oni ne hodaju uokolo osjećajući se tek malo loše i šire virus. Koronavirus (poznat i kao SARS-CoV-2), može uzrokovati respiratornu bolest s ozbiljnim posljedicama. Nova bolest, poznata kao COVID-19, ima smrtnost od oko dva posto – eksponencijalno niže od većine zaraza koje dospiju u medije. No, virus je podigao medijsku prašinu ne uprkos niskoj smrtnosti, nego upravo zbog nje.

Kompletan tekst možete pročitati OVDJE.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!