Profesor matematike iz Berana riješio matematički problem iz antičkog doba

Profesor Rmuš je rad pod nazivom ‘Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla’ u cjelosti objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rješenje jednog od tri grčka problema kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga, saopštila je njegova ćerka Marina Rmuš

Foto: Facebook/Privatna arhiva

Veselin Rmuš, profesor matematike iz Berana, dokazao je na Međunarodnoj konferenciji u Tokiju da je moguće konstrusati kvadraturu kruga, jedan od tri čuvena problema koji su postavljeni u antičko doba (od 600. do 450. godine p.n.e.).

Rmuš je u Tokiju dobio priznanje za najbolji rad koji je predstavljen iz oblasti matematike.

“Profesor Rmuš je rad pod nazivom ‘Konstrukcije kvadrature kruga, udvajanja kocke i trisekcije ugla’ u cjelosti objavio u Vojno-tehničkom glasniku na engleskom jeziku 2017. godine, a tokom konferencije u Tokiju prvi put predstavio rješenje jednog od tri grčka problema kvadraturu kruga i objasnio originalnu metodu za konstrukciju kvadrata iste površine kao dati krug uz upotrebu samo lenjira i šestara. Rmuš je došao do niza formula koje proizilaze iz njegove glavne formule za jednake površine kvadrata i kruga”, saopštila je njegova ćerka Marina Rmuš.

Rmuš je na konferenciji u Tokiju, na kojoj je 70 eminentnih matematičara i fizičara iz 21 države svijeta predstavilo radove, objasnio primjenjivost njegovih formula u građevini i arhitekturi.

“U svom dokazu pošao je korak naprijed, te osim površine kvadrata i kruga, objasnio da je moguće konstruisati piramidu i kupu jednake zapremine, uzimajući za primjer Keopsovu piramidu”, piše u saopštenju.

Konferenciju u Tokiju je organizovalo Društvo istraživača Azije.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!