Mitrović na proslavi deset godina postojanja ZK “Bihor”: U Upravi za dijasporu imate i imaćete partnera

Ističući značaj Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Mitrović je istakao da naši iseljenici mogu artikulisati svoje zahtjeve preko predstavnika Luksemburga u Savjetu. Dogovoreno je da u narednom periodu budu organizovani sastanci između udruženja i članova Savjeta na kojima će biti riječi o zajedničkim projektima sa ciljem unapređenja odnosa između matice Crne Gore i dijaspore. Takođe, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će u narednom periodu biti posvećena rješavanju problema sa kojim se naša udruženja u Luksemburgu susreću i koja će sačiniti predloge potencijalnih izmjena zakonskih odredbi na poljima od izuzetnog značaja, kao, na primjer, Zakona o državljanstvu itd

Direktor Uprave za dijasporu, mr Predrag Mitrović, prisustvovao je proslavi jubileja – 10. godišnjice od osnivanja Zavičajnog kluba “Bihor” u Luksemburgu.

Mitrović je podsjetio na brojne realizovane aktivnosti “Bihora” i dodao da će Uprava nastojati da bude glavna spona između crnogorskih iseljenika i njihove matične zemlje, da svakodnevno ulaže napore da na najbolji način predstavi aktivnosti i inicijative naših iseljenika, kao i da unaprijedi već postojeću, dobru saradnju.

“Imajući u vidu značajan doprinos naših udruženja iz Luksemburga na planu očuvanja državnog i kulturnog identiteta Crne Gore i učvršćivanju veza sa matičnom državom, kao i unapređenju međudržavnih odnosa, Uprava za dijasporu će pružiti podršku u realizaciji projekata iz pomenutih oblasti u narednom periodu. Siguran sam da će sve ovo doprinijeti našoj još boljoj komunikaciji i saradnji, a u Upravi za dijasporu imate i imaćete svog partnera za svaku ideju od interesa za Crnu Goru i njenu dijasporu, kako za onu u Luskemburgu, tako i za dijasporu širom svijetu. Uvjeren sam da će ZK ‘Bihor’ i u budućnosti ostvarivati značajne rezultate i još snažnije doprinositi razvoju vašeg zavičaja, Petnjice, Bihora i cijele Crne Gore”, rekao je Mitrović.

Njemu je predsjednik “Bihora” Esko Halilović uručio je jubilarnu nagradu ZK zbog posebnog doprinosa unapređenju odnosa između udruženja i matične države.

Foto: Uprava za dijasporu

Zavičajno udruženje “Bihor okuplja iiseljenike iz Crne Gore u Luksemburgu. Dobitnici su Nagrade za doprinos u oblasti kulture od Uprave za dijasporu, koju im je, u okviru manifestacije “Dani dijaspore” održanoj u Petnjici 2017. godine, uručio premijer Crne Gore Duško Marković, nagrade za doprinos dijaspore „Iskra“ 2016. godine i najvećeg priznanja Opštine Petnjica „4. avgust“ 2017. godine.

Mitrović se, u okviru radne posjete Luksemburgu, susreo se sa predstavnicima udruženja iz Crne Gore, a sastanku su prisustvovali počasni konzul Remzija Camić i član Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima Edin Latić, saopšteno je iz Uprave za dijasporu.

Iseljenici su informisali Mitrovića o sprovedenim i planiranim aktivnostima, kao i o učinjenom na planu jačanja veza sa matičnom državom. Ističući značaj Savjeta za saradnju sa dijasporom-iseljenicima, Mitrović je istakao da naši iseljenici mogu artikulisati svoje zahtjeve preko predstavnika Luksemburga u Savjetu. Dogovoreno je da u narednom periodu budu organizovani sastanci između udruženja i članova Savjeta na kojima će biti riječi o zajedničkim projektima sa ciljem unapređenja odnosa između matice Crne Gore i dijaspore. Takođe, dogovoreno je formiranje radne grupe koja će u narednom periodu biti posvećena rješavanju problema sa kojim se naša udruženja u Luksemburgu susreću i koja će sačiniti predloge potencijalnih izmjena zakonskih odredbi na poljima od izuzetnog značaja, kao, na primjer, Zakona o državljanstvu itd.

Foto: Uprava za dijasporu

Mitrović je informisao prisutne o aktivnostima Uprave za dijasporu koja je u kratkom periodu pokrenula veliki broj kvalitetnih projekata kao što su: online kurs crnogorskog jezika, web aplikacija o evidenciji iseljenika, izdavanje iseljeničkih knjižica i mnogi drugi projekti. Istakao je da će Uprava za dijasporu početkom naredne godine raspisati novi Javni konkurs za sufinansiranje programa, odnosno projekata u oblastima saradnje sa dijasporom i pozvao udruženja da učestvuju na njemu sa kvalitetnim projektima koji će dati puni doprinos na polju jačanja državnog i kulturnog identiteta Crne Gore.

Komentari

Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!