Rašid Brzać, frizer iz Bijelog Polja: Sa 15 godina otvorio salon, danas član žirija na elitnim svjetskim takmičenjima

Brzać je u Londonu, kod najpoznatijeg frizera, Tima Hartlija, završio akademiju. Takođe, u Italiji je uspješno okončao Lisap akademiju. Sa napredovanjem u poslu stigli su i prvi pozivi za takmičenja, pa je Brzać svoja umjeća demonstrirao u Italiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji, Austriji, Srbiji…

Samo 15 godina je imao Rašid Brzać iz Bijelog Polja kada je u svom rodnom gradu otvorio frizerski salon.

I to muško – ženski, prvi salon tog tipa u gradu.

Od dječaka koji je oduvijek volio posao kojim se bavi, preko dugogodišnjih nadograđivnja znanja i umjeća, Rašid je postao član žirija na poznatim svjetskim takmičenjima.

Foto: Privatna arhiva

„Po završetku osnovne škole vanredno sam upisao frizerski smjer u Beranama, a istovremeno išao na praksu kod Edina Stanića. Izuzetno brzo sam napredovao u poslu, pa sam se nakon pola godine osamostalio“, priča za Portal Revije Fokus Brzać.

Foto: Privatna arhiva

Malo po malo, u njegov salon počele su da svraćaju prve mušterije, a mnoge od njih postale stalne. Ali, Rašidu to nije bilo dovoljno, jer želio da u svom poslu postigne mnogo više.

Foto: Privatna arhiva

„To je posao u kojem morate da pratite trendove, da budete u toku, da se usavršavate. Išao sam na brojna takmičenja, osvajao brojne nagrade… Na takmičenjima sam upoznao i frizera Zorana Vukčevića, čiji učenici uvijek osvajaju nagrade na svjetskim takmičenjima. Sarađivao sam i sa njim i uvijek mi je pomagao, bordrio, forsirao na takmičenjima, što mi je mnogo pomoglo i zahvalan sam mu na tome“, priča Brzać.

Foto: Privatna arhiva

Želja da u svom poslu bude što bolji odvela ga je u Veliku Britaniju i Italiju. U Londonu je kod najpoznatijeg frizera, Tima Hartlija, završio akademiju. Takođe, u Italiji je uspješno okončao Lisap akademiju.

Sa napredovanjem u poslu stigli su i prvi pozivi za takmičenja, pa je Brzać svoja umjeća demonstrirao u Italiji, Njemačkoj, Južnoj Koreji, Austriji, Srbiji…

Foto: Privatna arhiva

„Disciplina na tim takmičenjima bila je izuzetno teška – žensko modno šišanje i nadogradnja kose“, pojasnio je Brzać.

Frizeri iz Crne Gore u međuvremenu su osnovali Savez frizera Crne Gore, koji je odlučio da Brzać na svjetskim takmičenjima bude član žirija.

Foto: Privatna arhiva

„Da bih postao član žirija polagao sam ’ispite’ prvo u Crnoj Gori, pa na balkanskom, potom evropskom i na kraju na svjetskom takmičenju. Zahvaljujući tome ponovo sam obišao Italiju, Južnu Koreju, Austriju, Srbiju i Italiju, Pariz, a uskoro ću ići u Japan“, kaže Brzać.

Foto: Privatna arhiva

Na pitanje koga je lakše šišati kaže da su žene zahtjevnije, ali da je, kada se posao voli, sve lako.

Za posao frizera počeo je da se interesuje zahvaljujući starijoj sestri.

Foto: Privatna arhiva

„Prvo sam šišao ukućane i nije bilo grešaka, bili su zadovoljni. Sve sam radio polako, strpljivo i bio siguran u sebe“, priča Brzać o počecima.

Njegovim stopama krenula su i dva brata i mlađa sestra, i stekli takođe dobra iskustva.

Foto: Privatna arhiva

Tako mušterije imaju jedinstvenu priliku da biraju ko će da ih šiša – Rašid, Samir ili Amel. Jedna sestra je trenutno na bolovanju, a druga živi u Hamburgu, gdje takođe ima frizerski salon.

Rašid Brzać se ne sjeća kada je posljednji put imao odmor. Najviše posla ima vikendom, jer se najviše svadbi organizuje baš tada.

„Radni dan mi počinje u devet ujutro, a završava se u sedam uveče. Ipak, često produžim pa radim do devet – deset uveče, jer žeim da ispoštujem sve mušterije“, kaže Brzać.

Svetlana Peruničić

UPOZORENJE: ZABRANJENO JE PRENOŠENJE TEKSTA I FOTOGRAFIJA BEZ PISMENE SAGLASNOSTI REDAKCIJE PORTALA REVIJE FOKUS

Komentari

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments
Idi na VRH
error: Content is protected !!